LoKort

In deze LoKort het overlijden van onze oudste inwoner, de verkoop van gevonden voorwerpen, het boek van Bert Vervaet, de haven, sloganwedstrijd IDM, afbraak oude oorlogsschepen…

Aimé Wille overleden

Hij werd op 1 maart 106 en was de oudste man van België. Hij verbleef al een tijdje in het WZC Sint Vincentius te Zaffelare. Op de foto ziet u hem op zijn 100ste verjaardag.

Lochristi verkoopt gevonden of achtergelaten voorwerpen

Op dinsdag 12 mei organiseert de gemeente een openbare verkoop (per opbod) van gevonden of achtergelaten voorwerpen om 10 uur tijdens de wekelijkse markt. Alle spullen kun je vanaf 9 uur bezichtigen voor de kerk van Lochristi.

Infomarkt sluiting spooroverwegen

Op maandag 11 mei van 16 tot 20 uur kan je in het gemeentehuis terecht voor een infomarkt over de sluiting van de spooroverwegen in de Pensionaat- en Volderstraat. Een deel van het fietspad is al aangelegd en de werken gaan binnenkort verder.

Insectenhotel met openluchtfilm

insectenhotel Lochristi

Gisterenavond werd het tweede insectenhotel in de gemeente vlakbij de bib ingehuldigd. De bloemenweide is ook al ingezaaid. Na de inhuldiging konden de bijna 50 aanwezigen genieten van de openluchtfilm 'More than honey' en hun milieuproblemen.

Boek 200 jaar

200 jaar zorg onderwijs zaffelare

Het boek van Bert Vervaet is uit. Het kost 30 euro en u kunt het oa bestellen tijdens de fototentoonstelling in de Kerk van Zaffelare. ‘200 jaar onderwijs en zorg te Zaffelare” is een kleurrijk boek met honderden foto’s en geeft een geschiedkundig overzicht van deze 2 eeuwen. In het klooster te Kortemark van deze orde zijn er nu 4 jonge zusters. De oudste is 30. Vorige week kon u de reportage van Catherine Moerkerke zien op VTM Telefacts. Medeschrijfster van de Lochristinaar Hadewijch had 6 jaar geleden onder meer een gesprek met zuster Benedicta – www.scriptiebank.be/sites/default/files/143d668852c84567665b7e1d28b40636.pdf

Slogan bedenken?

IDM is op zoek naar een originele en nieuwe slagzin voor haar nieuwe bakwagen gebruikt voor de ophaling van oud Electro en schrijft hiervoor een wedstrijd uit. Wie een leuke slogan of een mooi beeld (tekening) ontwerpt dat ze kunnen gebruiken op de ophaalwagen maakt kans op een tablet, ter waarde van 300 euro. Om deel te nemen, hoef je niet in het werkingsgebied van IDM te wonen. De wagen wordt eind juni in dienst genomen. Je kunt de wagen op die manier uniek pimpen en is eeuwige roem verzekerd. Ga voor grappig, krachtig, kleurrijk, sprekend, treffend, … en overtuig hen.

Stuur je slogan en/of tekening door naar of info@idm.be of via de post naar IDM – Zelebaan 42, 9160 Lokeren, ter attentie van Helen Van Lysebetten, communicatieverantwoordelijke. Insturen kan tot en met 23 mei.

Oude medicijnen

Scheid de medicijnen van de doosjes en bijsluiters. De zomer is aantocht, weg dus die microben die ons tijdens de wintermaanden ziek maken. Misschien ook eens tijd om grote kuis te houden in je medicijnenkast? Haal vervallen en ongebruikte geneesmiddelen uit hun kartonnen verpakking en bijsluiter. Gooi de bijsluiter en de lege doosjes bij het papier en karton. De blisterverpakkingen, potjes, flacons, tubes, flessen, sprays en aërosols horen niet thuis bij het Klein Gevaarlijk Afval (KGA) op het recyclagepark. Breng deze gewoon naar je apotheker. Die is immers verplicht om deze oude geneesmiddelen te aanvaarden. Ledig je flessen siroop niet in de gootsteen of het toilet. Vloeibare geneesmiddelen zijn afvalstoffen die niet in de riolering mogen terechtkomen. Flesjes en recipiënten, waarin nog vloeibare geneesmiddelen aanwezig zijn, moeten naar de apotheker gebracht worden.

