Midweek Schouwen-Duiveland

Dit eiland met veel water (488 km²) is meteen ook een gemeente in Zeeland. Zierikzee is de grootste van de 17 kernen. Het is een gezellig stadje met 11.600 inwoners. In Dreischor kan je een mooi Wijndomein bezoeken, er proeven en ook kleine gastronomie genieten. 

Op de westpunt van het eiland vind je de 'Kop van Schouwen', waarvan het hoogste punt ongeveer 42 meter boven de zeespiegel uitsteekt. Schouwen-Duiveland is een toeristische trekpleister voor wandelaars en fietsers. Gastronomisch is het ook bekend van de Oosterscheldkreeft, die er geserveerd wordt tot 15 juli.

Het boek ‘Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard’ zette ons op weg richting zon en zee en zo veel meer. – zie https://www.lochristinaar.com/nieuws/wijnuitstapjes-all-en-vlakbij

Vanuit Gent is het niet eens 100 kilometer ver. Je gaat in Terneuzen de tunnel in (5 euro) steekt het eiland door en gaat vervolgens ook de Oosterscheldebrug over. We genoten medio juni van verschillende kleine dorpjes, de stilte, zuivere lucht, een briesje en veel zon. De Deltawerken bezochten we niet in Ouwerkerk, dat in 1953 heel zwaar werd getroffen door de zware storm.

Zierikzee

We namen onze intrek in hotel Mondragon – https://www.mondragon.nl/ , dat 41 kamers telt met een bistro en het gastro-restaurant Cristo.

Zierikzee is één van de mooiste plekjes van Nederland met een dorps karakter. De geschiedenis gaat terug tot de tiende eeuw. In de dertiende eeuw kreeg het ook stadsrechten wat betekende dat ze ook stadsmuren mocht bouwen. Ze hebben de stad regelmatig behoed van aanvallen door vijandige legers. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog beschermden ze de Geuzen tijdens het “beleg van Zierikzee”.

Bruinisse

Kleine gemeenschap met zo’n 3.700 inwoners. Vakantiepark en jachthaven zijn de troeven. Schapen grazen het zilte groen af op de dijken.

Dreischor

In dit kleine dorpje vind je ook een grote wijnhoeve – De Kleine Schorre. Aardappelen en spruiten, die geen toekomstperspectief hadden, werden in 2001 vervangen door wijnstokken. De eerste wijn kwam eraan in 2005. Momenteel is de wijngaard 14 hectare groot. https://www.dekleineschorre.nl/  Johan Van de velde en zijn vrouw Paula runnen de wijngaarden. Hij ging in de leer bij Cep d’Or in Luxemburg en het was dan ook logisch om pinot blanc, pinot gris, auxerrois en rivaner aan te planten. Momenteel worden 7 wijnen gevinifieerd waarvan eentje mousserend is. Dit jaar werden nog nieuwe stokken aangeplant.

De prijzen liggen vrij hoog en men start bij 15.95 euro. De Brut de Zélande kost 32.50 euro. De wijnboer verzorgt ook de rondleidingen. Ze hebben nu ook een BOB of Beschermde Oorsprong Benaming aangevraagd, wat vergelijkbaar is met een AOP in Frankrijk.

De zwart geteerde hoeve dateert van 1735 en het is één van de oudste boerderijen van Schouwen-Duiveland. In het proeflokaal wordt ook een lunch aangeboden maar er kunnen ook feestjes worden georganiseerd. We proefden 6 wijnen toen ook de collega’s van de VVS er op bezoek kwamen. De druiven worden rijp geplukt. Daardoor zijn het fruitige wijnen met rijpe toetsen van onder meer meloen, peer en perzik. Er wordt geen rosé of rood gevinifieerd.

Naargelang het seizoen kun je hier van Zeeuwse zilte zaligheden genieten, zoals de twee soorten oesters, platte en creusen (seizoen september-april), Oosterscheldekreeft (tot 15 juli), krab, mosselen en garnalen. Wist je dat de creuse na 3 jaar geschikt is om te eten terwijl de platte oester zo’n 5 tot 6 jaar nodig heeft?

Zeeland heeft de meeste zon van Nederland. De wind houdt schimmels weg uit de wijngaard en voorjaarsvorst is hier zeldzaam.

In de omgeving staan de wijnen evenwel zelden op de kaart. Restaurateurs wijten dat aan de hogere prijs waarop ze geen marge krijgen. Een groot deel van de wijnen gaat richting Air France-KLM en worden geschonken tijdens intercontinentale vluchten. Koning Willem Alexander en koning Maxima kwamen ook al langs in De Kleine Schorre.

We genoten één keer van de driegangenlunch in de Bistro van het hotel. Het gastronomisch restaurant is beperkt open en 5 of 7 gangen was te gastronomisch.

Verder kunnen we ook brasserie De Proeverij aanbevelen – https://www.restaurantdeproeverij.nl/ – met op het plein een prachtig terras. Kreeft kost hier 11 euro per 100 gram en wordt op 3 verschillende wijzen klaargemaakt.

In Bruinisse kun je aan de kade terecht in restaurant Bru 17 met aanpalend een viswinkel. https://www.bru17.nl/

‘De Kleine Schorre heeft de wind in de zeilen’, besluit auteur Gido van Imschoot in zijn boek en we kunnen dat alleen beamen. Vrienden logeerden op camping ‘De Kreekoever’ en zo werden het ook gezellige, zonovergoten terrasavonden.

Meer info voor een leuke vakantie kortbij? https://www.zeeland.com/nl-nl

 

Scroll naar boven