OTL beleeft mooie 12de editie Historische dagen. VROB ook op Ambrosiana!

Voor de twaalfde maal organiseerde OTL Lozen Boer zijn Historische Dagen. Dit jaar voor het eerst met de aanwezigheid van evenementenradio VROB. Het leverde een geslaagde samenwerking en mooie Historische Dagen op.

OTL historische dagen 2016

Rondrit op zaterdag

Het was kwart voor tien zaterdag toen organisator Raf Janssens de eigenaars van de oldtimer tractoren opriep hun machines te starten voor de rondrit. Niets te vroeg, want voor sommigen betekent dit dat ze eerst een gasbrander moeten bovenhalen om de motor op te warmen. Klokslag 10 uur verliet een 800m lange sliert van 67 tractoren dan het terrein in de Pauwstraat voor een rondrit van zo’n 30 kilometer. Net op dat moment had Karen Anderson plaats genomen achter de VROB-micro voor een uurtje countrymuziek. Heel passend. Het is maar een van de vele mooie voorbeelden hoe OTL Lozen Boer en Vrije Radio VRO elkaar het voorbije weekend aanvulden.
Ook tijdens de rondrit – met haltes voor het middagmaal in ’t Veldcafé in Eksaardedam/Moerbeke en bij de kijkboerderij Den Hamer in Zaffelare – zorgde VROB geregeld voor live-verslaggeving.

OTL historische dagen 2016

De schuurfuif

Zaterdagavond was er dan, ook voor het eerst, de schuurfuif. In de hangar van Raf Janssens en met de muziek van VROB-deejays. Men had voordien gegokt op een 50-tal deelnemers, maar er kwamen zo’n 70 muziekliefhebbers en danslustigen opdagen. Geen overweldigende massa, maar de sfeer zat er goed in. Men besloot daarom er een uurtje langer mee door te gaan. Steeds een goed teken.

OTL historische dagen 2016

Rommelmarkt en statische show

Het werd een kort nachtje voor de organisatie, want om 7 uur ’s morgens openden ze al de deuren voor de traditionele rommel- en de onderdelenmarkt op zondag.
Uiteraard ook terug de statische show waarbij de vele honderden toeschouwers de gerestaureerde tractoren konden bewonderen.

OTL historische dagen 2016

Het vormde het ideale kader voor een fotoshoot met gelegenheidsmodel Klaartje Claeys die ook gewillig met organisator Raf Janssens poseerde. Beelden die zullen dienen voor de volgende magazines van OTL.
Naast de vele krachtige landbouwtuigen ook demonstraties van “oude ambachten” zoals een smid of een schaapscheerder. En wie in de schuur iets ging eten of drinken, kon zien hoe live-radio gemaakt wordt.

OTL historische dagen 2016

VROB op zondag

Peter Vervaet presenteerde van 9 uur tot 11 uur “De boer op” met daarin een optreden van Luc Van Autreve met een handvol muzikanten van “De bevlekte ontvangenis”. Meer was er niet nodig om een aantal metaalwerkers uit Tsjechië, die wat vertier zochten tijdens een vrij weekend, aan het zingen en dansen te krijgen. Van 11 Tot 13 uur dan “Zondags aperitief”.

OTL historische dagen 2016

Thierry Van Hecke en Gilbert Switzynck ontvingen schepen Janine Stadeus die voorzitster is van de Koester Lochristi. De voorbije negen jaren werd bijna 200.000 euro ingezameld ten voordele van het kinderkankerfonds. Onder meer met een jaarlijks eetfestijn. Daarvan zal de negende editie dit jaar uitzonderlijk plaats vinden op zondag 5 juni in de grote feesttent te Zaffelare (Bosdam). Kaarten zijn te krijgen via volgende mailadressen janine.stadeus@telenet.be en marleenpaelinck@hotmail.com .