Wat te doen met naalden en spuiten? Indien de inspuiting gebeurt door een verpleegkundige of een arts, is het aan hen om het gebruikte injectiemateriaal mee te nemen. Indien je zelf je inspuitingen doet, moet je de naald in een speciale naaldcontainer stoppen. Deze kan je verkrijgen bij de apotheker. Als de container vol is, kan je deze afleveren bij het Klein Gevaarlijk Afval op het recyclagepark.             

Haven van Gent met cijfers 1e kwartaal 2015

De Gentse haven boekte in het eerste kwartaal van 2015 een totale goederenoverslag van 11,8 miljoen ton en dat is een lichte stijging in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. De goederenoverslag via zeevaart zit nog steeds in de lift en zorgt voor degelijke kwartaalcijfers. Met een totale goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart van 11,8 miljoen ton noteerde Gent 161.000 ton meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar of een stijging van 1,4%. Overslag via zeevaart stijgt met 5,6%. De binnenvaart boekt 5,1 miljoen ton goederenoverslag. Dit is een daling van 200.000 ton of -3,7% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.

Galloo recycleert 12 oude schepen of 17.000 ton grondstoffen

Afgeschreven schepen worden bij Galloo namelijk gerecycleerd en vakkundig omgezet, klaar voor hergebruik. 17.000 ton grondstoffen aan een kaai in de Gentse haven, dat is 17 miljoen kilo die niet ergens uit een mijn moet worden gewonnen.

Peter Wyntin, hoofd scheepsafbraak bij Galloo Gent: “Van een schip recycleren we zo’n 98%. Dit is hoofdzakelijk staal, maar we slagen er ook in om koper, inox en aluminium te recupereren. Hier gebeurt heel wat meer dan scheepsafbraak. We zijn het hier dus gewend dat er op de werf tienduizenden tonnen secundaire grondstoffen klaar liggen voor transport maar twaalf schepen tegelijk binnen voor afbraak, dat is eerder uitzonderlijk.

Drie van de schepen waren vroeger eigendom van de Franse marine. Een daarvan, de Commandant Rivière, zit in een finale fase. Het fregat ligt op de slipway en wordt letterlijk in stukken geknipt en gebrand.”

Van de twee andere marineschepen is de Duperré ondertussen asbestvrij, terwijl op de Jean Moulin de asbestwerken binnenkort van start gaan. In een eerste stap verwijdert een gespecialiseerd team alle asbest uit een schip. Daarna volgen de oliën, de isolatie en het hout.

Twee onderzoeksschepen van een Franse reder, de Search en de Symphony, zijn ondertussen volledig gestript. Met snijbranders worden de brug en daarna dek na dek aan stukken gesneden. Daarna worden de onderdelen op de kaai verder ontmanteld.

“Tijdens deze stap is het belangrijk dat we het evenwicht van het schip bewaren. Halen we te veel aan de ene of aan de andere kant weg, dan riskeren we dat het schip zinkt.”

Onlangs werd Galloo Gent, de enige permanent vergunde scheepsafbraakwerf in België, opgenomen in de Europese lijst van scheepsrecyclinginrichtingen en het is een van de belangrijkste recyclagebedrijven van ferro- en non-ferrometalen in West-Europa. Het bedrijf, opgericht in 1939, kent een continue groei en heeft ondertussen filialen in België, Frankrijk en Nederland. De hoofdzetel is gevestigd in Menen. De groep stelt zo’n 650 mensen te werk en heeft een jaarlijkse omzet van 610 miljoen euro.

Scroll naar boven