Gemeente- en OCMW raad 30 november 2020

Het is een vrij uitgebreide agenda met uitgaven, snelheidszones, aankoop led- en snelheids informatieborden, verkeerstellers,  bewakingscamera’s, het nieuwe GAS-reglement en extra geld voor verenigingen. De zitting is vanaf 20 uur live te volgen via https://www.youtube.com/user/gemeentelochristi

Mededelingen

lodejo nieuw dorp oost Lochristi jeugdhuis

Poetsmachine JH Lodejo + toebehoren 8.647,46 euro

Samenwerkingsovereenkomst project Moervaartvallei 2021-2023

De Vlaamse overheid zoekt compensatiegebieden voor de Europese beschermde natuur die dreigt te verdwijnen bij de uitbreiding van de Gentse Haven. De gouverneur kreeg de opdracht om samen met de lokale natuur- en landbouworganisaties een voorstel uit te werken voor de verdere ontwikkeling van natuur en het bieden van rechtszekerheid voor de landbouw in de Moervaartvallei. In 2017 werd het openruimteproject Moervaartvallei als strategisch project in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen erkend. Op 13 juli 2018 werd het GRUP Moervaartvallei fase 1 vastgesteld en werd het daaraan gekoppelde landinrichtingsproject ter realisatie van het GRUP opgestart. De voorliggende samenwerkingsovereenkomst Project Moervaartvallei 2021-2023 beoogt de vastgelegde doelstellingen betreffende natuurinrichting in de praktijk om te zetten (incl. begeleiding en ondersteuning landbouwbedrijven, communicatie,…), het GRUP fase 2 uit te werken en de nodige financiering te voorzien. De voorziene jaarlijkse bijdrage van Lochristi is vastgelegd op 5.000 euro. De overeenkomst loopt van 1 januari 2021 t.e.m. 31 december 2023, met mogelijke verlenging van nog eens 3 jaar.

Ondergronds brengen elektriciteitsnet Sint-Elooistraat (tss huisnrs 2 en 32)

Omdat de toegankelijkheid voor mindervaliden op het voetpad thv de Sint-Elooistraat 14 sterk gehinderd wordt door de aanwezigheid van een betonnen netpaal van het bovengrondse elektriciteitsnet en omwille van de licht gewijzigde ontwerpplannen van het project ‘Doortocht Zeveneken’ in de Sint-Elooistraat, is het aangewezen het elektriciteitsnet tussen de huisnummers 2 en 32 ondergronds te brengen. De kostprijs voor het ondergronds brengen wordt geraamd op 22.522,68 euro, vrij van btw. De plaatsing van de nieuwe palen en LED-armaturen, geraamd op 4.486,75 euro, gebeurt via het jaaractieplan van Fluvius.

Invoeren snelheidszones

snelheidszone

De snelheidsregimes op de wegen in de gemeente zijn momenteel 70, 50 en 30 km/u. Omdat de verkeersveiligheid een permanent aandachtspunt is, is het aangewezen om in functie van de verkeersveiligheid op de gemeentewegen de snelheid te beperken tot 50km/u en 30km/u door middel van het invoeren van snelheidszones. De invoering ervan is voorzien op 1 januari 2021. Het ontwerp van het snelheidszoneringsplan werd besproken in de vergaderingen van de commissie mobiliteit van 12 juni 2019, 13 juli 2020 en 7 oktober 2020.

Aankoop ledbord op aanhangwagen

Om bestuurders te informeren over wegenwerken, evenementen of voor andere aankondigingen is het wenselijk om een ledbord op aanhangwagen aan te kopen. Het zal ook uitgerust worden met een snelheidsradar waardoor het ook kan ingezet worden als snelheidsinformatiebord op locaties waar geen mogelijkheid is om de andere snelheidsinformatieborden op te hangen en zal autonoom zonder stroomafname kunnen werken via zonnepanelen. De kostprijs wordt geraamd op 29.000,00 euro, excl. btw.