Beerveldenaar Jean-Paul Wille was de volgende praatgast die mocht plaats nemen aan de micro bij Thierry en Gilbert. Hij is voorzitter van “De Gentsche Retrowielenclub”. Deze club die zich focust op oude fietsen, gemotoriseerde tweewielers en driewielers, auto’s en vrachtwagens bestaat dertig jaar en telt ondertussen 400 leden. Daarmee is ze zeker de grootste in de wijde omgeving en vermoedelijk zelfs in Vlaanderen. Hij vertelde onder meer over een van de pronkstukken van de club, een kleine Morris-vrachtwagen die al meespeelde in de films van Peter De Kemel.

OTL historische dagen 2016

Derde en laatste praatgast was dan Stijn Michels. Hij is lid van de Izegemse coverband De Kemels die dit jaar 10 jaar bestaat. Recent besloot Stijn om ook te starten met een soloproject.

“Niet makkelijk want je moet al een grote naam zijn – zoals Christophe of Clouseau – om op de nationale zenders gedraaid te worden. Daarom dragen we de lokale radio ook zo’n warm hart toe” aldus Stijn.
Wim Coppens ontving in “Rockline” de immer sympathieke “Schoonste Boerin van Vlaanderen” Karen Verplancke. Zij mocht een uur lang haar favoriete rocknummers voorstellen.

OTL historische dagen 2016

De dorsmachine van de familie Grégoire en het defilé

En terwijl het laatste rocknummer van Karen in de ether ging, werd alles in gereedheid gebracht voor een demonstratie van de dorsmachine van de familie Grégoire.
Deze familie uit Overmere – Berlare bouwde bijna negentig jaar geleden dorsmachines. Een kleinzoon van de familie ontdekte in het zuiden van Frankrijk een van hun originele exemplaren uit 1928. Hij bracht de machine terug naar België en schonk ze aan de club OTL Lozen Boer, op voorwaarde, dat er terug mee zou gedorst worden zoals destijds. Toen werd het graan afgemaaid en in bussels samengebonden. In de winter werd er dan, met loonwerkers, gedorst volgens behoefte. De dorsmachine diende aangedreven via een riem en er was een bijkomende machine nodig om het stro in balen te persen. Heel anders dan nu waar één enkel tuig onmiddellijk al dit werk doet.
Aansluitend mochten alle oude tractoren nog eens starten voor het defilé voor de oude schuur. Eén na één werden ze door Raf Janssens vakkundig voorgesteld.

OTL historische dagen 2016

VROB en OTL: een geslaagd huwelijk

Tijd om, samen met Maarten Verdonckt en Dirk Vanluchene, een bilan op te maken van de samenwerking tussen OTL en VROB.
“Het was een heel geslaagde samenwerking. Eigenlijk hebben we zaterdagavond al besloten dat er zeker een vervolg komt volgend jaar. Het enige wat we misschien kunnen verbeteren, is kijken voor een activiteit op de terreinen van OTL terwijl we op rondrit zijn. Maar dit dient nog bekeken. “
“Wij” vervolgt Maarten “zijn mensen met een hoek af.” “En wij zijn helemaal rond”  voegt Dirk er aan toe. “En blijkbaar klikt dat goed” lachen beiden.

VROB ook op Ambrosiana!

We suggereerden het al in een vorig artikel: waarom geen VROB op het kunstenfestival “Kunst omdat het Moet” en Ambrosiana (20-28 augustus)? Toch twee evenementen die Lochristi op de kaart plaatsen. KOM is juist achter de rug maar we kwamen ondertussen te weten dat VROB ook zal uitzenden tijdens het bloemenfestival Ambrosiana. U verneemt er later meer over. Maar zo geraakt de kalender van VROB behoorlijk gevuld.

Lochristinaar.com fotografeerde alle tractoren bij de rondrit op zaterdag en legde ook de “Historische Dag” en de programma’s van VROB op zondag op beeld vast. U vindt het allemaal in onderstaande, uitgebreide fotoreeks. Veel plezier!

 

Scroll naar boven