Jonas Van de Steene wint na de tijdrit ook de wegrit van de WB-wedstrijd in Adelaide.

Het nieuwe handbikeseizoen ging dit jaar erg vroeg van start met een wereldbekerwedstrijd in Australië. De regenboogtrui lijkt Jonas vleugels te geven. Hij won in Adelaide zowel de tijd- als de wegrit.

Het handbikeseizoen 2023 eindigde voor Jonas Van de Steene met een ongelooflijke knaller. Op 11 augustus spurtte hij in Glasgow naar de wereldtitel in de wegrit. Omwille van de decompressie gaf hij daarna verstek voor het EK  in Rotterdam. 4 dagen na de huldiging in Lochristi vertrok Jonas op 5 september naar Lanzarote om het nieuwe handbikeseizoen voor te bereiden. Samen met het Belgische team nam hij in november –  in het kader van de voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs deze zomer – ook deel aan een 5-daags trainingskamp in Belek (Turkije).

Starten in Australië

Ondertussen ging het nieuwe seizoen al van start. Deze keer niet in februari met de wedstrijd in Lanzarote als traditionele seizoenopener. Want in Adelaide (Australië) vond de eerste wereldbekerwedstijd van het seizoen al plaats. Een wedstrijd “Down Under”, waar het volop zomert, het is eens iets anders.

Overwinning in de tijdrit

Zondag werden de individuele tijdritten gereden waarbij de deelnemers 2 rondjes van 7,8 km – of dus 15,6 km in het totaal – moesten afleggen op het circuit van Adelaide. In de klasse MH4 verschenen 15 rijders aan de start. Een aantal toppers ontbraken op het appel, o.m. Mathieu Bosredon en Geert Schipper maar toch verscheen er een sterk deelnemersveld aan de start. Jonas moest als voorlaatste aan de bak en zette een nieuwe richttijd neer. Na hem volgde enkel nog de Oostenrijker Thomas Frühwirth. Die strandde op 29,39 sec van de tijd van Jonas maar dat volstond ruimschoots voor de tweede plaats. Alexander Gritsch, die andere Oostenrijkse topper, vervolledigde het podium. Nog indrukwekkender dan de overwinning was de snelheid die Jonas ontwikkelde. Hij legde de 15,6 km af in 21min04sec wat overeenstemt met een gemiddelde snelheid van 44,4 km/u!

De wegrit

Eerder vandaag (in Adelaïde is het 9,5 uren later dan hier) was er dan de wegrit waarbij op hetzelfde circuit 7 rondjes dienden afgelegd, of dus 54,6 km. Ook nu toonden Jonas en Thomas Frühwirth zich de sterksten. Uiteindelijk kon de beer van Zaffelare het laken naar zich toe trekken en kwam als eerste over de meet met 11 seconden voorsprong op de Oostenrijker. Een groepje van 3 rijders sprintte nadien voor de bronzen plak. De Zwitser Fabian Recher haalde het voor de Pool Rafal Wilk en Oostenrijker Alexander Gritsch. Hun achterstand bedroeg 5min25sec.

De wereldkampioen is sterk begonnen aan het Olympisch jaar!

Jonas Van de Steene © Johan Van de Steene

 

(Foto's © Bennie Vanderpiete & Johan Van de Steene)

 

Scroll naar boven