Aankoop snelheidsinformatieborden en verkeerstellers via raamcontract provincie Antwerpen

snelheidsinfobord

Op de meerjarenplanning is 45.000 euro voorzien voor de aankoop van snelheidsinformatieborden. Door toe te treden tot het raamcontract van de provincie Antwerpen kan de gemeente via dit contract 16 snelheidsinformatieborden aankopen. Naast deze borden kan de gemeente in de toekomst ook permanente fietstellers, tijdelijke tellingen en verkeersonderzoek bestellen wat van belang is voor een goed mobiliteitsbeleid. De aankoopprijs van deze 16 snelheidsinformatieborden bedraagt 36.000 euro, excl. btw.

Westlede

Goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 1 december 2020

Van de buitengewone algemene vergadering van 1 december 2020 dienen de agendapunten te worden goedgekeurd en het mandaat van de vertegenwoordiger bevestigd.

De agenda luidt als volgt:

1. goedkeuring verslag van de Algemene Vergadering van 2 juni 2020

2. activiteiten en strategie 2021

3. begroting 2021

4. bijkomende toetreding voor het grondgebied van de voormalige gemeente Kruishoutem

Veneco

Goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 10 december 2020

Van de buitengewone algemene vergadering van 10 december 2020 dienen de agendapunten te worden goedgekeurd en het mandaat van de vertegenwoordiger bevestigd.

1. Goedkeuring schriftelijke en digitale vergaderwijze wegens uitzonderlijke omstandigheden (indien

noodzakelijk)

2. Akteneming/goedkeuring van verslag 60ste Jaarvergadering dd. 11.6.2020

3. Goedkeuring werkprogramma en begroting 2021

4. Toetreding nieuwe vennoten OCMW Kaprijke – OCMW Lochristi – OCMW Melle – OCMW Sint-Laureins – OCMW Zelzate – OCMW Zulte -Politiezone Deinze – Zulte – Lievegem – Politiezone Puyenbroeck en Welzijnsband Meetjesland

5. Aanstellen vertegenwoordiger Algemene Vergadering Solva

6. Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen

TMVW

Goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 11 december 2020

Van de buitengewone algemene vergadering van 11 december 2020 dienen de voorziene statutenwijziging en de overige punten op de agenda goedgekeurd te worden en het mandaat van de vertegenwoordiger bevestigd.

De agenda luidt als volgt:

1. Wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten

3. Evaluatie 2020, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2021 (cf. artikel 432 DLB)

4. Begroting 2021 (cf. artikel 432 DLB )

5. Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing

6. Statutaire benoemingen

Imewo

Goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 14 december 2020

Van de buitengewone algemene vergadering van 14 december 2020 dienen de voorziene statutenwijziging en de overige punten op de agenda goedgekeurd te worden en het mandaat van de vertegenwoordiger bevestigd.

De agenda luidt als volgt:

1. Aanpassen van de statuten als volgt:

a. Wijziging van het doel/voorwerp

b. Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II …..

2. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 5 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen

3. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5. Statutaire benoemingen.

6. a. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ – verslag van de Raad van Bestuur en van de Commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de toetredingen per 1 juli 2020 en per 14 december 2020.

b. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7. Statutaire mededelingen.

IDM

Goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020

Van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020 dienen de voorziene statutenwijziging en de overige punten op de agenda goedgekeurd te worden en het mandaat van de vertegenwoordiger bevestigd.

