Opvang vluchtelingen uit Oekraïne

De opvang van mensen uit Oekraïne is de volgende uitdaging voor gemeenten en OCMW’ s. Lochristi bereidt zich voor met eigen opvang en doet ook beroep op gastgezinnen.

Heb je bij jou thuis één of meerdere kamers vrij? Heb je een leegstaande woning, appartement of andere locatie? En wil je vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk opvangen? Kijk dan even naar deze oproep van uit Lochristi en Wachtebeke: https://www.lochristi.be/product/918/ik-wil-opvanggezin-zijnhttps://www.wachtebeke.be/oekraine

Laat het bestuur dan weten dat je #PlekVrij hebt! Laat je gegevens achter via https://bit.ly/3wjbkOz.

Donderdagavond kwamen zo’n 70 mensen uit Lochristi en Wachtebeke luisteren naar de korte infosessie die de diensten van de gemeente gaven in verband met deze nieuwe vluchtelingenstroom die Europa overspoelt. Voor België alleen zou het in juni kunnen gaan om 120 tot 200.000. In Oekraïne leven zo'n 44 miljoen mensen.

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne Lochristi

Naast de particuliere opvang, heeft de gemeente een principiële toezegging om het voormalige klooster in de Bosdreef te gebruiken als collectieve opvangplaats voor Oekraïense vluchtelingen. Daar zijn zo’n 30 kamers. Men onderzoekt nu welke werken moeten uitgevoerd worden. Ook de brandweer moet het gebouw nog inspecteren. Dan moet er nog een beheersovereenkomst opgesteld worden vooraleer er vluchtelingen opgevangen kunnen worden.

Opvang vluchtelingen Oekraïne Lochristi klooster Bosdreef

Je kunt ook op andere manieren helpen zoals met de babbeltafels, vervoer, …. Het kan nuttig zijn verzekeringen na te zien en eventueel aan te passen of de huiseigenaar in te lichten. Het is allemaal nog pril en de regels worden elke dag vollediger. Er komen vergoedingen die door het OCMW zullen toegekend worden.

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne Lochristi

10 tips voor het opvangen van een vluchteling

1. Doe het niet alleen: vorm een kring met vrienden, buren, familie en zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoelang het gaat duren en samen hou je het langer vol.

2. Wees open en maak alles bespreekbaar. Hoe minder ingeslikt, hoe minder kans op misverstanden of irritatie. Kies je woorden zorgvuldig.

3. Bied privacy: een eigen kamer, tijd en ruimte voor je gast om zich terug te trekken.

4. Wees niet verbaasd dat je gast veel op zijn/haar telefoon kijkt want het nieuws uit Oekraïne en contact via sociale media zijn heel belangrijk.

5. Maak duidelijke, praktische afspraken. Over eten, douchen, licht uit, sleutel, opruimen …

6. Realiseer je dat je gasten vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig zijn. Wees tolerant.

7. Wees alert op tekenen van stress en overspannenheid. Neem zo nodig het initiatief voor doktersbezoek en schakel professionele hulp in.

8. Denk goed na over de positie van logerende kinderen. Probeer een dagprogramma te organiseren (thuisonderwijs, sport, ontspanning).

9. Schroom niet om je gast om kleine wederdiensten te vragen. Koken, oppassen. Het geeft je gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen.

10. Als het logeren niet meer gaat, neem dan contact op met de gemeente. De gemeente zal samen met gastgezin naar een oplossing zoeken.

Ons land zamelde intussen 17 miljoen euro in met de actie 12 12 maar in Nederland werd dat een veelvoud. Op de gemeenteraad staat ook een punt geagendeerd om 1.500 euro te geven aan het noodconsortium.

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne Lochristi

 

Scroll naar boven