Gemeenteraad van 18 december 2023

De laatste zitting 2023 vindt plaats om 20 uur in het gemeentehuis. Je kan ook live volgen via https://www.youtube.com/user/gemeentelochristi. De belastingen blijven gelijk, er komen grotere ‘blauwe’ zakken (PMD) en het recyclagepark wordt uiteindelijk overgedragen aan IDM. Gerodent blijft actief in het WZC voor tandverzorging van de bewoners en Batopin komt naar Zaffelare.

Mededelingen – Overzicht investeringsuitgaven (minder dan 15.000 euro, excl. btw)

Uyttenhove – ventilatie en verwarming € 1.700 vergaderzaal

Vervangen bovengrondse brandkraan € 5.835,60 Zavel 7

Stage Barriers Lodejo € 2.915

Plaatsen toegangstrap gestapelde units € 880 GBS Beervelde

Moving heads Uyttenhove € 6.567

Bebossing Hellewegel – boomspiralen en € 921,93 Bamboe

Opdracht externe begeleiding traject patrimonium. Principebeslissing

Een deel van het patrimonium van de lokale besturen van Lochristi en Wachtebeke is verouderd. Met de steeds strenger wordende regelgeving en de groeiende noodzaak om hierin actie te ondernemen (Burgemeester convenant, Lokaal Energie- en Klimaatpact, …), dienen beide besturen een plan van aanpak op te maken.

Doel van het traject is om een plan op te stellen met een toekomstvisie voor het patrimonium: een plan op korte en (middel)lange termijn waarbij voldoende ruimte is om de kerntaken van het lokaal beleid uit te (blijven) oefenen maar waar ook rekening wordt gehouden met het kostenplaatje. De opmaak van dit plan wordt geraamd op 55.000,00 euro, excl. btw voor de 2 besturen samen. Omdat zowel Wachtebeke als Lochristi lid zijn Poolstok lijkt het aangewezen om de opdracht in de markt te zetten via Poolstok.

Voorlopige vaststelling ontwerp gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan (GRB) en ontwerp planMER

De gemeenteraad van Lochristi besliste op 25 maart 2019 om een gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan (GRB) Lochristi op te maken dat in de plaats zal treden van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan dat dateert van oktober 2011. Het college besliste op 29 oktober 2019 om Veneco aan te stellen als ontwerper van het GRB Lochristi. Om tot een goedgekeurd GRB Lochristi te komen moeten een aantal stappen doorlopen worden. Het ontwerp bestaat uit de volgende onderdelen: strategische visie, beleidskader ‘kernen en economisch netwerk’ en beleidskader ‘open ruimte en groenblauw netwerk’

Het wordt aangevuld met een procesnota en een onderzoeksnota, en er wordt ook een plan-MER opgemaakt, waarin de milieueffecten in kaart gebracht worden. Het college ging op 20 oktober 2023 principieel akkoord met het ontwerp GRB Lochristi en het ontwerp-plan-MER.

blauwe zak PMD IDM Lokeren Lochristi

Retributie op het verstrekken van PMD-zakken. Wijziging reglement

De Raad van bestuur van IDM besliste onlangs om vanaf 1 januari 2024 ook PMD-zakken aan te bieden van 90 liter (naast de bestaande van 60 liter), als alternatief voor inwoners met veel MD afval. Daartoe wordt voorgesteld het retributiereglement voor het verstrekken van PMD-zakken aan te passen: voor een zak van 60 liter blijft de retributie behouden op 0,15 euro per zak, voor de nieuwe zakken van 90 liter wordt een retributie voorgesteld van 0,20 euro per zak. Aan de raad wordt gevraagd de retributie goed te keuren met in werking treden vanaf 1 januari 2024.

afvalbeperking IDM Lokeren

Principebesluit omtrent de overdracht van de exploitatie van het recyclagepark aan IDM

Momenteel is het recyclagepark van Lochristi het enige recyclagepark binnen het IDM-werkingsgebied dat nog deels door de gemeente wordt uitgebaat. De huur van containers, de ophaling en de verwerking van de afvalstoffen worden al lange tijd door IDM opgenomen, maar de dagelijkse werking, het onderhoud van het park, de machines en voertuigen en de planning van het personeel gebeuren nog door de gemeente. Ook de parkwachters behoren tot het gemeentepersoneel.

