Internationale dag van personen met handicap

Vandaag 3 december is het hun Internationale Dag. In Lochristi is schepen Stadeus hiervoor verantwoordelijk en binnenkort is het aan ervaringsdeskundige Tom De Grauwe, die dit domein ongetwijfeld een nieuwe wending zal geven. Hij is ook lid van de GAPH of de gemeentelijke adviesraad voor personen met een handicap.

“De GAPH brengt advies uit aan het gemeentebestuur. Verder ondersteunt zij initiatieven die tot doel hebben personen met een handicap beter te integreren in de gemeenschap zoals bv. G-sport. De GAPH komt ongeveer eenmaal om de twee maanden samen. lezen we op de gemeentelijke site.

Exacte en recente cijfers over Lochristi hebben we niet. We geven u de nationale mee. In België ondervindt 8% van de bevolking tussen 15 en 64 jaar ernstige hinder bij dagelijkse activiteiten door een handicap of langdurige gezondheidsproblemen. Deze hinder is iets meer aanwezig bij vrouwen.

Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, op basis van de Enquête naar Arbeidskrachten 2020.

In de groep van personen die ernstige hinder ondervinden, zijn de ouderen oververtegenwoordigd: 56% van hen is tussen 50 en 64 jaar oud, terwijl ze slechts 31% van de totale bestudeerde bevolking vertegenwoordigen.

Opleiding

Wat opleiding betreft, hebben mensen die ernstige beperkingen ervaren gemiddeld een lager opleidingsniveau. 44% van hen heeft ten hoogste een diploma lager secundair onderwijs en slechts 17% van hen heeft een diploma hoger onderwijs, terwijl deze percentages voor de totale bevolking tussen 15 en 64 jaar respectievelijk 24% en 37% bedragen.

Tewerkstelling

Wanneer mensen door een handicap, een langdurige aandoening of langdurige ziekte ernstige hinder ondervinden bij hun activiteiten, heeft dit duidelijk een impact op hun arbeidssituatie: slechts 26% van hen heeft een baan, vergeleken met 65% van de totale bevolking in de leeftijdsgroep van 15-64 jaar.

Werkloosheid

Hun werkloosheidscijfer (7,3%) is hoger dan dat van de totale bevolking (5,6%), maar de overgrote meerderheid (72%) van degenen die ernstige hinder ervaren bij hun activiteiten, is inactief. Zij hebben dus geen werk, zijn niet op zoek naar werk en/of zijn niet beschikbaar voor werk.

Digitale kloof

Ook op digitaal vlak zijn er verschillen tussen de totale bevolking en mensen die ernstige hinder ervaren bij hun dagelijkse activiteiten als gevolg van een handicap, een langdurige aandoening of langdurige gezondheidsproblemen. Zo heeft 6% van de bevolking tussen 16 en 64 jaar thuis geen toegang tot het internet, maar ligt dit percentage driemaal hoger bij mensen die sterke hinder ondervinden. Hetzelfde geldt voor het internetgebruik: slechts 81% van de mensen die ernstige hinder ervaren, is de afgelopen drie maanden op het internet geweest, tegenover 95% van de totale bevolking.

Ook de activiteiten die online worden verricht, verschillen. Personen die ernstige hinder ondervinden bij hun activiteiten surfen op het internet aanzienlijk minder naar vrijetijdsactiviteiten dan de totale bevolking, maar iets meer naar gezondheid gerelateerde activiteiten.

Er is ongetwijfeld veel werk aan deze lokale winkel.

Scroll naar boven