Lochristi deelt ruim in Vlaamse pot voor scholenbouw

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft het licht op groen gezet voor een tweede reeks projecten in het kader van het scholenbouwprogramma ‘Scholen van Vlaanderen’. Dat programma zorgt voor 450.000 m² extra schooloppervlakte en zal zo’n 1 miljard kosten. Voor Lochristi is dit zeer goed nieuws, want zowel de gemeentelijke basisschool als Edugo zijn in de tweede cluster opgenomen.

De Vlaamse regering investeert deze regeerperiode in totaal 3 miljard euro in scholenbouwprojecten, ruim 500 miljoen euro meer dan in de vorige regeerperiode. Deze financiële steun wordt dankbaar gebruikt voor bouw- of verbouwingswerken.

De Vlaamse Regering heeft nu groen licht gegeven voor een hele reeks extra scholen, waaronder ook gloednieuwe scholen in Lochristi. Het gaat om de tweede cluster van het scholenbouwprogramma ‘Scholen van Vlaanderen’, een publiek-private samenwerking. Voor de bouw van gloednieuwe scholen is de DBFM-formule (Design, Build, Finance, Maintain – Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden) erg succesvol gebleken. Bij dit soort publiek-private samenwerkingen is het de school die een eigen invulling geeft aan de plannen, maar een private partner die vervolgens de financiering aanreikt, de verlangens van de school uitwerkt tot aanbestedingsklare projecten en alles in de markt zet. Zo worden de schoolbesturen maximaal ontlast. In het nieuwe ‘Scholen van Vlaanderen’-programma zitten ook extra garanties dat de scholen de nodige inspraak hebben, om het project een eigen invulling te geven. 

“Deze scholen worden meer dan ooit de scholen voor Vlaanderen én van Vlaanderen”, zegt minister Ben Weyts. “We geven mensen de kans om letterlijk mee te investeren in de toekomst van onze kinderen.”

In een eerste cluster werden eerder al 27 projecten goedgekeurd. In de tweede cluster komen nog eens 38 projecten bij. Deze investeringsgolf komt ook Lochristi ten goede, want tussen de 38 nieuwe projecten staat Lochristi twee keer vermeld. Enerzijds staat het nieuwbouwproject van de Gemeentelijke Basisschool, goed voor 3510 m² extra schooloppervlakte op de lijst. Ook een nieuwbouwproject van EDUGO Campus Lochristi, Sint-Jozefschool, goed voor 10365 m² extra schooloppervlakte mag op Vlaamse centen rekenen.

Scroll naar boven