Gault Millau 2024

Jean Marie
0 reactie(s)
Gault Millau 2023 © Bennie Vanderpiete

Tekst JMDB - Bennie Vanderpiete ©

De punten werden vandaag prijsgegeven door Gault Millau en u hebt hier een mooie keuze Lekker Lokaal. Sommige van deze restaurants bezochten we al en schreven er ook over. Twee echte nieuwkomers met Barbacoa en Bistro Verjus al blijft D’Oude Pastorie de hoogste in de culinaire ranking. U vindt ze allemaal via https://www.gaultmillau.be/nl/ met deze commentaren.

Gault Millau 2023 © Bennie Vanderpiete

D'Oude Pastorie 14.5/20

“Over het jarenlange vakmanschap van chef Jan Audenaert bestaat geen twijfel. In een hele reeks oogstrelende amuses springt de flan van spitskool met krokante kooltjes en gekonfijte gember eruit. Onze smaakpapillen worden flink geprikkeld met boterzachte kreeft die omhuld wordt door dunne verse pasta, champignons en verse truffel, afgewerkt met geraspte eidooier en gel van ponzu. Origineel en technisch prima in balans gebrachte surf en turf van pladijs en Iberisch presa komt met gepofte tarwe, sojabonen en groene kruiden.”

https://www.oudepastorie.be/

Gault Millau 2023 © Bennie Vanderpiete

Barbacoa 13.5/20

“Barbacoa wat in het Spaans zoveel wil zeggen als barbecue of koken op een houtvuur is het speciale concept van chef Christophe Pennoit in het centrum van Lochristi. Denk daarbij niet aan een klassiek, rustiek grilrestaurant maar wel aan een statig rijhuis met gezellig, stijlvol designinterieur waar de keuken door houtvuur wordt aangejaagd. Zo proeven we van in hun schelp over houtvuur gegaarde coquilles met een bisque op basis van krab en grijze garnalen met daarbij slierten ui als een zeer pure compositie. Minimalistisch maar even uitstekend qua smaak en gaartijd is staartvis met fregola sarda en spinazie. Knap hoe Barbacoa weinig componenten nodig heeft om aan een zeer homogene en evenwichtige keuken smaak en vorm te geven. Nieuw in de gids en goed voor een koksmuts en mooie quotering.”

https://barbacoa.be/ - https://www.lochristinaar.com/nieuws/barbacoa-opende-vandaag-de-deuren

Gault Millau 2023 © Bennie Vanderpiete

OX’E 13/20

“Waar eerder Fleur de Lys van de familie Leys gevestigd was, opende ondernemer Ronny Deschacht begin dit jaar OX’E met chef Xavier Leys als chef die daardoor aan boord blijft. Hij kiest voor een klassieke keuken met accent op het bereiden van rundvlees dat hijzelf selecteert om te laten rijpen. We genieten van sappige en vooral mooie volle kip die zo groot is dat we een deel mee naar huis nemen. Daarbij gesmolten boter, frieten en sla met gepeld tomaatje, sjalotje en frisse mayonaise. Ook de sabayon met cava en ijs is royaal bemeten. Die hebben we wel volledig ter plaatse verorberd.”

https://www.restaurantoxe.be/

Renard 13/20

“Chef Santino De Pelsmaeker engageert zich om een waarachtige Franse keuken te brengen. Daarvoor gaat hij op zoek naar passende ingrediënten waaraan hij onder meer in het wildseizoen extra aandacht besteedt. Vooraf brengen radicchio en gekonfijte mosterdzaadjes frisse accenten bij correct gebakken kalfszwezerik. Daarna hazenrug met bloedworst, pommes dauphines en girolles. Tarte tatin met vanille-ijs om in klassieke sferen af te ronden.”

https://www.renard-beervelde.be/nl/

Gault Millau 2023 © Bennie Vanderpiete

Bistro Verjus 12/20

“Centraal gelegen in Lochristi pakken chef Steven Van den Bossche en partner en gastvrouw Tiffany Derore in een strakke nieuwbouw uit met een eigentijds en ambitieus bistroconcept. Aan de hand van een vast menu en een beperkte à la carte verwent de chef zijn gasten. Botermalse filet pur van hinde serveert hij met garnituur van knolselder en pastinaak gegaard in de zoutkorst.”

https://bistroverjus.be/ - https://www.lochristinaar.com/nieuws/verjus-jus-vert

Niet alle restaurants worden uiteraard opgenomen. Beperkte openingsdagen zijn bijvoorbeeld hinderpaal.