Musea Sculpta in Brugge

Chantal
0 reactie(s)
Musea Sculpta in Brugge

© Tekst - Foto's Chantal Blondeel

Sinds 8 april 2019 heeft het mooie Brugge er een nieuw museum bij. Daar waar de vroegere ‘Men at Work’ was (Mariastraat 10) gingen 40 internationale artiesten letterlijk en figuurlijk gedurende 60 dagen aan het werk. Met 22 ton gips leefden ze zich uit om er prachtige witte wandtaferelen uit te beelden.

In zeven ruimtes op 700 m² kan men deze taferelen bewonderen, bewonderenswaardig mooi waar men zeker even de tijd moet voor nemen. De artiesten kwamen van Australië, USA, Rusland, Italië, Spanje, Oekraïne, Polen, Duitsland en België.

Werken van de Vlaamse Primitieven van Jan van Eyck, Hans Memling en Jheronimus Bosch werden op een nieuwe manier door 3D uitbeelding in het leven geroepen. Deze grootmeesters zijn eigenlijk de grondleggers van de dieptetechniek. Ze hebben niet alleen het gelaat van voornamelijk religieuze personen afgebeeld, er kwam ook een diepgang, een achtergrond in die schilderijen.

Initiatiefnemer en Bruggeling Alexander Deman heeft twintig jaar ervaring met het organiseren van ijs- en zandsculpturenfestivals. Dit keer opteerde hij voor een permanente expo hal met zeven kamers vol reliëfsculpturen. Geen zand of ijs maar 22 ton plaaster. Alles samengeteld zie je op 700 m² verticale muren taferelen zoals de Madonna met Kind of het Lam Gods. Het is een andere manier om een stuk Brugse geschiedenis te tonen.

Bij het binnentreden van het museum zijn de eerste vijf kamers gewijd aan Jheronimus Bosch, de Nederlandse schilder uit de 15de eeuw. Zijn wereldberoemde werken ‘Tuin der Lusten’, ‘Het Laatste Oordeel’ en ‘De Verleiding’ komen in Brugge effectief uit het canvas. In de zesde kamer staat Jan Van Eyck centraal, de zevende en laatste kamer is voorbehouden voor Hans Memling. Vooraan is er een wachtruimte voor grote groepen. Vanaf de zomer is er een binnentuin waar je een drankje kan nemen, met zicht op de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Uniek is ook dat er een virtuele app. werd ontwikkeld waarmee de bezoekers de schilderijen, via de smart Phone, kunnen bekijken en vergelijken met de plaasteren versie. Er is ook extra aandacht voor klankeffecten. Men moet zich proberen inleven hoe de huidige kunstenaars dit - in zo een korte periode - hebben kunnen verwezenlijken.

Het nieuwste Brugse museum is 365 dagen per jaar open, telkens tussen 10 en 19 uur. Volwassenen betalen 12 euro, kinderen tot twaalf jaar 8. Dit nieuwe museum is méér dan de moeite waard om eens nader te gaan bekijken !

Meer informatie? https://www.museasculpta.be/ - Musea Sculpta - Mariastraat 10 - Brugge