Music on Sundays: Radiomoeder Lutgart Simoens is niet meer

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Music on Sundays - Lutgart Simoens Lochristinaar

© Evarist Ganzelever

Niet alleen omdat we bij Lochristinaar openstaan voor alle genres, maar ook uit respect voor een radiostem met veertig jaar dienst op de teller bij de openbare omroep, kozen we voor deze.

Lutgart Simoens (Ieper 1928) komt uit een nest met een ruime culturele belangstelling. Vader was voorzitter van het Davidsfonds, moeder studeerde als één van de eerste vrouwen af aan de Sociale Hogeschool in Brussel. Na het beëindigen van haar middelbare school moest Simoens noodgedwongen gaan werken. Het was oorlogstijd, een bombardement had het pas gebouwde ouderlijk huis platgelegd, waardoor er onvoldoende geld was om verder te kunnen studeren. Haar interesse voor de radio - mee ingegeven als luisteraar van het programma 'De Stem uit Amerika' van Marnix Gijsens - deed haar deelnemen aan een examen bij de toenmalige NIR (voorloper VRT). Ze slaagde en kon er aan de slag.

De bijnaam 'Engel van Vlaanderen' verkreeg ze dankzij haar medewerking aan het Nederlandse radioprogramma 'De Avondspits'. Een naam die op zijn plaats was, als je weet dat ze lief en leed deelde met haar luisteraars in het verzoekplatenprogramma 'Vragen Staat Vrij', dat ze gedurende 23 jaar presenteerde op zondagavond. Het was het meest beluisterde programma in Vlaanderen. Tijdens haar carrière interviewde ze talrijke popsterren, onder wie Mick Jagger en Cliff Richard. Maar ongetwijfeld zal ze ook herinnerd worden als degene die in 1984 koningin Fabiola mocht interviewen.

We laten vandaag haar warme woorden nog eens weerklinken, woorden die in deze coronatijd meer dan op hun plaats zijn.

Mensen zijn er voor mensen – Lutgard Simoens

 (Foto: Archief Radio Visie waarvoor dank)