Gemeenteraad maandag 29 augustus

Het zomerreces loopt op zijn einde en ook de lokale politici komen op 29 augustus 2022 om 20 uur weer samen voor een zitting van de gemeenteraad. Bosje komt zo, groen parkje in het centrum, nieuw schoolreglement met andere tarieven en een straatnaam staan onder andere op de agenda.

Die dode boom (operingsfoto) is intussen ook gekapt.

1. Mededelingen

Uitvoeren verkeerstelling Gelei € 4.356

Gelei Zaffelare

Uyttenhove lot staalwerken (trechter en brievenbus) € 2.505,81

Uyttenhove lot staalwerken (trechter en brievenbus) € 2.905,43

Elektrische aansluiting laadpalen site Uyttenhove € 8.790,66

2. Aankoop perceel grond Toleindestraat voor bebossing

De Vlaamse overheid lanceerde een oproep naar openbare besturen om tegen 2024 4.000 ha extra bos te realiseren in Vlaanderen. Hiervoor voorziet de hogere overheid financiële ondersteuning. Eind 2020 deed de gemeente een vrijblijvende oproep naar grondeigenaars binnen de gemeente die een perceel grond wensten te verkopen om te laten bebossen door de gemeente. Het betreffende perceel werd door de eigenaar vrijwillig aangeboden, is gelegen in de omgeving van de Toleindestraat en heeft een oppervlakte van 8.640 m². Het is aangewezen om het aangeboden stuk grond aan te kopen om extra bos in de gemeente te creëren. De ontwerpakte werd opgemaakt door notaris De Groote en alle notariële kosten zijn ten laste van de gemeente.

Tijdens het komende plantseizoen komen er bomen en struiken zodat deze afgelegen akker kan omgetoverd worden tot een bos van bijna 1 hectare. De zaak werd eerder al besproken in de raad.

Zie https://www.lochristinaar.com/nieuws/lochristi-plant-bos-aan 

bos Toleindestraat Beervelde aankoop

3. Overname plantrecht op openbaar domein (Vossenstraat)

Als voorwaarde bij een afgeleverde omgevingsvergunning voor het vellen van 6 bomen (populieren) op het openbaar domein langs de Vossenstraat werd opgenomen dat er een heraanplant moet worden uitgevoerd. De gemeente is bereid om de verplichting tot heraanplant op het openbaar domein op zich te nemen, mits kosteloze overdracht van het plantrecht aan de gemeente. Door de overname van het plantrecht kan de gemeente zelf bepalen met welke boomsoort de heraanplant zal gebeuren. De eigenaar gaat akkoord met de kosteloze overdracht van het plantrecht aan de gemeente.

Aan de raad wordt gevraagd principieel akkoord te gaan met de gratis overname van het plantrecht, de overeenkomst goed te keuren en de burgemeester en de algemeen directeur te machtigen de overeenkomst te ondertekenen.

4. Groene Long

Het gemeentebestuur wenst een rustige groene zone in te richten in het centrum van de gemeente. Om de troeven, potenties en wenselijke functies voor dit gebied in kaart te brengen werd er reeds een ‘structuurschets’ uitgewerkt door Veneco. Voor de verdere technische uitwerking van deze structuurschets en om over te gaan tot de uitvoering op het terrein dient een studiebureau aangesteld te worden.

De kostprijs voor de volledige opdracht wordt geraamd op 550.000 euro, excl. btw. In het kader van de opdracht “Inrichting Groene Long Lochristi – aanstellen ontwerper” werd een bestek opgesteld door de technische dienst. De uitgave voor deze ontwerpopdracht wordt geraamd op 85.000 euro incl. 21% btw. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

speelplaats gemeentelijke basisschool Lochristi

5. Aanpassing schoolreglement en infobrochure gemeentelijke basisschool

Op voorstel van de schooldirectie worden enkele aanpassingen voorgesteld aan het schoolreglement en de infobrochure, zoals laatst goedgekeurd door de gemeenteraad op 30.8.2021. Het betreft enerzijds een aantal prijsaanpassingen ten gevolge van de sterk gestegen prijzen van de traiteur, de melkleverancier, de bos- en zeeklassen, en de verhoging van de maximumfactuur door de Vlaamse overheid, en anderzijds een kleine aanpassing van het einduur van de schooldag (in het kader van de bus regeling). De aanpassingen worden besproken in de schoolraad van 25.8.2022.

Nieuwe straatnaam voor project in Dorp-Oost (private weg). Definitieve beslissing

Voor een nieuw project te Dorp-Oost van Urban Link, waarvoor een omgevingsvergunning werd aangevraagd, worden veel woongelegenheden gecreëerd. Voor de evacuatieweg doorheen de zone (breedte van 4 m) vraagt de brandweer een aparte straatnaam, ten einde de hulpdiensten op een zo snel mogelijk manier ter plaatse te krijgen (GPS). Het voorstel van de cultuurraad (Hospiceweg) werd voorlopig aanvaard door de gemeenteraad op 27 juni 2022. Er werd een openbaar onderzoek gevoerd van 30 dagen (van 4 juli tot 3 augustus 2022) en binnen deze termijn werd het eerder advies van de cultuurraad bevestigd. Er werden geen bezwaren ingediend. Aan de raad wordt derhalve voorgesteld de definitieve beslissing te nemen over de nieuwe straatnaam ‘Hospiceweg’.

OCMW-RAAD

OCMW site Lochristi

MMC – verhogen km-vergoeding

Door de stijgende levensduurte en de stijgende energieprijzen stelt Taxistop voor om met ingang van 1 september 2022 de km-vergoeding voor de MMC naar € 0,41 (in plaats van € 0,35/km) aan te passen. Een automatische aanpassing vanaf 2023 aan het algemene indexcijfer van de consumptieprijzen is aangewezen. Er wordt aan de OCMW-raad gevraagd de km-vergoeding aan te passen.

Kennisgeving gewijzigde samenstelling BCSD

Ingevolge het aangeboden ontslag van een lid van het bijzonder comité van de sociale dienst werd de op de voordracht akte opgenomen opvolger verzocht zijn geloofsbrieven over te maken.

Overeenkomstig art. 96 van het Decreet Lokaal bestuur werd de eed op 19/08/2022 afgelegd in handen van de voorzitter van de OCMW-raad en de algemeen directeur na onderzoek van de geloofsbrieven. Er wordt voorgesteld om akte te nemen van de gewijzigde samenstelling van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

Collectieve opvang Oekraïne Bosdreef – huishoudelijk reglement

De gemeenteraad van 25.04.2022 werd de gebruiksovereenkomst voor het gebouw Bosdreef 2 voor de opvang van vluchtelingen goedgekeurd. Sinds eind juni is de collectiviteit in de Bosdreef in gebruik genomen en werd bij hoogdringendheid een huishoudelijk reglement goedgekeurd door het vast bureau van 8.7.2022. Er wordt aan de OCMW-raad gevraagd om de beslissing van het vast bureau te bekrachtigen.

Scroll naar boven