Kortfilmfestival: resultaten workshop jongeren zaterdag in première

Bennie
0 reactie(s)
Kortfilmfestival jongeren © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderiete

Zaterdagavond is er het 2de Loots Kortfilmfestival. Charlotte de Bruyne maakte een selectie van 4 professionele producties. 10 jongeren uit Lochristi maakten 2 kortfilms en die gaan dan in première. Er zijn nog (gratis) tickets.

Zaterdagavond, 16 oktober, wordt Uyttenhove omgetoverd tot een bioscoop. Dan vindt in het nieuwe complex het 2de Kortfilmfestival van Lochristi plaats.
De cultuurraad vroeg aan Charlotte De Bruyne - cultuurlaureate 2020 en zelf actrice in theater, film en televisie – om 4 goede professionele kortfilms te selecteren. Charlotte komt die avond haar keuze zelf toelichten. Behalve “De keuze van Charlotte De Bruyne” krijgen de bezoekers tijdens dit tweede kortfilmfestival ook het resultaat te zien van een jongerenworkshop.
(Over de keuze van Charlotte schreven we al dit artikel

Kortfilmfestival jongeren © Bennie Vanderpiete

Een workshop voor jongeren

In aanloop naar deze 2de editie van het Kortfilmfestival bood de cultuurraad de mogelijkheid aan jongeren tussen 12 en 18 jaar om een 2-daagse filmworkshop te volgen. Naast een theoretisch gedeelte zouden ze ook zelf een kortfilm opnemen onder leiding van Pieter Goethals en Charlotte Zwegers, 2 professionele regisseurs. Voor de workshop kon de cultuurraad rekenen op een subsidie vanwege de VAR waarmee dan ook het nodige opnamemateriaal kon gehuurd worden.

Kortfilmfestival jongeren © Bennie Vanderpiete

Filmgeschiedenis, locaties en scenario

10 jeugdige cinéfielen gingen in op oproep van de cultuurraad en zij verzamelden een eerste keer op zaterdag 2 oktober in JH Lodejo. Regisseur Pieter Goethals zorgde gedurende een tweetal uurtjes voor een bevlogen kennismaking met de filmgeschiedenis. Daarbij passeerden tal van Hollywood grootheden de revue. Van Douglas Fairbanks – filmheld in de tijd van de stomme film - over de komieken Laurel & Stan (“De dikke en de dunne”) en Charlie Chaplin tot Fritz Lang (regisseur van Metropolis). ’s Namiddags bezochten de jongeren dan een aantal mogelijke locaties en werd er gebrainstormd over een scenario. Aan ideeën geen gebrek en om alle jongeren een volwaardige taak te kunnen geven, besloot men in 2 groepen te werken en 2 kortfilms te produceren.

Kortfilmfestival jongeren © Bennie Vanderpiete

De 10 cinéfielen

Een aantal van de deelnemers had al enige ervaring met de wereld van film en televisie. Louis Imschoot (17) studeert fotografie en had zijn camera mee. Hij had vroeger al eens een videofilm gemaakt. Darius Van de Velde (17) kon u al zien in “De Buurtpolitie”. Samen met Senne Tack (18) had hij ook meegewerkt aan het 100 dagen filmpje van het Sint-Janscollege. Parel Pynaert (15) had al eens geacteerd in een kortfilm. Lotte Muylaert (17) zou een loopbaan als actrice wel zien zitten. Zo ook Cassandra Van Acker (12) die al wat acteerervaring in een kortfilm opdeed. Zij nam samen met haar zus Salome (13) deel. Voor Fran Schellens (16), Lotte Gorré (14) en Elise Van Damme (12) vormde deze workshop een eerste kennismaking met de filmwereld. 

Kortfilmfestival jongeren © Bennie Vanderpiete

De 2 kortfilms

Afgelopen zaterdag was het dan “draaidag” en zouden de jonge filmmakers hun kortfilms opnemen: zelf de camera hanteren, het geluid doen, regie voeren en acteren.
Fran, Darius, Senne en Lotte (Muylaert) blikten onder leiding van Pieter Goethals “Een tweede kans” in. Een kortfilm die ze opnamen in “De Kring” en GBS Lochristi en waarin de minder aangename kant van de sociale media aan bod komt.

Kortfilmfestival jongeren © Bennie Vanderpiete

De andere jongeren draaiden met Charlotte Zweers “Een andere dimensie”, een griezelfilmpje over 3 vriendinnen die een oud (spook-)huis aan de rand van het bos binnendringen. Daar zou je ’s nachts verdwenen kinderen horen zingen en huilen. Die opnames vonden o.m. plaats in Lodejardin en de Dekenijwoning.
Charlotte en Pieter monteren op dit moment de beide filmpjes. Zaterdag op het kortfilmfestival kan u dan de première van “Een tweede kans” en “Een andere dimensie” beleven.

Kortfilmfestival jongeren © Bennie Vanderpiete

Kortfilmfestival: gratis maar wel reserveren

Het kortfilmfestival, zaterdag a.s. in het vernieuwde Uyttenhove is gratis. Deuren openen om 19 uur en omstreeks 20 uur begin het festival. Vooraf reserveren is wel noodzakelijk. Dit doe je door simpelweg een ticket te “kopen” via www.lochristi.be/tickets . Op die site maak je eerst even een account aan en vanaf dan kan je tickets reserveren voor al de cultuurevenementen in Lochristi.

Kortfilmfestival jongeren © Bennie Vanderpiete