Gemeenteraad op 29 maart 2021

Ook deze raad kunt u volgen via Teams https://www.youtube.com/user/gemeentelochristi vanaf 20 uur. Uyttenhove, de Kasteeldreef, verminderingen/vrijstellingen belastingen en 800 jaar Zaffelare staan onder meer geagendeerd.

Mededelingen

Electrische fietsen 8.864,44 – meer werken geluidsinstallatie Uyttenhove 8.833 – wegfrezen boomstronk begraafplaats Zeveneken 597,74 en plaatsen schuifdeur gemeentehuis 12.459,37 euro.

Uyttenhove Lochristi

Bouw polyvalent centrum site Uyttenhove

Plaatsen overdekte fietsenstalling door middel van een serreconstructie. De realisatie van brievenbus en waterornament is gegund in het college van 8 december 2020 via bestelaanvraag ten bedrage van 14.076,79 euro, excl. btw. In samenspraak met Bulk Architecten, de ontwerper van site Uyttenhove, wordt voorgesteld om de fietsenstalling te realiseren met een serreconstructie (met veiligheidsglas).

Grondige herstellingswerken Kasteeldreef

Kasteeldreef Lochristi wegdek

In 2012 werden buitengewone herstellingswerken uitgevoerd in de Kasteeldreef in toepassing van de overeenkomst van 12 juni 2012 gesloten tussen de gemeente en de eigenaar van de Kasteeldreef. Omdat de Kasteeldreef opnieuw in een bijzonder slechte toestand verkeert, plaatselijke herstellingswerken geen oplossing meer bieden en de Kasteeldreef een private eigendom betreft met een openbaar karakter, is met de eigenaar een beheersovereenkomst opgemaakt om in de dreef op regelmatige basis (vermoedelijk tweejaarlijks) de bestaande verharding los te frezen, tonrond te nivelleren en te verdichten. Door het openbaar karakter is het billijk om per herstellingsbeurt een toelage toe te kennen van 40% van de kosten. Het aandeel van de gemeente per herstellingsbeurt wordt geraamd op 2.492 euro, excl. btw.

Kasteeldreef Lochristi

Aankoop snelheidsinformatieborden en verkeerstellers

Op de meerjarenplanning is budget voorzien voor de aankoop van snelheidsinformatieborden. Door toe te treden tot het raamcontract van de provincie Antwerpen kan de gemeente via dit contract 16 snelheidsinformatieborden aankopen. Naast deze borden kan de gemeente in de toekomst ook permanente fietstellers, tijdelijke tellingen en verkeersonderzoek bestellen wat van belang is voor een goed mobiliteitsbeleid. De aankoopprijs van deze 16 snelheidsinformatieborden bedraagt 36.000 euro, excl. btw. In november 2020 kocht de gemeente ook reeds 16 snelheidsinformatieborden aan via dit raamcontract

Aankoop minigraver en verkoop bestaande minigraver

De bestaande minigraver van het merk Bobcat met nummerplaat YFG 035 is reeds 12 jaar oud, is versleten, heeft meer dan 5.302 uren op de teller staan en zou opnieuw moeten hersteld worden (minstens 5.350,00 euro kosten). Door de technische diensten werden de opdrachtdocumenten opgemaakt ter vervanging van dit toestel met de overname van de oude minigraver. De kostprijs voor deze aankoop wordt geraamd op 48.000 euro, excl. en de overname op 7.000 euro incl. btw.

Omgevingsvergunning Heistraat 74a

Op 3 december 2020 werd de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden in de Heistraat 74a (2 loten) ontvankelijk en volledig verklaard. Voor deze verkaveling dient de rooilijn te verschuiven zodat deze op 6 meter uit de as van de weg komt te liggen.

Omgevingsvergunning Lichtelarestraat

Op 4 januari 2021 werd de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden in de Lichtelarestraat zn (5 loten) ontvankelijk en volledig verklaard. Voor deze verkaveling dient de rooilijn te verschuiven zodat deze op 6 meter uit de as van de weg komt te liggen.

Belastingen en retributies. Fiscale maatregelen ten gevolge van de coronacrisis

Door de Coronacrisis zijn er veel ondernemers die zware financiële schade lijden. Een aantal onder hen betalen voor hun activiteiten op ons grondgebied lokale belastingen of retributies. Het college stelt daarom voor om een aantal verminderingen/vrijstellingen toe te staan, en een aantal belastingen en retributies niet te innen.

Samengevat komt dit neer op het volgende:

– Belasting op de verspreiding van niet-geadresseerde drukwerken: niet toepassen van 1 januari tot en met 30 september 2021

– Retributies op het plaatsen van terrassen – niet toepassen voor het jaar 2021

– Retributies voor het plaatsen van kermiskramen en -wagens – niet toepassen voor het jaar 2021

– Belastingen en retributies op het individueel bezoldigd personenvervoer (taxi’s en verhuur voertuig met bestuurder) – niet toepassen.

© Bennie Vanderpiete

Toekenning projectsubsidie organisatie van “Zaffelare 1221-2021 in historisch perspectief”

Vereniging “De Nieuwe Ontginning” vraagt een gemeentelijke projectsubsidie aan voor de organisatie van “Zaffelare 1221-2021 in historisch perspectief”, een nieuwe samenwerking tussen verschillende cultuurverenigingen waarbij meerdere historische avonden, de uitgave van een maandelijks krantje, een fietszoektocht en een tentoonstelling zullen worden georganiseerd.

De cultuurraad heeft het project inhoudelijk getoetst aan de criteria van het bestaande reglement en stelt een subsidie voor van 750 euro. Daarbij werden de kosten voor de geplande tentoonstelling, technieken, gastsprekers en drukwerk in rekening gebracht.

Scroll naar boven