De agenda luidt als volgt:

1. Goedkeuring communicatieplan 2021

2. Goedkeuring begroting 2021

Deze begroting bestaat uit de toelichting, de exploitatierekening 2021 met verdeling per vennoot, de kosten- en opbrengstenrekening en het investeringsplan (enkel voor de gemeente Moerbeke en de gemeente Wachtebeke: begroting milieudienst)

3. Benoeming bestuurders

Gemeentelijke administratieve sancties (GAS). Wijziging reglement

Het bestaande reglement op de gemeentelijke administratieve sancties (cf. het gemeenteraadsbesluit van 21 december 2015) was toe aan een update. Een aantal bestaande artikelen werden aangepast, zoals de bepalingen omtrent het afsteken van vuurwerk, het rondrijden met voertuigen voorzien van luidsprekers, het verbod op het gebruik van grasmaaiers tijdens bepaalde dagen of tijdstippen, het beheer en het verbranden van afvalstoffen, …

Daarnaast werden ook nieuwe bepalingen ingevoerd, zoals het verbod op het achterlaten van reclamedrukwerk op geparkeerde auto’s, het verbod om massaal (helium)ballonnen op te laten zonder toestemming, de verplichting om een evenementenformulier in te dienen voor elk evenement met een openbaar karakter, de verplichting om het voetpad aan gebouwen niet enkel sneeuw- en ijsvrij te houden maar ook proper en onkruidvrij, het verbod om honden aan een ketting vast te leggen, de verplichting om honden een degelijk hok ter beschikking te stellen, het verbod om schadelijke middelen zoals lachgas te verhandelen of te bezitten indien het gebruik bedoeld is om een roeseffect te bekomen, …

Verder werden ook een aantal bepalingen m.b.t. de zogenaamde gemengde inbreuken aangepast aan het nieuw voorgestelde protocolakkoord met de procureur des Konings. Daardoor kunnen ‘opzettelijke slagen en verwondingen’ niet langer gesanctioneerd worden met GAS-boetes (en kan dit enkel via het parket gesanctioneerd worden), wordt het grensbedrag van de waarde van gestolen goederen waaronder een GAS-sanctie mogelijk is, opgetrokken tot 250 euro en mag de pleger van de diefstal niet meer dan drie eerdere (pogingen tot) diefstallen hebben gepleegd (anders geen GAS-sanctie mogelijk).

Tot slot wordt, in overeenstemming met het protocolakkoord met de procureur, de leeftijdsgrens waarop minderjarigen een sanctie riskeren verlaagd van 16 naar 14 jaar. De bedoeling hiervan is niet om minderjarigen een administratieve geldboete op te leggen, maar wel om hen een signaal te geven dat kleine vormen van overlast niet getolereerd worden. Om die reden voorziet de wetgeving in alternatieve vormen van sanctionering zoals ouderlijke betrokkenheid en de verplichte bemiddelingsprocedure.

Toestemming gebruik zichtbare bewakingscamera’s op het grondgebied van de gemeente

De gemeente Lochristi heeft, in samenwerking met de Politiezone Regio Puyenbroeck, een aantal bewakingscamera’s aangekocht en de nodige hard- en software in het politiehuis in de Dekenijstraat geïnstalleerd zodat de beelden daarvan kunnen bekeken, doorzocht en opgeslagen worden door de politie. Om dit te mogen doen moet de korpschef van de politiezone een aanvraag bij de gemeenteraad indienen en moet deze laatste zijn toestemming daarvoor verlenen. De voorwaarden waaronder die beelden (in real time of retroactief) kunnen bekeken worden, dienen vastgelegd te worden in een overeenkomst tussen de gemeente en de Politiezone Regio Puyenbroeck.

Naast de toestemming voor het gebruik van de gemeentelijke bewakingscamera’s, vraagt de korpschef ook de toestemming voor het gebruik van bodycams en dashcams. Momenteel beschikt de eigen politiezone nog niet over dergelijke camera’s (doch dit wordt wel overwogen). De vraag voor het bekomen van de toestemming tot het gebruik van dashcams en bodycams is in eerste instantie bedoeld voor (bezoekende) politiediensten die niet tot de politiezone Regio Puyenbroeck behoren (vb. uit naburige gemeenten of de federale politie) die op het grondgebied van onze gemeente soms interventies uitvoeren en wel al over dashcams of bodycams beschikken.

