Pompen of verzuipen?

Deze zomer kreeg men in de Ardennen de volle laag en recent trad het IJzer bekken op veel plaatsen door de vele regenval buiten zijn oevers. Ook in Zaffelare was men ongerust. We deden navraag bij de bevoegde diensten en verantwoordelijken.

In de komende week wordt relatief weinig regen voorspeld wat uiteraard positief is voor de Zuidlede. Het is vooral de Polder, die hier verantwoordelijkheid draagt met de provincie. Op het einde van de Kanunnik Triestlaan draait het pompgemaal perfect. Het zijn de pomphuisjes in Puyenbrock zelf die er al een tijdje de brui aan gegeven hebben. Ze werden in de jaren ’50 gebouwd en zijn vergaan tot industrieel erfgoed. Het gemeentebestuur heeft al verschillende malen bij de provincie aangeklopt maar tot op heden zonder succes.

In geval van extreme wateroverlast kan men bovendien beroep doen op privébedrijven die zware pompen kunnen inzetten met een zeer hoog debiet.

In 2019 werden plannen gemaakt voor de aanleg van een verbindingswaterloop tussen waterloop nr.1.200 (Westlede) en het Sifferdok – machtiging aan de Deputatie voor het ondertekenen van de kaderovereenkomst en de samenwerkingsovereenkomst en goedkeuring van de offerte van Arcadis voor de opmaak van de ontwerpfase 1.

Reactie Provincie

” U heeft het wellicht over de gemalen Bosdam A en B. Het klopt dat deze zeer versleten zijn. Zij zijn gelegen in de polder Moervaart en Zuidlede en vallen dus ook integraal onder de verantwoordelijkheid van de polder. De Provincie is niet verantwoordelijk voor de goede werking van die gemalen, die ligt bij de polder in volle bevoegdheid. De Deputatie heeft aan de polder wel toegezegd dat de kosten voor het onderhoud voor deze gemalen voor terugbetaling in aanmerking kunnen komen en die worden ook elk jaar betaald, na goedkeuring door de Deputatie, indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Indien er nieuwe gemalen moeten gebouwd worden of grote renovaties moeten worden uitgevoerd, die eigenlijk investeringen betreffen (zoals ten dele het geval is voor de gemalen Bosdam A en B), kan de polder subsidies aanvragen, zowel bij het Vlaams Gewest als bij de Provincie. Deze 2 subsidiekanalen samen kunnen zorgen voor een financiering tot 80 % van de investeringskosten.Voor kosten die onder de noemer ‘onderhoud’ vallen, kan de polder een 100% terugbetaling vragen van de Provincie. Er zijn dus zeker mogelijkheden.

De polder heeft zowel voor het uitvoeren van een renovatiestudie opgestart in 2010, als voor de uitvoering van de werken in 2015 subsidies toegezegd gekregen. Maar de uitvoering van de werken is nooit opgestart, mede omdat het opgestelde uitvoeringsbestek niet uitvoerbaar bleek. De polder diende bij ons bestuur in 2018 een nieuw dossier in. De aanbestedingsbundel bevatte zowel administratief (wet overheidsopdrachten) als technisch-inhoudelijk heel wat mankementen.

De aangevraagde subsidie werd wegens de genoemde tekortkomingen niet toegezegd. Tot op heden is het dossier nog niet aangepast en dus ook niet opnieuw ingediend.

Het moet gezegd worden dat het beheren van pompgemalen niet eenvoudig is. De Provincie probeert de polder te ondersteunen, maar die ondersteuning is uiteraard beperkt. De polder is en blijft immers een autonome waterbeheerder, die in eerste instantie zelf zijn verantwoordelijkheid moet opnemen.”
 

Waterbeleid 

De Provincie focust in de eerste plaats op hergebruik en infiltratie. Dit is het vasthouden van het water ter plaatse, vóór het water in de waterlopen terechtkomt. De Provincie gaat na of nieuwe bouwprojecten voldoende inzetten op hergebruik van hemelwater en infiltratie ter plaatse.

Waar er ondanks voldoende hergebruik of infiltratie nog altijd schade is door overstromingen, zoekt de Provincie ruimte in de beekvallei om het water te bergen. Dit gebeurt door overstromingsgebieden aan te leggen die bij hevige regenval het water tijdelijk kunnen bufferen en nadien vertraagd afvoeren. Een natuurvriendelijke inrichting zorgt voor biodiversiteit.

Afvoeren

Pas in derde instantie kiest de Provincie voor afvoeren, het teveel aan water wordt dan snel afgevoerd naar een veilige locatie. Dit kan gebeuren door het aanpassen van duikers, het verbreden van waterlopen zodat er meer water kan passeren of het bouwen van pompgemalen.

Zaffelare beek

Investeringswerken aan provinciale waterlopen

Peilbeheer en biodiversiteit

Niet alleen een teveel aan water kan voor problemen zorgen. Soms is er door aanhoudende droogte ook te weinig water beschikbaar voor landbouw en natuur. Door op een verstandige manier aan peilbeheer te doen, zorgen we ervoor dat er een grotere watervoorraad beschikbaar is.

De Provincie investeert ook om de biodiversiteit in de provinciale waterlopen te vergroten. Vispassages zorgen ervoor dat vissen opnieuw kunnen migreren en zo hun leefgebied kunnen uitbreiden. Vooral soorten als paling, rivierdonderpad, beekprik, kleine en grote modderkruiper willen we op die manier meer kansen geven.

Scroll naar boven