“Proud” blijft nog even in het Park van Beervelde

Bennie
0 reactie(s)
Park van Beervelde Beelden Lochristinaar

© Tekst & Titelfoto Bennie Vanderpiete

Het beeld “Proud” dat u kon bewonderen tijdens de Tuindagen van oktober ll., zou verhuizen naar Knokke. Maar het blijft nog even in Beervelde, en dat komt niet door corona!

De beelden ”Proud” en “Division” van kunstenaar William Roobrouck behoorden tot de absolute blikvangers van de 62ste editie van de Tuindagen. Heel wat tuinliefhebbers die op 11,12 en 13 oktober afzakten naar het Park van Beervelde, haalden hun fototoestel boven om de gezichten in cortenstaal te vereeuwigen.

Het was de bedoeling dat het beeld “Proud” dit voorjaar zou verhuizen naar Knokke en er op een rond punt - bij het binnenrijden van de kustgemeente - zou geplaatst worden. Maar wie onlangs ging wandelen in het Park, of recente foto’s bekeek op de facebook-pagina van het Park van Beervelde, zag dat beide beelden er nog steeds staan. En dus contacteerde Lochristinaar William Roobrouck, de kunstenaar met wie we al eens spraken op de Tuindagen in oktober 2019.

William, ging “Proud” niet verhuizen naar Knokke?

Het beeld “Proud”, dat in het Park van Beervelde vlak bij de vijver staat, is zo’n 8 m hoog. Binnenin zit er een frame van buizen dat alleen al zo’n 1.600 kilo weegt. In het totaal werkte ik er zo’n 400 uren aan. De gemeente Knokke kocht het beeld in 2018 al aan en wilde het – dit voorjaar - op een rond punt plaatsen. Bij een latere (technische) bespreking vroeg men echter om het frame binnenin te galvaniseren. Die aanpassing was te duur en te tijdrovend. Daarom besloot ik – in samenspraak met het gemeentebestuur – een nieuw beeld te bouwen.

Dit nieuwe kunstwerk heb ik dan de voorbije winter gemaakt. Het is nog groter (9m hoog) en weegt dubbel zoveel als het oorspronkelijk werk (3,5 ton). Het nieuwe beeld werd eind maart geplaatst langs de Heistlaan, maar de officiële inhuldiging moest uitgesteld worden t.g.v. de corona-crisis”.

En het beeld dat in het Park van Beervelde staat?

“Het beeld staat heel erg mooi op het heuveltje vlak bij de vijver. En het is leuk dat op die plaats heel wat mensen er plezier aan beleven. Dat is minder het geval als het op een privéterrein zou/zal staan. Het is uiteraard nog steeds mijn bedoeling om het beeld te verkopen en er zijn al concrete aanbiedingen. Moesten we aan de verkoop echter een overeenkomst kunnen koppelen dat er veel mensen van het werk kunnen genieten - bijvoorbeeld door het in het Park van Beervelde te laten staan - zou dit me erg gelukkig stemmen. Maar die gesprekken dienen nog opgestart. “

Wat met het beeld “Division” met de 3 gezichten?

“Division” zou normaal gezien weggenomen worden om plaats te maken voor de Tuindagen op 8, 9 en 10 mei. Maar het evenement is geannuleerd t.g.v. de corona-crisis. Het weghalen van het beeld is dus geen prioriteit meer. Het moet trouwens gebeuren door een 4-tal personen, wat moeilijk is zolang de “social distance” regels van kracht zijn. Het is de bedoeling dat dit beeld naar Laren verhuist, een gemeente vlakbij Hilversum in Nederland.

(Foto's © Marijke Thoen, Yvan Kaux, Bennie Vanderpiete)