Hijfte: Evies Kruidenier geglobaliseerd bekeken!

Plaatsen waar je je als klant thuis voelt, waar men je naam en voorkeur kent. De buurtwinkels aan de onderkant van de markt verdwijnen nog sneller dan de smeltende poolkappen.

Geef toe, een dorpskern zonder een café of kruidenierszaak oogt als een spookoord. De tijd dat er in elk dorp een slager, bakker, voedingswinkel of vishandel te vinden was, ligt al een tijdje achter ons. Globalisering zorgde ervoor dat multinationals overal filialen kunnen openen, waardoor lokale bedrijven het moeilijk krijgen, want zij kunnen met hun prijsstelling niet concurreren.

De grote eten de kleine letterlijk op. Een wetmatigheid in de natuur, waar je met sentiment geen brood smeert. We kunnen het verdwijnen van Evies Kruidenier in Hijfte betreuren – wat ik zelf ook doe – maar ik ben de eerste om te zeggen dat ook ik mijn winkelmandje daar niet vulde in deze koopkracht slinkende tijden. En, ironisch genoeg las ik net dat de Nederlandse keten Jumbo groen licht kreeg van de stad Gent om aan de Vliegtuiglaan een mega supermarkt te bouwen. De plaats waar aan de selfscan al diegenen die het buurtwinkeltje voorbijliepen elkaar nu beslist gaan treffen!

 

Scroll naar boven