Herdenkingsbos Hellebos aangeplant

Gisteren zondag 10 december plantten tientallen vrijwilligers een nieuw bos aan in de hellewegel met een oppervlakte van 7.030 m². Het stuk grond werd verkocht aan de gemeente door een gezin uit Zaffelare. De aankoop en aanplant gebeurde met Vlaamse subsidies en in samenwerking met BOS+.

Het wordt een gemengd inheems bos, bestaande uit ratelpopulier, ruwe berk, zachte berk, egelantier, geoorde wilg, hazelaar, kruipwilg, schietwilg, sporkehout, trosvlier, wilde liguster, winterlinde en witte abeel.

Hellebos Dec 23  © Bennie Vanderpiete

Na een herdenkingstekst en een aantal instructies, begonnen zo’n 35 vrijwilligers met het planten. Daar kwamen omstreeks 11 uur nog enkele tientallen mensen bij die herdenkingsboompjes kwamen planten. Met stevige schoen (of beter nog laarzen) en een schop in de hand werden de bomen en stuiken in de grond gestopt. Een drankje hoorde er natuurlijk bij om even op adem te komen of ook al vooruit te kijken naar wat komen zou. Bossen plant je zo maar niet aan. Ze moeten vooral nog heel veel groeien vooraleer je van een bos kunt spreken. Veel boompjes en struiken zullen ook weer verdwijnen door velerlei natuurlijke omstandigheden. Alleen de sterksten vormen binnen enkele tientallen jaren een ‘echt’ bos.

Hellebos Dec 23  © Bennie Vanderpiete

Het Hellebos wordt tevens een herdenkingsbos en momenteel zijn er al 62 donaties voor een bedrag van 2.072 euro. Een boompje schenken kan via www.bosplus.be/acties/herdenkingsbos-lochristi/

Plant een boom om een geliefde te herdenken

Het verlies van een dierbare is een litteken dat nooit verdwijnt. Je kunt er niet omheen of overheen, je moet er doorheen en dat is een zware last om alleen te dragen. Daarom slaan Lochristi en BOS+ nu de handen in elkaar om een herdenkingsbos aan te planten voor alle mensen die hebben geleefd met slachtoffers van psychisch lijden. Er is immers geen betere manier om rust te vinden dan samen, in de natuur, in een bos.

Hellebos Dec 23  © Bennie Vanderpiete

Schenk een boompje aan het bos, plant het samen met vrienden, familie en lotgenoten, en vier het leven van je dierbare. Het gezamenlijk planten van een bos zet je bovendien in beweging, niet alleen fysiek, maar ook geestelijk, wat jullie ruimte geeft om het verdriet samen te verwerken.

Hellebos Dec 23  © Bennie Vanderpiete

Een herdenkingsbos betekent natuurlijk ook heel wat persoonlijke verhalen. Roxan (7) en Alix (5) uit Evergem kwamen samen met mama een boompje planten voor papa.
Maar ook 16 vrienden en familieleden van de overleden Christoph Genetello uit Rieme kwamen naar het Hellebos. Zij gingen aansluitend nog samen eten en bowlen om de verjaardag van Christoph, verleden woensdag, te herdenken.

Hellebos Dec 23  © Bennie Vanderpiete

Subsidies belangrijk

De gemeente kocht het perceel van zo’n 7.300 m2 eerder dit jaar aan van een echtpaar uit Zaffelare. Zij erfden het stuk grond en het was voor hun belangrijk dat de grond gebruikt zou worden voor een goed doel. Ze gingen dan ook in op de oproep van de gemeente die gronden zocht om er bossen aan te planten. De financiële ondersteuning die de gemeente daarbij krijgt is gigantisch en daarom komt er volgend jaar ook al een uitbreiding op het perceel er vlak naast.

Hellebos Dec 23  © Bennie Vanderpiete

Schepen Frederic Droesbeke: “Wanneer we als lokaal bestuur grond aankopen om te bebossen, krijgen we momenteel een subsidie van Vlaanderen.  Zij betalen 90% van de kostprijs terug van de oppervlakten die bebost worden.  Aangezien er op dit moment nog geen zekerheid is of deze subsidie ook in 2024 zal doorgetrokken worden, heeft het college reeds een principieel akkoord met de eigenaar voor de aankoop van het aangrenzend perceel. Momenteel wordt de ontwerpakte opgemaakt zodat we hopelijk (onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad) eind 2024 het Hellebos kunnen uitbreiden met 6.900m².” Het Hellebos zal dan in het totaal meer dan 13.000m² groot zijn.

 

Fotoreeks
Lochristinaar.com was de hele voormiddag aanwezig. Dat leverde onderstaande fotoreeks op. Veel kijkplezier (klikken op het FB-logo om de reeks te openen).

 

Scroll naar boven