Ontdek Bourgogne

Jean Marie
0 reactie(s)
Ontdek Bourgogne

© Jan Crab

Deze regio spreekt tot elke wijnverbeelding. De kleinschaligheid met bijna moestuinwijngaarden, de gastronomie, cultuur, bezienswaardigheden en het wijntoerisme nodigen uit voor een verlengd weekend of een stop onderweg naar het Zuiden.

Gido Van Imschoot schreef al verschillende boeken en ‘Ontdek Bourgogne’ schreef hij samen met Ronny Debaere. Jan Crab reisde nu en dan mee en zorgde voor de foto’s ook via drone en filmpjes.

Gido Van Imschoot Jan Crab en Ronny Debaere

De auteurs namen wijn als uitgangspunt en het oenotoerisme, dat steeds belangrijker wordt, ook in deze regio. Er werden al tientallen boeken geschreven over deze streek en de unieke druivensapjes maar het uitgangspunt is hier de ziel weergeven van deze streek.

Bourgogne is cultuurhistorisch altijd een rijke regio geweest met veel welvaart en een bloeiende handel en wandel. Hertogen en monniken waren drijvende krachten achter de voorspoed door de eeuwen heen. De verbondenheid met Vlaanderen was er ook. Pinot noir en chardonnay heersen nog altijd in de wijngaard.

Ontdek Bourgogne

Het boek geeft een overzicht van de verschillende wijnregio’s, van Chablis in het noorden tot de Beaujolais in het zuiden met bezienswaardigheden, tips voor trips maar vooral ook veel bruikbare informatie voor wie er lekker wil gaan eten of overnachten, ook bij wijnbouwers. Wandelroutes en fietssnelwegen zoals de Voie Bleue en Verte (143 km) zijn eveneens opgenomen. Bio en biodynamie zijn nooit ver weg.

Ontdek Bourgogne

Niets is moeilijker dan goede (wijn)adressen te vinden in een oceaan van bordjes die leiden naar tientallen huizen en domeinen. Ze gingen ook op bezoek bij wijnbouwers die naam en faam genieten en dat doorspekt het boek met uniek vineus gezelschap en beleving.

Ontdek Bourgogne

Bourgognewijnen zijn de één van de duurste in de wereld en namen als Beaune met Hôtel Dieu spreken tot de verbeelding of wat dacht je van Romanée Conti of Clos de Vougeot of de abdij van Cluny?

Chablis, de Côte d’Or, De Côte Chalonnaise, de Mâconnais en de Beaujolais passeren en riepen herinneringen op aan de passages die we er ooit deden. Het leest als een TGV - Train Grande Vineuse - en is perfecte uitnodgiing om er zelf naar toe te trekken.

Bij elk hoofdstuk is een Layar-link opgenomen die beelden tot leven brengt. Zo kun je ook 40 minuten film bekijken via je smartphone. Het boek telt 200 blz. en werd uitgegeven bij het Davidsfonds onder ISBN 978-90-5908-773-6

 

 

Ontdek Bourgogne