Nieuwe straatnamen gezocht voor Achterbouwweg, Stationsstraat, Rozenlaan en Hoogstraat.

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

Tekst Evarist Ganzelever - Bennievdp © Foto's Bennievdp

Of de keuze voor nieuwe straatnamen komt van bewoners uit de betrokken straten - Rozenlaan, Hoogstraat en Stationsstraat in Lochristi - weten we binnenkort. De suggestietermijn verloopt op 15 oktober. Ondertussen werden – succesvol – bezwaren ingediend tegen de naam “Achterbouwweg”.

3 nieuwe straatnamen t.g.v. fusie met Wachtebeke

T.g.v. de fusie met Wachtebeke dienen er in Lochristi 3 straatnamen aangepast: de Stationsstraat, de Rozenlaan en de Hoogstraat. Er mogen voorstellen ingediend worden, ook door niet-Lochristinaren en niet-Wachtebekenaren.
Democratisch is het wel, mee kunnen spelen voor het bepalen waar je zal wonen zonder te hoeven verhuizen. Uiteraard is zo'n suggestie meer dan alleen maar een buikgevoel of een door sentiment ingegeven iets.

Een Rozenlaan kan je nog veilig vervangen door een andere bloem. Misschien wel opwaarderen naar een avenue, maar dat kan er dan weer voor zorgen dat de prijs van het vastgoed er meteen de hoogte inschiet en afgunst opwekt! De naam Hoogstraat zou historisch of geografisch kunnen zijn ingegeven, waardoor met het verdwijnen van deze naam ook een stukje verleden heengaat. Dat de straat richting het treinstation waar alle treinen voorbijrijden de Stationsstraat is, zal met een nieuwe naam dus geen reizigers op het verkeerde spoor zetten. Naast de suggesties die het uiteindelijk zullen halen, is het ook uitkijken naar de namen die het niet haalden. De bloopers, het vergezochte of de persoonsverheerlijking. Wie een voorstel wil doen kan dit via deze link (hier klikken).

Achterbouwweg komt er niet

Ondertussen hebben (een aantal) bewoners gebruik gemaakt van hun democratisch recht. Zij dienden - met succes - bezwaren in tegen “Achterbouwweg” als naam voor een verbindingsweg voor het nieuwe woonproject in Dorp Oost (naast het Burgmeesterpark).

Het voorstel “Achterbouwweg” kwam van de cultuurraad en de gemeenteraad volgde in de zitting van 26 juni het voorstel. En dus kwam er een openbaar onderzoek. “Het klopt dat er een aantal bezwaren ingediend werden door bewoners en we gaan daar gehoor aan geven” bevestigde Schepen Hilde Baele aan Lochristinaar.com. “Het voorstel was nochtans een historische naam, die herinnerde aan de plaatselijke geschiedenis. Ik heb ook heemkundige Bert Vervaet, die ons steeds adviseert, ingelicht. Er komt een nieuw voorstel, met een andere naam, dat dan op de gemeenteraad van oktober zal voorgelegd worden. Dan volgt er opnieuw een openbaar onderzoek.”