Kerk omgedoopt tot brouwerij

Jean Marie
0 reactie(s)
kerk Overslag De Messe brouwerij Broers

Tekst - Foto's JMDB ©

In juni lanceerden de gemeente Wachtebeke en Veneco een oproep voor een nieuwe invulling van de kerk van Overslag. Tot eind augustus kon men zich melden.

De zoektocht was een volgende logische stap in het herbestemmingstraject voor de kerk in Overslag. Het gaat om een erfpacht waarbij de erfpachtovereenkomst kosteloos wordt toegestaan voor een periode van 15 jaar en verlengbaar is. Gedurende deze periode geeft de erfpachter de kerk een nieuwe, private invulling in combinatie met een minimale publieke toegankelijkheid voor de lokale gemeenschap. De buitenkant neemt de gemeente voor haar rekening maar de binnenkant inrichten is volledig voor de erfpachthouders. Ook de parking wordt heraangelegd door de gemeente met meer groen.

De Messe bieren brouwerij Broers Overslag

Het voorstel van Brouwerij Broers scoorde het sterkst en omvat de verhuis en uitbreiding van de bestaande ambachtelijke brouwerij naar de kerk, het inrichten van een proeflokaal, een buurtpunt met onder andere een broodautomaat en toeristische informatie, een dorpswinkel met lokale Smaak-van-Waas-producten, … Nu moeten renovatieplannen worden opgemaakt, een vergunning aanvragen en tenslotte ook verbouwen. Veneco begeleidt de brouwerij Broers als zijn Bram Bossuyt en Ruben Laureys schoonbroers.  

Kayleigh Verstraete en Kaat Laureys De Messe Overslag

Lochristinaar ging langs en het was Kayleigh Verstraete die ons te woord stond. Samen met haar schoonzus waren ze al aan het werk in de kerk waar er een pop-up bar was ingericht met buiten een primitief tuinterras. Zo kregen we meteen al een voorsmaakje van de ambachtelijke bieren en streekproducten, die binnenkort permanent in ‘De Messe’ te verkrijgen zijn. Brouwerij Broers is sinds 2016 actief als lokale brouwerij in een voormalig klaslokaal van de oude gemeenteschool van Overslag en wil in 2025 zijn definitieve intrek nemen in de kerk.

bieren brouwerij Broers Overslag

Broers brouwt nu 4 vast bieren en ook enkele seizoenbieren. Ze telen ook hun eigen hop al zal 2022 geen succes zijn door het weer. Er wordt binnenkort ook bier van kweepeer gebrouwen en zelfs van aardappelen. Of wat dacht je van een eigen bier voor je vereniging, bedrijf of verjaardag? Het kan net als een groepsbezoek aan de brouwerij. Tijdens de wintermaanden is De Messe niet meer elk weekend open. Ze organiseren wel regelmatig evenementen, zoals maandelijkse comedy shows en elke zaterdag tussen 13 en 16 uur kan je terecht in de brouwerij om bier af te halen.

Binnenkort bestaan ze 10 jaar en dan zijn er brouwerijfeesten. Die gaan door op 9 september 2023 van 12 tot 22 uur. Proeven is dan de boodschap.

Meer info? https://www.veneco.be/nlhttps://www.brouwerijbroers.be/ of ook via facebook https://www.facebook.com/brouwerijbroers

In Lochristi heeft vrolijkheid het nog niet gehaald van devotie. Hier wordt een stukje kerk voorbehouden voor de Voedselbank.