JH Lodejo: gestolen kluis teruggevonden

Bennie
0 reactie(s)
Kluis JH Lodejo

© Titelfoto en tekst Bennie Vanderpiete

Zo’n 8 maanden geleden werd de kluis van JH Lodejo gestolen. Eén verdachte werd opgepakt en  veroordeeld. Recent werd de safe – met een deel van de inhoud - teruggevonden. 

De feiten

Vorig jaar, in de nacht van 15 op 16 november werd de kluis van JH Lodejo ontvreemd.De daders reden met hun wagen tot op het terras van  “De Kring”, stalen de groene safe en legden die in de koffer van hun voertuig. Op hun vluchtweg werden ze – met de koffer nog open – gefilmd door camera’s aan het politiegebouw en later ook door de ANPR-camera’s. Op basis van die beelden kon de politie een van de verdachten identificeren en deed een inval bij hem thuis.

De jongeman had een strafrechterlijk verleden en was net veroordeeld voor o.m.  het bezit van verboden middelen en inbreuken tegen de wapenwetgeving. Geen doetje dus.
De rechter veroordeelde hem voor de inbraak en diefstal tot een effectieve celstraf van 30 maanden en een boete van 4.000 euro. Zijn Renault Clio werd verbeurdverklaard.

Kluis teruggevonden

Recent zag een aandachtige fietser de gestolen kluis liggen ter hoogte van de voormalige dancing Bocca (Boccacio). Vermoedelijk daar gedumpt. In de achterwand was een klein gat gemaakt, voldoende groot om al het geld dat in de kluis zat te ontvreemden. Maar die opening was te klein voor de grotere voorwerpen (o.m. de laptops). En die zitten er dus nog steeds in.
 

Het slot van de kluis was geforceerd en de deur kon niet meer geopend worden. De jongeren van JH Lodejo mochten nu het gat nu groter maken. Een opdracht die eenvoudiger klinkt dan ze is, want onder het stalen omhulsel zit ook nog een dikke laag beton.
Dus organiseerden ze afgelopen vrijdag een “Kluisfuif” onder het motto “Pluisje, het kluisje, is terug”. Een fuif met slijpschijf en breekhamer.

Het gat in de brandkoffer werd buiten op het terras vergroot. Maar de inhoud mochten ze nog niet recupereren. De binnenzijde moest onaangeroerd blijven. Dus moest het gevaarte terug naar binnen gereden worden. Vandaag volgt eerst nog bijkomend sporenonderzoek.

“In de kluis zat o.m. een harde schijf met nog heel wat oude foto’s en beeldmateriaal” vertelde Jolien van JH Lodejo aan Lochristinaar. “Hopelijk zit die harde schijf nog in de brandkoffer, want volgend bestaat het jeugdhuis 50 jaar. Een unieke gelegenheid om dat materiaal boven te halen en te gebruiken. “

(Foto's © Bennie Vanderpiete en JH Lodejo)