Politiezone Lochristi-Moerbeke-Wachtebeke-Zelzate – goedkeuring gemeentelijke dotatie 2021

Naar jaarlijkse gewoonte dient de raad de gemeentelijke dotatie voor de politiezone goed te keuren. Zoals vorig jaar is de dotatie opgesplitst in een exploitatiedotatie (2.214.316,74 euro) en een investeringsdotatie (124.504,85 euro). De politiebegroting werd voorgelegd aan de politieraad op 18 november.

Verdeling van extra subsidies voor het lokale verenigingsleven

Om het lokale verenigingsleven, dat ook getroffen werd door de coronacrisis, te ondersteunen, stelde de Vlaamse overheid eenmalig 87,3 miljoen euro ter beschikking van de lokale besturen. Lochristi ontving hiervan 219.240,22 euro. Na bespreking met de vrijetijdsdiensten en in de commissie financiën op 20 oktober jl. werd een voorstel  opgemaakt om dit bedrag te verdelen. Hierbij zouden, naast de sport-, jeugd-, cultuur en seniorenverenigingen, ook een reeks andere lokale verenigingen (wijkcomités, ziekenzorg, oud-strijders verenigingen, jaarmarktcomités,…) een extra toelage krijgen. De meeste begunstigde verenigingen zien hun gebruikelijke jaarlijkse subsidie eenmalig verhoogd met 148,5 %.

Verdeling van de toelagen voor ontwikkelingssamenwerking 2020

kerk Lochristi

Voor subsidies ontwikkelingssamenwerking werd in het budget 2020 een krediet van 22.500 euro opgenomen. De gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking bundelde de aanvragen en formuleerde volgend voorstel:

11.11.11 comité Lochristi 3.600 – Zuster Agnes Verbrugghen, project Nyamasheki in Rwanda 2.100 – vzw Zusters van Liefde, Solidariteitsprojecten Noord-Zuid, Zuster Erna De Wulf, project in Rwanda 2.100 – vzw Vrienden Kasongo Lunda, Zuster Ria Van Der Sype, project in Congo 2.100 – Zuster Rita Van Theemsche, project in Oost Congo 2.100 – vzw Abhaya India, project in India 2.100 – vzw Lisanga, project in Congo 2.100 –  vzw Martin De Kegel, project in Sri Lanka 2.100 – Fv Danywad India, project in India 2.100 – Fv Waka Waka for Africa, project in Ivoorkust 2.100

Het komt de raad toe de definitieve verdeling van de toelagen vast te leggen.

Tijdelijke maatregel m.b.t. het niet meer vergunnen van evenementen

Bekrachtiging geactualiseerd besluit van de burgemeester – Het besluit van de burgemeester van 24 oktober 2020, bekrachtigd door de raad op 26 oktober, liep ten einde op 11 november 2020. Na overleg in de veiligheidscel en om reden van de recente uitbraken van het coronavirus, kwam een geactualiseerd politiebesluit tot stand op 10 november, waarbij strengere maatregelen gelden.

Dit besluit wordt ter bekrachtiging aan de raad voorgelegd.

strijkatelier Lochristi ocmw

OCMW

Poetsdienst, klusjesdienst en naai- en strijkatelier: 3-jaarlijkse indexaties

In de OCMW-raad van 29/06/2020, punt 2.1 werd beslist tot het uitstellen van de indexaties van de bijdragenschalen voor de poetsdienst, klusjesdienst, woondienst en het sociaal tarief voor het naai- en strijkatelier wegens de coronacrisis en deze pas te laten ingaan m.i.v. 01/01/2021.

Aan de OCMW-raad wordt gevraagd om de 3-jaarlijkse indexatie voor de poetsdienst, klusjesdienst en naai- en strijkatelier met ingang van 01.01.2021 vast te stellen overeenkomstig de voorgestelde indexatietabel.

Scroll naar boven