Plantage verdwijnt in Bosstraat

Het begon in 2010 met een studieproject van de UA onder de leiding van Prof. Reinhart Ceulemans en in maart werd de laatste oogst binnengehaald. Het contract is beëindigd en zo zal ook wat ooit de grootste energieplantage was (18 ha) in ons land verdwijnen.

Je kon er niet naast kijken wanneer je voorbij fietste langs voetweg 45 (Bosstraat). Koning Filip kwam erlangs en het startte allemaal toen Isabelle De Meyer nog schepen van Leefmilieu was.

In het voorjaar 2010 plantte de Universiteit Antwerpen 100.000 populieren en wilgen op de 18 ha grote plantage aan de Bosstraat. Op verschillende tijdstippen kon je het ook bezoeken. Op twee jaar tijd groeiden de bomen uit tot kleppers en was de tijd rijp voor de eerste oogst. Voor die klus werden speciale oogstmachines uit Denemarken ingeschakeld.

Prof. Ceulemans bij de start

“De biomassa, die we oogsten, wordt omgezet in bio-energie via verbranding in een elektriciteitscentrale waarbij groene stroom wordt geproduceerd.”

Het project controleerde ook de luchtkwaliteit boven de plantage en intussen is dit meetstation ook elders ingezet.

“We meten onder meer alle belangrijke broeikasgassen. Op die manier kunnen we een model ontwikkelen om voorspellingen te doen over de mogelijke vermindering van emissies van deze hernieuwbare energieproductie.”

Verder voerden de onderzoekers ook een volledige levenscyclusanalyse uit van de hele bio-energieproductieketen.

Bij het einde van het onderzoek dit voorjaar

“Het is correct dat de populierenplantage op 1 maart jl. voor de laatste keer geoogst werd en vervolgens werd/wordt opgeruimd. Het grootschalige Europese onderzoeksproject dat we met de Universiteit Antwerpen uitvoerden liep einde februari 2023 in Lochristi ten einde alsook ons huurcontract van de privéterreinen van de Groep Mouton. Kristof Mouton plant wel een heel klein deel van de plantage te behouden, maar niet om onderzoeks- of productiedoeleinden.

De plantage werd tussen 2010 en 2023 in totaal zes keer geoogst en het versnipperde materiaal werd voor verwerking in de bio-energie aangewend.

Het POPFULL-project incorporeert zowel een experimentele benadering op een representatieve terreinsite in Lochristi, als een modelmatige aanpak. Voor het experimentele luik van het project wordt een korte-omloop hakhoutplantage (KOH 18.4 ha) met populieren (Populus) en wilgen (Salix) opgevolgd gedurende de periode van 2+2 jaren, en vervolgens geoogst. De geoogste biomassa wordt omgezet in bio-energie via twee alternatieve methodes, nl. een kleinschalige gasificatie en een co-verbranding in een elektriciteitscentrale.”

De productie is in de loop der jaren niet gedaald, blijkt uit de studie. Kristof Mouton (Group Mouton) zorgde in de loop van het project voor een machine, die het hout in balen oprolde, zoals stro en hooi.

Tijdens de studie voerde men nog andere onderzoeken uit en stelde men vast dat er 6 verschillende soorten muizen huisden en dat zijn er liefst 6 van de 9 meest voorkomende. Ook reeën, fazanten, patrijzen, hazen … zullen naast heel veel vogels en insecten een ander huisje en thuis moeten zoeken, nu deze biotoop verdwijnt.

Kristof Mouton werkte graag mee aan dit langdurig project. Het eindrapport moet men nog verder afwerken. 

Update 22/4 

reactie Kristof Mouton:

“Het is zo dat we komende weken verder de wortels van de plantage gaan inwerken. Het grootste deel zal terug ingenomen worden door landbouw / voedsel gewassen.

Op ons initiatief zal ongeveer 1 hectare KOH blijven staan. De populieren kunnen daar opnieuw groeien zoals ervoor. Daarmee willen we een biotoop blijven houden voor de aanwezige (reeds gerealiseerde) Fauna en Flora. Er worden op deze plaats (zoals voorgaand) geen fyto producten gebruikt, zodat alle bestaande flora terug kan groeien en het blijft een schuilplaats voor de momentele reeën kolonie en alle andere fauna.

Met het behoud van het deeltje KOH willen we ook bekijken hoelang we deze teelt verder hadden kunnen houden, met andere woorden hoe lang de wortels vitaal blijven om steeds nieuw schot te maken?”

bio energie plantage UA Antwerpen verdwijnt in Bosstraat

Scroll naar boven