Music on Sundays: “Once Upon A Time In The West”

Bennie
0 reactie(s)
Lochristinaar Music on Sundays Once Upon a Time

Bennie Vanderpiete

Eerder deze week overleed Ennio Morricone. De man schreef muziek voor 500 films en verkocht 50 miljoen platen. Een eerbetoon aan de ongetwijfeld beroemdste componist van filmmuziek.

Ennio Morricone, de grootmeester van de filmmuziek, is niet meer. Ennio werd op 10 november 1928 in Rome geboren als zoon van een muzikant. Dat hij eerst trompet leerde spelen en daarna naar het conservatorium trok om voor componist te studeren was dus weinig verrassend.

Maar WO II was volop aan de gang toen Morricone afstudeerde. Er werden nauwelijks films gemaakt en daarom begon hij met het schrijven van arrangementen voor radio en tv. Zijn eerste volwaardige - klassieke - composities schreef hij net na de oorlog. In de jaren ’50 en ‘60 orkestreerde Ennio muziek voor tal van popartiesten (onder wie Paul Anka en Mireille Mathieu) en componeerde hij een honderdtal popsongs. Zijn eerste stappen in de filmwereld zette Morricone in 1959 toen hij fungeerde als dirigent voor de film “Death of a Friend”.

Zijn ontmoeting met zijn oude jeugdvriend Sergio Leone, begin de jaren ’60, zou bepalend blijken voor zijn verdere carrière. Leone was ondertussen regisseur en de twee besloten om samen te werken voor de film “A Fistfull of Dollars”. Maar door het beperkte budget was er geen geld voor een volwaardig orkest. Ennio Morricone besloot daarom om gebruik te maken van minder gangbare instrumenten en allerlei speciale effecten, om zo de muziek toch groots te laten overkomen. “A Fistfull of Dollars” (1964) werd een wereldsucces, mede dankzij de muziek die in de film overheerste.

Morricone componeerde daarna de muziek voor alle Leone-films, 8 in totaal. Daarbij klassiekers als “For a Few Dollars More” (1965), “The Good, The Bad and The Ugly” (1966), “Once Upon a Time in the West” (1968) en “Once Upon a Time in America” (1984). De westerns lanceerden definitief de carrière van Morricone.

Tijdens zijn lange loopbaan schreef Morricone de soundtrack voor ruim 500 films en tv-programma's. Daarnaast tekende hij voor nog eens 120 andere composities. Hij verkocht meer dan 50 miljoen platen. Met zijn muziek won hij talloze prijzen. Nadat hij 5 keer genomineerd geweest was voor een Oscar, maar nooit won, mocht hij in 2007 toch een “Honory Oscar” in ontvangst nemen. Een buitengewone onderscheiding voor een levenslange of uitzonderlijke bijdrage aan de filmkunst. In 2015 won hij alsnog een échte Oscar met de muziek voor “The Hateful Eight” van Quentin Tarantino.  

Maandag ll. overleed Ennio op 91-jarige leeftijd. Kiezen uit het oeuvre van de man is bijna onbegonnen werk. Maar wie ooit het muziekje met mondharmonica uit de film “Once Upon a Time in the West” hoorde, vergeet het nooit meer. Of speelt hier een brok jeugdsentiment mee? Feit is dat die filmmuziek zo’n 5 à 10 miljoen keer over de toonbank ging.

Harmony Highway

De Antwerpse Steffi Vertriest (33) is vooral gekend als chef in haar kookrubrieken “De gezonde goesting” en “Steffi’s Healthy Pleasures” op Njam-TV. Ook als presentatrice was ze al te horen en te zien. Onder meer tijdens haar studietijd aan de UGent op de radiozender Urgent.fm.  In 2011 ging ze aan de slag bij Medialaan, waar ze voor VTM videoreporter was tijdens de eerste twee seizoenen van “The Voice van Vlaanderen”. Tussen 2013 en 2015 was ze ook een van de vaste presentatrices op radiozender Q-Music. Maar Steffi is ook gezegend met een erg mooie stem. Ze zong al op zeer jonge leeftijd en was vijf jaar lang een van de vaste leden van de koorformatie Scala. Daarna verbond ze zich vooral aan meer kleinschalige muziekprojecten.
Sinds enkele jaren treedt ze met pianist Adi Mehic op als het duo “Harmony Highway”. Samen namen ze in 2015 hun versie van “Once Upon a Time in the West” op. Het filmpje werd ondertussen 16 miljoen maal bekeken op YouTube. Westernmuziek wordt engelengezang. Een mooi eerbetoon aan Ennio Morricone.