Bij overdracht naar IDM heeft de gemeente het voordeel dat ze op praktisch en organisatorisch vlak ontzorgd wordt, met name voor de afhandeling van afvalstromen, de aanwerving en planning van personeel, het onderhoud van het park, de opvolging van de infrastructuur, de voertuigen en machines, de verplichte keuringen en ijkingen, het opvolgen van de omgevingsvergunning en de communicatie (niet-limitatieve lijst). Nieuwe aanwervingen van parkwachters kunnen dan door IDM opgenomen worden. De infrastructuur blijft eigendom van de gemeente en over grote investeringen wordt steeds in overleg met de gemeente beslist. Ook het bepalen van de toegangsvoorwaarden en de tarifering blijft een gemeentelijke bevoegdheid.

De bepalingen voor het gemeentepersoneel (keuze tussen overstappen naar IDM of gedetacheerd worden) zullen later in de raadsbeslissing voor de definitieve overdracht en de beheersovereenkomst worden opgenomen. Na de overdracht aan IDM ontstaat de mogelijkheid om alle parken intergemeentelijk toegankelijk te maken, wat nog een betere dienstverlening aan de inwoners en bedrijven zal bieden. Aan de raad wordt gevraagd het voornemen om de exploitatie van het gemeentelijk recyclagepark over te dragen aan IDM vanaf 1.1.2025 principieel goed te keuren.

Goedkeuring concessieovereenkomst met Batopin kiosk geldautomaat te Zaffelare

Eind 2022 sloot KBC als enig kantoor in Zaffelare met een betaalautomaat haar deuren, waardoor in Zaffelare afhaling van cashgeld niet meer mogelijk was, dit tot grote ergernis van zowel de bewoners als het gemeentebestuur. De gemeente ging samen met Batopin nv op zoek naar een geschikte locatie voor het plaatsen van een cashpunt. Op 24 november 2023 werd de omgevingsvergunning afgeleverd aan Batopin nv om ter hoogte van Zaffelare-Dorp 10 een buitenkiosk te plaatsen. Er werd een ontwerpovereenkomst opgemaakt tussen Batopin nv en de gemeente Lochristi, waarbij de duur is vastgesteld op 9 jaar en aanvangt op 1 februari 2024. De overeenkomst kan niet stilzwijgend worden verlengd.

Hernieuwing reglement aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting

Er wordt voorgesteld dit belastingreglement te hernieuwen voor het aanslagjaar 2024, met behoud van de aanslagvoet op 6,9 %.

Hernieuwing reglement gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing

Er wordt voorgesteld dit belastingreglement te hernieuwen voor het aanslagjaar 2024, waarbij de gemeentelijke opcentiemen op 850 worden behouden.

Hernieuwing reglement op de kohierbelasting op grond- en zavelgroeven

Er wordt voorgesteld dit belastingreglement te hernieuwen voor de periode 2024 en 2025, met behoud van de aanslagvoet op 0,12 euro per ton.

Hernieuwing reglement contant te betalen belasting op de aanvraag van administratieve stukken

Er komt een stijging van de tarieven die de FOD Binnenlandse Zaken aan de lokale besturen aanrekent voor de aflevering van administratieve stukken (eID, kids-ID, spoedprocedure…). Dat blijkt uit een schrijven van 6 november 2023 met de tarieven die zullen gelden vanaf 1 januari 2024. Sommige bedragen uit het geldende gemeentelijk belastingreglement op de aanvraag van administratieve stukken liggen lager dan de tarieven die de FOD Binnenlandse zaken aan de gemeente zal aanrekenen. Er wordt derhalve een aanpassing van dit belastingreglement voorgesteld, waarin bovendien, met het oog op de nakende fusie, de bedragen van gemeente Lochristi en gemeente Wachtebeke op elkaar worden afgestemd.

Hernieuwing reglement op de belasting op het ontbreken van parkeerplaatsen

Er wordt voorgesteld dit belastingreglement te hernieuwen voor de periode 2024-2025, met behoud van de aanslagvoet van 10.000 euro per ontbrekende of niet behouden parkeerplaats.

Aanpassing 2023/1 meerjarenplan 2020-2025. Vaststelling deel gemeente

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de aanpassing 2023/1 van het meerjarenplan 2020-2025, deel gemeente, vast te stellen. Deze zesde aanpassing van het meerjarenplan is voornamelijk nodig gezien de benodigde aanpassing van de personeelsbudgetten, het benodigde budget voor interims WZC en ondersteuning dienst RO, de impact van de inflatie en de impact van de defusie van Moerbeke uit de politiezone op de budgetten van de gemeente en het OCMW.

Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad en de OCMW-raad elk stemmen over hun deel van het beleidsrapport, waarna de gemeenteraad het deel vastgesteld door de OCMW-raad, moet goedkeuren. Dit laatste kan dus pas gebeuren na de zitting van de OCMW-raad.

Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA). Inname standpunt inzake implementatiedatum

Op 01.01.2026 treedt het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) in werking, waarbij het lokaal bestuur de regie in handen krijgt op vlak van kinderopvang. Gelet op het feit dat veel zaken nog onduidelijk zijn omwille van de fusie met Wachtebeke wordt voorgesteld een overgangsperiode in te bouwen. Tijdens deze overgangsperiode kunnen de werkingen van beide BKO’s naast elkaar blijven bestaan en kan een definitief kader worden uitgewerkt tegen 01/01/2028.

alcoholtest politie Puyenbroeck

Politiezone Puyenbroeck – Goedkeuring gemeentelijke dotatie 2024

Zoals elk jaar wordt aan de gemeenteraad gevraagd om de gemeentelijke dotatie voor de politiezone goed te keuren. De dotatie is opgesplitst in een exploitatiedotatie (2.668.535,39 euro) en een investeringsdotatie (79.392,00 euro). De politiebegroting werd voorgelegd aan de politieraad op 30 november 2023.

Definitieve toekenning straatnamen: Spes Nostraweg en Pieter Ghesquièreweg

Na de voorlopige aanvaarding van de straatnamen ‘Pieter Ghesquièreweg’ (Dorp-Oost 56-70) en ‘Spes Nostraweg’ (Zaffelare-Dorp 2-4) door de gemeenteraad op 23 oktober 2023, liep er een openbaar onderzoek gedurende een termijn van 30 dagen, van 30/10/2023 tot en met 28/11/2023. Binnen deze termijn kwam er één bezwaar binnen tegen de eerste benaming. Aan de raad wordt gevraagd om de twee nieuwe straatnamen in Lochristi definitief toe te kennen.

Vaststelling nieuwe deontologische code voor de lokale mandatarissen

Door een recente wijziging van het decreet over het lokaal bestuur moeten alle lokale besturen een deontologische commissie oprichten. De deontologische code moet derhalve ook aangepast worden. Omdat het aangewezen is dat Lochristi en Wachtebeke dezelfde code zouden aannemen, hebben de diensten van Lochristi en Wachtebeke, vertrekkend van de modelteksten van VVSG, een voorstel van nieuwe deontologische code opgemaakt, dat werd besproken in de beide colleges en met de fractieleiders. De huidige code van Lochristi werd aangenomen door de raad op 24.9.2007 en was aan herziening toe.

Aanduiding bijkomend sanctionerend GAS-ambtenaar

De Provincie Oost-Vlaanderen (Polis) vraagt aan de gemeente Lochristi om een bijkomende sanctionerende ambtenaar aan te stellen in het kader van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Op die manier kunnen zij de continuïteit van hun dienstverlening blijven verzekeren. Aan de raad wordt voorgesteld de voorgedragen juridisch deskundige bij de Provincie

Overeenkomst Gerodent

Sinds 2010 heeft wzc Sint-Pieter een goede samenwerking met Gerodent m.b.t. de tandheelkundige zorgen bij de bewoners. Thans wordt de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst voorgelegd aan de OCMW-raad. De samenwerkingsovereenkomst loopt van 01/04/2024 t/m 31/03/2025 met een kostprijs van € 7395,64/werkingsjaar.

Indexatie km-vergoeding Mobitwin Centrale

Er wordt een aanpassing gevraagd aan het huidig reglement inzake de automatische indexatie van de km-vergoedingen. Het huidige reglement houdt geen rekening met het maximumbedrag dat Mpact stelt. Een bijsturing is aldus nodig.

Transitie Zorgband: overeenkomst M.D.D. Pharma nv

De overstap naar Zorgband Leie & Schelde impliceert ook de overgang naar nieuwe softwarepakketten. Een van die veranderingen betreft de samenwerking met de apotheek. Op dit moment is er een samenwerking met Pharmaforce, de zorgband werkt evenwel samen met M.D.D. Pharma nv. (Software MINT). Het voornemen is om vanaf 01/03/2024 operationeel te zijn met de nieuwe apotheek, er is een voorbereidingstermijn van 8 weken. De exacte timing wordt afgesproken in een opstartvergadering, deze kan evenwel pas gepland worden na goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst.

 

Scroll naar boven