Korpschef op weg naar Turkije

Hoofdcommissaris Koen Van Poucke, korpschef van de politiezone regio Puyenbroeck zoekt andere oorden op. Hij keert terug naar de Federale Politie en vertrekt binnenkort naar Turkije. We laten hem graag aan het woord en stellen ook kort zijn tijdelijke opvolger voor.

Op het Kasteel van Saffelaere ging gisteren de nieuwjaarsreceptie door van de Politie. Het was meteen ook het afscheid van de zone chef die gedurende lange tijd de PZ5416 in goede banen leidde.

Koen Van Poucke

Koen Van Poucke korpschef PZ 5416 Puyenbroeck

“Ik ben bij de politie gestart in 2003, na één jaar opleiding ging ik in 2004 aan de slag als inspecteur van politie (interventie) bij de PZ Regio Puyenbroeck. In 2008 slaagde ik voor de selectietesten van commissaris van politie. Na één jaar op de schoolbanken werd ik commissaris en ging ik in 2009 aan de slag bij de Federal Computer Crime Unit. In 2011 was ik kandidaat voor de functie van Directeur Operaties binnen de PZ Regio Puyenbroeck en na de selectie kon ik opnieuw aan de slag. Vanaf oktober 2013 werd ik waarnemend korpschef. In 2019 werd ik ook effectief benoemd als korpschef in de politiezone.”

Hij is Master in de Criminologie en Bachelor Rechten. In 2012 waren er perikelen met de toenmalige korpschef, Koen Eeckhout over de leasing van een Volvo. Commissaris Luc Van Peteghem kwam aan het roer tot oktober 2013. In die tijd veranderde zowat alles. De Dekenijstraat werd vernieuwd en kreeg een vleugel bij. Informatisering, digitalisering, ANPR- en flitscamera’s kwamen.

Wat zijn uw grootste verwezenlijkingen?

“Op HR-vlak hebben we in de politiezone grote stappen gezet. In 2012 en 2013 was onze politiezone geen aantrekkelijke werkgever. Vacatures bleven openstaan. Op korte termijn zijn we met ons directiecomité gericht gaan investeren in ons kostbaarste kapitaal, de medewerkers. Als deze zich goed voelen, dan zijn zij de beste ambassadeurs van ons korps. Door enkele reorganisaties ging het jaar na jaar beter, waardoor ons korps niet kampt met grote tekorten. Integendeel, we konden zelfs uitbreiden. Het toegenomen aantal interventies noodzaakt immers meer ploegen op het terrein. Het nieuwbouwkantoor zorgde voor een nieuwe boost op HR-vlak. Als je investeert in medewerkers, dan krijg je dit dubbel en dik terug.

Vervolgens werd ook geïnvesteerd op innovatief vlak. De ontwikkelingen op IT-vlak gaan héél snel. Door een uitbreiding van ons IT-team kunnen onze medewerkers gebruik maken van de nieuwste toepassingen en ‘devices’ om hun politiewerk efficiënter te verrichten. Dit blijft ons uiteraard voor uitdagingen stellen, opleiding is immers zeer belangrijk.”

Wat met het kantoor op de grens Wachtebeke-Moerbeke na de fusie van Moerbeke met Lokeren?

“Het kantoor in Wachtebeke/Moerbeke zal niet langer gebruikt worden. De medewerkers, die er momenteel werkzaam zijn worden gecentraliseerd in de andere gebouwen van de politiezone. Het lopend huurcontract wordt dus opgezegd gezien Moerbeke vanaf 1/1/25 bediend wordt door de buurzone PZ Lokeren. We hebben een goeie verstandhouding met hen zodat zij vanaf 2025 optimaal voorbereid zullen zijn om de politiezorg over te nemen van de (tegen dan) nieuwe deelgemeente van Lokeren.”

Het wordt een kleinere zone – Minister Verlinden wil van 184 naar 40 politiezones

“In Oost-Vlaanderen zal er ongetwijfeld de komende jaar nog verder aan schaalvergroting gedaan worden. Er zijn voor onze politiezone nog geen concrete plannen maar het staat buiten kijf dat je tal van zaken efficiënter kan doen op een grotere schaal (personeelszaken, logistieke aangelegenheden, ICT; enz..).”

Heeft uw vertrek iets te maken met het einde van uw mandaat dit jaar?

“Neen, de verlenging van mijn lopend mandaat was immers bijna afgerond. Deze procedure duurt een jaar en ze werd tijdig in gang gezet gezien er op dat moment nog geen sprake was van een andere carrièreopportuniteit. De voltallige politieraad en het voltallig politiecollege hadden reeds unaniem hun vertrouwen bevestigd. Mijn aankondiging kwam dus wel als een donderslag bij heldere hemel.”

