LoKort

Sociaal en economisch nieuws staan centraal in de editie van LoKort.

Haven Gent publiceert zijn jaarcijfers

Het Havenbedrijf Gent realiseerde in 2015 10,2 miljoen euro winst. Het grootste deel van dat bedrag wordt opzijgezet voor de financiering van de nieuwe sluis (9.7 miljoen).

Het Havenbedrijf baat de haven van Gent uit. Het takenpakket is gevarieerd. Zo zorgt het Havenbedrijf ervoor dat de schepen vlot en veilig de haven in- en uitvaren, dat bedrijven zich in het havengebied vestigen en dat hiervoor concessies worden uitgegeven. Het investeert ook in de bouw en het onderhoud van de nodige haveninfrastructuur.

De bedrijfsopbrengsten groeiden in 2015 met 0,3 miljoen euro naar 36,7 miljoen euro.

Het Havenbedrijf heeft 2 grote bronnen van inkomsten: concessies en havenrechten. De concessies zijn de opbrengsten uit de verhuur van de eigen gronden. Het Havenbedrijf Gent is eigenaar van een derde van het havengebied en verhuurt die gronden aan bedrijven. Deze concessies zijn goed voor 17,1 miljoen euro. Ze maken 37% van de opbrengsten uit.

Havenrechten vormen de tweede grote bron van inkomsten. Het gaat om vergoedingen die zee- en binnenvaart betalen voor het gebruik van de haveninfrastructuur. Deze havenrechten vertegenwoordigen 35% van de opbrengsten of 15,9 miljoen euro.

De haven van Gent registreert in 2015 een totale goederenoverslag van 46,5 miljoen ton. Dat is 2,6% minder dan het jaar voordien.

In 2015 bedragen de bedrijfskosten 35 miljoen euro (-0,1%). De bedrijfskosten bestaan hoofdzakelijk uit personeelskosten (37% van de totale kosten), afschrijvingen en diverse goederen zoals het onderhoud van de haveninfrastructuur (31%). Het bedrijfsresultaat bedraagt 1,7 miljoen euro.

In 2015 bedroeg het balanstotaal 362 miljoen euro en dat is nagenoeg hetzelfde als de voorgaande jaren. Het eigen vermogen is goed voor 91% van het totale vermogen. Dit is een stijging met een procentpunt. Dit opmerkelijk hoge percentage levert het Havenbedrijf een grote financiële onafhankelijkheid op.

Ontbijtbuffetten OCMW weer groot succes

Ontbijt OCMW Lochristi

 De jaarlijkse terugkerende ontbijtbuffetten die het OCMW de voorbije twee weekends organiseerde, vielen duidelijk in de smaak. 450 mensen zakten op zondag 1 en zondag 8 mei af naar het woonzorgcentrum Sint-Pieter om er te genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet.

Zoete lekkernijen, croissants, chocoladekoeken, speculoos en honing werden afgewisseld met hartige smaakmakers. Er was ook een ruime keuze aan fruit.

De ontbijten leverden 5.298,30 euro voor het goede doel op! Met dat geld zullen heel wat cliënten van de sociale dienst een extraatje krijgen om bij de jaarwisseling een fijn eindejaarsfeest te vieren en krijgen hun kinderen een bijkomend cadeautje.

De sociaaleconomische situatieschets Oost-Vlaanderen

Hoe zit het met de economische situatie in onze provincie? Hoe staat het met de sociaaleconomische indicatoren?

De algemene conjunctuurtoestand laat begin 2016 een licht negatieve evolutie optekenen. De verwachte groei van het BBP bedraagt 1,3%. In 2015 werden een recordaantal oprichtingen van ondernemingen genoteerd. In Oost-Vlaanderen waren er niet minder dan 11.000 startups terwijl het aantal falingen verder daalt. Het cijfer is het laagste sinds 2006-2007.

Bedrijven krijgen makkelijker toegang tot bankkredieten. Dit wijst er op zijn beurt op dat onze banken vertrouwen hebben in de afbetalingscapaciteit en in de bedrijfseconomische toekomst van de ondernemingen.

Oost-Vlaanderen blijft de sierteeltprovincie van België, met zowat 40% van de totale teeltoppervlakte. Zo goed als alle azalea’s en bloembollen en –knollen (waaronder de begonia) worden in onze provincie geteeld.

De sociale economie, initiatieven gericht op de tewerkstelling van kansengroepen, telt in Oost-Vlaanderen 165 bedrijven en 5.500 voltijdse werknemers.

Oost-Vlaanderen telt 1,48 miljoen inwoners, een toename met 9% tegenover het begin van de 21ste eeuw. Grootste werkgever in onze provincie is de gezondheidszorg (inclusief sociale diensten), met 100.000 actieven of 17% van het totaal.

Handel is de sector die de grootste toegevoegde waarde produceert, ongeveer 13% van het provinciale totaal.

De UGent en de 4 hogescholen (Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent, LUCA School of Arts en Odisee) tellen samen bijna 72.000 studenten.

Alle cijfers en stats vindt u via

www.oost-vlaanderen.be/public/economie_landbouw/economie/studie_planning/index.cfm

 

Scroll naar boven