LoKort of Lo in het kort

Jean Marie
0 reactie(s)
sluikstorters gezien

Tekst - Titelfoto JMDB

Werken, veroordelingen voor wie niet kwam opdagen en betrapte sluikstorters.

Vervolging niet-opgedaagde bijzitters verkiezingen 26 mei 2019

Na meer dan 8 maanden hebben we nog steeds geen enkel uitzicht op een nieuwe Federale regering maar wel op een koningskind. Misschien moeten we weer naar de stembus? 

Zij, die gewoon niet kwamen stemmen, werden niet vervolgd wegens te veel. Een aantal opgeroepen en plaatsvervangende bijzitters kwamen bij de verkiezingen van 26 mei 2019 niet (tijdig) opdagen en konden nadien tijdens het politioneel onderzoek geen geldige reden voor hun afwezigheid of laattijdigheid voorleggen. Zij kregen allemaal een minnelijke schikking toegestuurd. 337 personen betaalden de minnelijke schikking van 250 euro.

168 personen betaalden de minnelijke schikking niet. Zij werden tussen begin november en eind december 2019 door het parket Oost-Vlaanderen gedagvaard op verschillende themazittingen voor de correctionele rechtbank Oost-Vlaanderen, in de afdelingen Dendermonde, Gent en Oudenaarde.

142 personen werden veroordeeld tot een geldboete en de gerechtskosten (meest uitgesproken geldboetes zijn 50, 75 en 100 euro, te vermenigvuldigen met de opdeciemen of x 8 wat 400, 600 en 800 euro betekent. 1 persoon kreeg een werkstraf. Vijf personen kregen opschorting van straf (feiten bewezen maar geen straf opgelegd) en 15 personen werden vrijgesproken (waarbij de rechter oordeelde dat de afwezigheid of laattijdigheid gerechtvaardigd was of de tenlastelegging wed niet bewezen geacht.

Vier beklaagden tenslotte konden op zitting bewijzen dat ze de minnelijke schikking toch tijdig betaald hadden en 1 persoon ging in beroep tegen zijn veroordeling.

Werken Zeveneken

Er is geen doorkomen meer aan na het plaatsen van betonblokken op het kruispunt van de Sint Elooistraat? Bestuurders zijn en blijven inventief en zoeken zoals water naar doorstroming tot aan hun voordeur, winkel, café of opslagplek.

Meer info? http://wegenenverkeer.be/werken/doortocht-zeveneken-n70

Werken Schoolstraat

werken schoolstraat kapelleken

Ook die beginnen binnenkort en zullen in verschillende fases verlopen. Op 3 februari 2020, als het kruispunt Koning Albertlaan – Dorpsstraat wordt afgesloten voor alle verkeer. Intussen is het reeds afgesloten voor fietsers. Auto's worden via Hoekskenstraat en Hijftestraat omgeleid. De werken verlopen in 5 fases en zullen anderhalf jaar duren.

Meer info? https://www.lochristi.be/nieuwsdetail/1674/wegen--en-rioleringswerken-kapelleken-school--en-dorpsstraat

Sluikstorters zwaar aangepakt

sluikstorters gezien

Sedert begin december zet IDM mobiele camera’s in voor de strijd tegen sluikstorten. De eerste weken waren een testfase maar ondertussen draait het project op volle toeren. Tot nu toe konden er 43 sluikstorters geïdentificeerd worden in de verschillende IDM-gemeenten.

Ze zullen het hele jaar door worden ingezet op sluikstortgevoelige plaatsen in de 5 gemeenten. De stad Lokeren beschikt over eigen camera’s. Wie vervuilt, kan gesanctioneerd worden. GAS-boetes kunnen oplopen tot 350 euro en ook het opruimen van het sluikstort kost minstens 100 euro.

Sluikstorten is een hardnekkige problematiek met een grote maatschappelijke kost en ook een algemene bron van ergernis. Het resulteerde vorig jaar voor IDM in het opruimen van 1.783 sluikstorten of 40 ton. Het uiteindelijke doel is hardleerse sluikstorters te ontmoedigen en een gedragswijziging te stimuleren.