Over de grens van Lochristi - In Den Bouw

Machteld Moijson
0 reactie(s)
In den bouw zomerstraat kalken laarne

© Tekst Machteld - Foto's JMDB

Wie op een mooie zomerse weekenddag een fietstochtje wil maken, tegelijkertijd het sportieve aan het culturele wil paren, moet zich richting Zomerstraat 85 in Kalken (Laarne) begeven.

Op de kruising van de Zomerstraat en de Apostelhuizen is er een pittoresk driesje met een lommerrijke tuin bij een oude herberg. De grond ervan was tot in 1862 eigendom van de gemeente Kalken. Bijna onmiddellijk na de verkoop werd er een woning met stalletje opgetrokken (1864-1865). Men vermoedt dat de woning toen al de functie van herberg had. In 1885 kocht de familie Verstraeten, een brouwersfamilie, de eigendom. Zowel het gebouw als de omgeving zijn bewaard gebleven: voor de deur plantte men enkele lindebomen, er werd een bolbaan aangelegd en het hele perceel werd omringd door een haag. De herberg heeft nog altijd een interieur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw met enkele aanpassingen uit de eerste helft van de twintigste eeuw en is ondertussen een geklasseerd monument.

De oorsprong van de naam van de herberg ‘In Den Bouw’ is niet bekend. Er is een vermoeden dat ‘een bouw’ verwees naar een plaats waar de boeren hun korenschoven bij mekaar zetten. Op die plaats hielden ze dan ook hun schaft. Vandaar dat een herberg een praktische locatie  was.

In 1984 kwam Christine Van Der Heyden er wonen en ze nam het café over in zijn oorspronkelijke staat. Het jaar nadien al hield ze een tentoonstelling met werk van Raphaël Buedts. De stalling werd later, in 1999, omgevormd tot een galerietje.

Sindsdien werden er jaarlijks en ononderbroken zowat zes solo- of groepstentoonstellingen georganiseerd. In februari 2003 werd de vernieuwde en uitgebreide galerieruimte ingehuldigd. De lijst met kunstenaars die er tentoonstelden is lang, de namen zijn niet van de minsten. Ook de Lootse fotografe Marjan Verschraegen stelde er al tentoon in 2009 en twee jaar later weer, die keer met foto’s genomen met een pinhole camera (camera zonder lens) van de natuurramp aan de Golf van Mexico.

Op 15 augustus 2004 werd het 20-jarige bestaan van Galerie In Den Bouw – Estaminet gevierd. Op 15 augustus 2019 zal het dus 35 jaar zijn dat Christine Van Der Heyden zich inzet om aan hedendaagse kunstenaars een forum te bieden in een authentieke omgeving waarin zij op een open en toegankelijke manier probeert om een dialoog tot stand te brengen tussen kunstenaars en publiek.

In den bouw zomerstraat kalken laarne

Deze herberg met galerij is zo gezellig dat verschillende generaties kunstenaars en kunstliefhebbers er blijven terugkomen om elkaar te ontmoeten en een discussie aan te gaan. Ook voor wandelaars, fietsers, vaste klanten en toevallig aangelanden is deze artistieke en authentieke ‘Estaminet’ een hartverwarmende plek waar de hedendaagse mens met één stap in het verleden zit, een tijd waarin alles eenvoudiger leek.

Van 9 tot 30 juni stelt Tom Jooris (1971), zoon van dichter Roland Jooris, recent werk tentoon onder de titel ‘Bellagio’. Het werk is zuiver schilderkunstig. Zijn ouder werk was figuratiever, maar nog altijd kan je herkennen wat het uitgangspunt van elk schilderij was. De schilderijen in olieverf op doek zijn het resultaat van een proces van kristallisatie, het landschap wordt in verschillende lagen verf geabstraheerd op het doek. Typisch voor het werk van Tom Jooris is de vaag geschilderde omlijsting waarin hij de natuur, het uitzicht achter het venster omzet in zijn eigen schildertaal. Met zachte, onverzadigde kleuren, aangebracht in strepen, vegen, vlekken en toetsen verkent hij zijn onderwerp, verhult het met zijn persoonlijke observaties, zijn aanvoelen, zijn verbeeldingskracht. Hij trekt de buitenwereld binnen in zijn wereld, bakent deze af om er vat op te krijgen. Als toeschouwer mogen we meekijken naar zijn visie op de wereld, de ruimte, de natuur.

Ga en geniet!

Adres? In Den Bouw – Zomerstraat 85 – 9270 Kalken (Laarne) – Open zaterdag 14-24 uur en zondag 11-24 - GSM 0473 67 73 42