U trekt naar het buitenland?

“Ik zal inderdaad binnenkort aan de slag gaan in Istanboel als liaisonofficier of verbindingsambtenaar van de Geïntegreerde Politie. Dit betekent dat ik vanuit Turkije steun zal bieden aan de Belgische politie- en justitiediensten. De werkplek is niet gesitueerd op de ambassade. Linken zijn er zeker, alle diensten, die op internationaal vlak bezig zijn met politiesamenwerking vallen binnen de scope van de functie. Vanaf februari neem ik de nieuwe functie op.”

Blikt u tevreden terug op de samenwerking met Parket en Politieraad?

“Ik kan eigenlijk terugblikken op een geslaagde samenwerking met zowel politiek als justitie. Als korpschef ben je uiteraard een bruggenbouwer, die zijn korps binnen maar ook buiten de organisatie moet vertegenwoordigen. Dit vraagt besluitvaardigheid en leiderschap. Een goeie communicatie met de belanghebbenden is ook cruciaal. Vele contacten vinden immers plaats buiten de kantooruren en in het weekend.

Een duidelijke communicatie heeft de samenwerking met parket en politici altijd bevorderd. Als je samen werkt aan de veiligheid van de inwoners, dan zorgt dit gezamenlijk doel gegarandeerd voor resultaat. Tenslotte dienen je gesprekspartners ook overtuigd te zijn van je integriteit. Een sterke nadruk hierop is belangrijk zodat zowel de politieke als gerechtelijke overheden overtuigd zijn van de betrouwbaarheid en de professionaliteit. De externe communicatie vanuit ons korps kan hier ongetwijfeld ook aan gelinkt worden.

Ik vind het belangrijk om over onze resultaten verantwoording af te leggen. Dit doen we steevast via onze website en waar nodig mits akkoord van de gerechtelijke overheden.

Het fijne aan ons politiecollege en onze politieraad is dat beslissingen genomen worden los van de politieke kleur en achtergrond. Dit blijkt ongetwijfeld uit de positieve feedback naar aanleiding van de door de korpschef geformuleerde adviezen en analyses. De veiligheid van onze inwoners wordt altijd centraal gezet. Binnen de vier gemeenten vinden we altijd een grootst gemene deler in het politiecollege. Deze besluitvaardigheid heeft een positieve weerslag op de werking van het korps. Ik hoor jammer genoeg occasioneel verhalen van collega’s waarbij beslissingen nog te vaak ingegeven zijn door partij specifieke standpunten, los van de lokale realiteit.

Wat het Openbaar Ministerie of Parket Oost-Vlaanderen betreft, daar kunnen we terugvallen op laagdrempelige contacten met onze zonemagistraat. Dat is een substituut-procureur-des-Konings die specifiek de problematieken in onze zone actief opvolgt. Dit zorgt voor een vlotte bereikbaarheid, goeie communicatie en duidelijke afspraken. “

Koen Van Poucke Joachim van de Sijpe pz 5416 Puyenbroeck

Kunt u iets meer info geven over uw opvolger?

“Het ambt van korpschef zal inderdaad in februari gepubliceerd worden. Hiervoor is nog een politieraad nodig. Op deze vacature kunnen alle hoofdcommissarissen van de Geïntegreerde Politie reageren. We hopen uiteraard op goeie kandidaten. In afwachting zal ons korps geleid worden door commissaris Joachim Van de Sijpe. Hij geniet alvast de steun van zowel het politiecollege als het directiecomité.”

Joachim Van de Sijpe Politie Puyenbroeck

Joachim Van de Sijpe zone chef a.i.

Hij is sinds 2003 bij de politie en liep destijds stage in de politiezone Puyenbroeck. Sinds 2015 – toen hij hier startte als hoofdinspecteur – is hij werkzaam in de PZ Puyenbroeck, met een kleine onderbreking toen hij de opleiding commissaris volgde.

Joachim Van de Sijpe is hoofd van Team Wijk en Team Verkeer en Mobiliteit. Hij heeft dus een zeer goed zicht op de zone, goede contacten met de burgemeesters, veiligheidscel enz. en neemt dit ook graag op.

Zie https://www.politie.be/5416/contact/diensten/team-verkeer-en-mobiliteit en verder nog https://www.politie.be/5416/contact/diensten/team-wijk

Het politiecollege bestaat uit de 4 burgemeesters van de zone. De gouverneur was gisteren ook aanwezig.

Scroll naar boven