Pralines en wijn

Jean Marie
0 reactie(s)
Pralines en wijn Neuhaus Sepideh

Tekst - Foto JMDB

In samenwerking met Sepideh Sedaghatnia – in 2014 door Gault Millau verkozen als sommelier van het jaar – zochten  de ‘maîtres chocolatiers’ van Neuhaus naar de perfecte match tussen wijn en chocolade. Het werd een unieke collectie van 6 pralines die de perfect aansluiten met witte en rode wijnen. De Wine Paring Collection is sinds enige tijd te koop.

We kennen wellicht het klassieke wijngezelschap van Porto, Madeira, Maury en  Banuyls bij chocolade, taart en pralines. Het zijn allemaal versterkte wijnen uit Portugal  en Frankrijk. De aroma’s zijn floraal, fruitig of kruidig maar veel belangrijker zijn de aardse, boter- en geroosterde toetsen. Chocolade en wijn bevatten ook flavanolen (antioxidanten) en het zijn ook afrodisiaca of gelukshormonen. Wit, melk- en puur hebben natuurlijk totaal andere karakters.

De gekozen wijnen liggen ook perfect in het verlengde van een maaltijd. Zo kun je de keuze, die je maakte ook vineus doorzetten bij dat lekkerbektoetje.

De ‘sommelier amande’ is een amandel praline geparfumeerd met olijfolie afgewerkt met een snuifje zeezout en smaakt vol, met noot en cacao. Volgens het erbij geleverde boekje is chardonnay een mogelijkheid naast andere druivenrassen. Door Sepideh worden dan 3 wijntips gegeven, waarvan 1 uit eigen land.

De ‘sommelier earl grey’ heeft een zacht kruidige ganache vulling van Earl Grey Tea verrijkt met mangopuree en een toets acaciahoning. Het is kruidig met een zacht bittertje en theetoetsen, mango en besjes. Perfect hierbij is een mooie Bordeaux wijn met Cabernet Sauvignon en Merlot maar een Amarone of zelfs een Chianti Classico worden in de leaflet opgenomen.

Het is een mooi cadeau voor wie van chocolade en wijn houdt en op zoek is naar de ideale pairing, al is deze natuurlijk ook sterk persoonlijk gebonden. Zo kun je de maaltijd of de avond gastronomisch vineus afsluiten met een babbel over kleuren, geuren en smaken.

Kostprijs voor 24 pralines (6x4) 28 euro. Meer informatie? https://www.neuhauschocolates.com/nl/

In de boetieks zijn ook een witte (chardonnay) en een rode blend beschikbaar.