Lockdown

Een dodelijk virus zonder beschikbaar vaccin. Londen in complete lockdown. Het leger handhaaft de orde. Een reistas met beenderen. De laatste werkdag van een rechercheur.

De Schotse thrillerauteur Peter May was aanvankelijk journalist en screenwriter, pas later werd hij ook auteur. Met zijn TV reeksen en boeken won May verscheidene prijzen. Zijn werken worden in verschillende landen vertaald. Hij is ook gekend door zijn reeksen thrillers rond vaste personages, ondermeer “The Enzo files”, “The China thrillers”, “The Lewis trilogy”.

Het lockdown-verhaal werd oorspronkelijk geschreven in 2005. Toen wou men zijn werk niet uitgeven omdat het te onrealistisch en te vergezocht was. Zoiets kon nooit gebeuren, toch?  Vijftien jaar later gebeurt het ondenkbare,  de feiten halen de fictie in. Dat was voor May het ogenblik om het boek opnieuw aan te bieden voor publicatie.

Een dodelijk griepvirus verspreidt zich razendsnel van stad naar stad, van land naar land. Zo ook in de grootstad Londen. Geen medicijn noch vaccin zijn beschikbaar om het virus in te dijken. De artsen doen hun uiterste best maar kunnen de grote toevloed van zwaar zieke en stervende mensen niet aan. De maatschappelijke cohesie valt uiteen. De normen raken zoek. Er wordt geroofd, geplunderd, gevochten. Er verschijnen scherpschutters, of zijn het huurmoordenaars? Er is een volledige lockdown met avondklok. Aan het leger om daarover te waken. Hier en daar wordt er krampachtig met de moed der wanhoop verder geleefd en geploeterd.

Bij de bouw van een noodhospitaal wordt een reistas met beenderen gevonden. Aan rechercheur Jack MacNeil om te zoeken wat er gebeurd is. En dat op zijn laatste werkdag. Haalt hij de deadline? Of haalt het virus hem in? Of een kogel? Wie is er nog te vertrouwen?

Kenmerkend voor May is het gedegen research werk zowel over de locatie als over de manier van werken en de personages. Het geeft de thriller body, zonder het verhaal te vertragen. Het is  een geweldige actiethriller. Leest vlot, zonder veel uitweidingen maar tegelijkertijd  gefundeerd en diepgaand.

De thriller komt akelig geloofwaardig en onheilspellend over.  Intussen hebben  we natuurlijk weinig fantasie nodig om ons een onveilige wereld, met nood aan mondkapjes en afstand bewaren, voor te stellen.

Het is een gedreven en pittige actiethriller geworden.  En spannend tot de laatste pagina!

Met “Lockdown”  heeft de veel geprezen Schotse multi schrijver andermaal een bestseller gecreëerd.

May.Peter. 2020 – Lockdown. Nederlandse vertaling Xander Uitgevers BV. Haarlem. ISBN 978 94 0161 310 1 – 19.95 euro

Scroll naar boven