Krakeel in Het Noorden en Luc Van Autreve regisseert

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Krakeel in Het Noorden – Luc Van Autreve

Luc Van Autreve schreef en regisseerde ‘Het Noorden’ voor Theater Krakeel en nam De Onnozele Kinderen van Zaffelare mee. De première is vandaag 8 februari en het stuk wordt vanaf dan elk weekend gespeeld met de laatste voorstelling op 23 februari.

In het hoge Noorden, in een dorp aan het einde van de wereld, net voor de wildernis, verdwijnen de inwoners. Het is niet duidelijk of ze wegliepen of sneuvelden. Het is wel duidelijk dat het Noorden leegloopt. Straks smelt het ijs en is ook dat verdwenen. Diegenen die overblijven proberen de gemeenschap van de ondergang te redden. Alleen weten ze zo weinig. Dit is het uitgangspunt van het stuk.

Het verhaal echoot het verleden, maar verwijst ook naar het heden en onze toekomst. Wie benieuwd is hoe mensen met het achterblijven en de twijfel om te blijven of ook te vertrekken omgaan, moet dit stuk gaan bekijken.

Wie er nog is bij het begin van het stuk wordt gespeeld door Kristof Alexander, Lise D’Haeyer (Zaffelare), Guido Lauwagie, Luc Leblon, Karla Kerckaert, Leen Roobaert, Eva Temmerman, Bruno Traest, Ilja Van Autreve (zoon van), Annabelle Van Malderghem, Lieven Vermeulen, Wim Vidts, Eva Zabarylo en de Onnozele Kinderen, de door Luc Van Autreve opgerichte theatergroep van Zaffelare. Voor de muzikale begeleiding zorgen Patrick Bonne, Luc De Geest en Peter D’Haeyer (Zaffelare).

Theater Krakeel en Luc Van Autreve hebben een stevige reputatie in het Vlaamse theaterlandschap opgebouwd met verschillende selecties bij het Landjuweel/Opendoek.

Het gebouw van het theatergezelschap is de vroegere Cinema Astrid van de Flora-wijk. Toen de bioscoop verdween, maakte Parochiale Werken Flora er een parochiaal centrum van. Theater Verticaal huurde de zaal tot 1982. In datzelfde jaar werd Krakeel opgericht en huurde dit amateurtheatergezelschap de zaal. In 1995 kreeg de Flora-wijk een nieuw parochiaal centrum en werd Krakeel alleen-huurder van de zaal. Ze investeerden in de verbetering, vergroting, verfraaiing en het conform maken aan de brandvoorschriften. In september 2006 konden ze met de hulp van de stad Gent het gebouw aankopen.

Krakeel is niet het zoveelste klassieke theatergezelschap, ze willen volgens andere normen amateurtoneel maken en een eigen(zinnige) koers varen. Ze brengen drie toneelproducties per seizoen.

De meest belangwekkende voorstellingen van het amateurtoneel krijgen dit jaar van 30 oktober tot 3 november een extra voorstelling in het kader van het Landjuweel/Opendoek in Brussel. We duimen dat ‘Het Noorden’ ook die kans krijgt.

Theater Krakeel ligt  http://www.krakeel.be/ in de Teaterstraat 33 9050 Gentbrugge, vlakbij het station van Merelbeke.

Reserveren kan op het nummer 0495 60 44 84 of via mail@krakeel.be

De speeldata zijn 8,9,15,16,21,22,23 februari, telkens om 20.15 uur. De eenheidsprijs is 10 euro, 9 euro voor leden van Opendoek, studenten, 65-plussers.