Jonas Van de Steene opnieuw Belgisch kampioen!

Bennie
3 reactie(s)
Jonas Van de Steene Belgisch kampioen!

© Bennie Vanderpiete

Zondag ll. kroonde Jonas Van de Steene zich in het Limburgse Overpelt tot Belgisch kampioen handbike in de categorie H4. Lochristinaar.com ging op verplaatsing en beleefde zijn succes van op de eerste rij.

Jonas kroont zich in Overpelt tot Belgisch kampioen

Het was een echte succesweek voor onze Lootse handbiker Jonas Van de Steene. Vrijdag kwam het verlossende nieuws dat hij officieel geselecteerd is voor de Paralympics in Rio. Hij zal er aan 3 disciplines deelnemen: de individuele tijdrit, de wegrit en de ploegaflossing.
Zondag kroonde hij zich dan in het Limburgse Overpelt voor de tweede maal tot Belgisch kampioen in de categorie H4.

De weersvoorspellingen waren niet goed: hevige buien en onweer waren aangekondigd. Maar het bleef de hele wedstrijd droog en af en toe prikte de zon door de wolken. De handbikers kregen een redelijk vlak parcours van 3,9 km voorgeschoteld. Maar de aanpalende autosnelweg (Nvdr. : de verbinding tussen Hasselt en Eindhoven) diende tweemaal gekruist waardoor de atleten elke ronde toch met twee pittige hellingen en wat scherpe bochten dienden af te rekenen.

Van bij de start ontwikkelde Jonas een verschroeiend tempo waardoor een kopgroep van drie ontstond. Net na de eerste ronde versnelde hij nog een keer en reed ook die laatste twee metgezellen uit het wiel. Het moment om over te schakelen op een continu maar hoog vermogen dat hij een uur kon volhouden. Stelselmatig diepte Jonas zijn voorsprong uit en bij het aanvatten van de laatste rechte lijn, lag hij ruim vier minuten voor. Het liet hem toe om van ver het zegegebaar te maken en het applaus van de toeschouwers in ontvangst te nemen. De Belgische titel was binnen en hij was de snelste van het hele deelnemersveld.

Stefaan Vanhaverbeke en Ivan Van de Vyvere eindigden heel verdienstelijk tweede en derde.
Jonas won met een gemiddelde snelheid van 36,2 km/uur, met pieken tot 53 km/uur.

Twintig minuten nadat hij de meet overschreed, gingen de hemelsluizen open. Maar er was net genoeg tijd geweest om even met familie en vrienden te klinken op deze titel en trainer Jo Cooman te bedanken.
Later die avond dan de huldiging waarbij onze paralympiër zijn tweede tricolore in ontvangst mocht nemen. Na een eerste titel in 2014, had hij ook vorig jaar graag deelgenomen aan het Belgisch kampioenschap. Maar door wat strubbelingen bij de organisatie werd de datum van het BK gewijzigd en bleek dit toen onverenigbaar met Jonas’ wedstrijdkalender. Uitstel bleek geen afstel en dit jaar won hij dus met overmacht.

Verwachtingen voor Rio

En zo is de laatste rechte lijn naar Rio ingezet. Op de wereldbekerwedstrijd in Oostende eindigde Jonas zowel in de tijdrit als in de wegrit op een zesde plaats.

“Op het moment dat de kopgroep toen uiteen brak, zat ik slecht gepositioneerd. Maar ik moet geen excuses zoeken. Die dag waren er vijf beter. Met mijn trainer hebben we de hele jaarplanning in functie van Rio opgesteld. Ik hoop daar nog een paar procentjes beter te zijn. In Rio zal ik deelnemen aan de tijdrit, de wegrit en de ploegaflossing.

In Rio starten we in de wegrit maar met 10 handbikers in mijn categorie. Daar aan de start mogen verschijnen is al een overwinning op zich. We zijn mekaar ook allemaal waard.

Ik hoop daarom dat de hele groep er samen blijft op de vlakke en snelle omloop en we uiteindelijk voor de overwinning gaan sprinten. Dan heb ik een reële kans.

De tijdrit wordt op hetzelfde parcours gereden. Als ik dan een goede dag heb, kan er veel….

Voor de estafettekoers maken we met ons team een goede kans. We bewezen de voorbije jaren onze sterkte en behaalden medailles op verschillende World cup wedstrijden.
Maar Rio blijft Rio en dus is niets vanzelfsprekend. Die dag mogen we geen fouten maken, moeten we hopen op wat meeval en moeten alle puzzelstukjes in elkaar passen.

We duimen voor jou, Jonas!