Fusie met Wachtebeke goedgekeurd

Jean Marie
0 reactie(s)
Fusie Lochristi Wachtebeke goedgekeurd © Bennievdp

Tekst JMDB © Foto's Bennie Vanderpiete

Op de gemeenteraadszitting van 27 november 2023 werd de fusie met Wachtebeke goedgekeurd. In Wachtebeke gebeurde dat al vorige donderdag.

25 van de 27 gemeenteraadsleden waren gisteren aanwezig voor de bijzondere gemeenteraad. Schepen Frederik Van den Berghe en Florian Vermeersch waren verhinderd. Alle raadsleden stemden, niet per fractie maar allen individueel, voor een vrijwillige samenvoeging met Wachtebeke. 

Fusie Lochristi Wachtebeke goedgekeurd © Bennievdp

De nieuwe fusiegemeente wordt vanaf 1 januari 2025 Lochristi met Wachtebeke als één van de deelgemeenten, naast Zaffelare, Beervelde en Zeveneken, net als de kleine kernen Hijfte en Overslag. Het was in beide gemeenten een unanieme beslissing met applaus op alle banken en over alle partijgrenzen heen. De raadszaal was goed gevuld, nu ook de leden van de  gemeenteraad van Wachtebeke deze stap niet wilden missen.

Na de gedwongen fusie van 1976 is dit er eentje op vrijwillige basis. De overname van schulden en de tegemoetkoming van 400 euro per inwoner speelden mee maar waren niet de hoofdredenen voor deze fusie. De intentie tot samenvoeging werd in Lochristi genomen op 16 december 2021.

“Taken worden meer en meer doorgeschoven naar de gemeenten en worden ook complexer waarbij gespecialiseerd personeel noodzakelijk is en die zijn moeilijk te vinden.”, benadrukte burgemeester Deswaene.

Belastingvoeten van Lochristi, die lager liggen dan deze van Wachtebeke zijn het uitgangspunt voor alle inwoners.

Na de zitting, die wat uitliep door een overzicht van de burgemeester en de reacties van de oppositiepartijen, werd taart aangesneden en ondertekenden alle aanwezige raadsleden het zogenaamde fusiecharter.

Lochristi en Wachtebeke worden vanaf 1 januari 2025 één gemeente met zo’n 31.000 inwoners.

Fotoreeks
Beleef deze - voor Lochristi - historische gebeurtenis opnieuw met onze fotoreeks (klikken op facebook logo om de reeks te openen). .