Recyclagepark niet langer door gemeente uitgebaat vanaf 2025.

Het recyclagepark van Lochristi is het enige recyclagepark binnen het IDM-werkingsgebied dat nog deels door de gemeente wordt uitgebaat. In 2025 zal de intercommunale IDM dit verder opnemen. N-VA kon deze beslissing niet goedkeuren en onthield zich omdat er te weinig zicht is op de financiële gevolgen van deze beslissing.

De huur van containers, de ophaling en de verwerking van de afvalstoffen worden al lange tijd door IDM opgenomen, maar de dagelijkse werking, het onderhoud van het park, de machines en voertuigen en de planning van het personeel gebeuren nog door de gemeente”, verduidelijkte schepen Frederic Van Den Berghe. Ook de parkwachters behoren tot het gemeentepersoneel.

Bij overdracht naar IDM heeft de gemeente het voordeel dat ze op praktisch en organisatorisch vlak ontzorgd wordt. De afhandeling van afvalstromen, de aanwerving en planning van personeel, het onderhoud van het park, de opvolging van de infrastructuur, de voertuigen en machines, de verplichte keuringen en ijkingen, het opvolgen van de omgevingsvergunning en de communicatie (niet-limitatieve lijst) zullen dan door IDM opgenomen worden.

De infrastructuur blijft wel eigendom van de gemeente en over grote investeringen wordt steeds in overleg met de gemeente beslist. Ook het bepalen van de toegangsvoorwaarden en de tarifering blijft een gemeentelijke bevoegdheid. De bepalingen voor het gemeentepersoneel (keuze tussen overstappen naar IDM of gedetacheerd worden) zullen later in de raadsbeslissing voor de definitieve overdracht en de beheersovereenkomst worden opgenomen. Na de overdracht aan IDM ontstaat de mogelijkheid om alle parken intergemeentelijk toegankelijk te maken, wat nog een betere dienstverlening aan de inwoners en bedrijven zal bieden.

De N-VA-fractie onthield zich op dit punt tijdens de gemeenteraadszitting. Ivan Lybaert zag enkele voordelen in de overdracht. “De verantwoordelijkheid voor de continuïteit wordt gedragen door IDM en er komt binnen de milieu- en personeelsdienst tijd vrij voor zaken die nu noodgedwongen blijven liggen”, meende de N-VA woordvoerder.

Toch zag hij ook een reeks nadelen, zoals de detachering van het personeel en de vergoeding voor zaterdagwerk. “De gemeente heeft veel minder controle over investeringen en exploitatiekosten en ook de vrije afspraak op donderdag zou wegvallen. Komt daarbij nog dat asbest niet langer in Lochristi zou kunnen afgeleverd worden”.

Voor de N-VA fractie was de bijgevoegde informatie in het dossier onvoldoende. Vooral het ontbreken van een overzicht van de financiële gevolgen zorgde ervoor dat men zich heeft onthouden.

Schepen Frederik Van Den Berghe liet in zijn antwoord wel verstaan dat de vrije afleveringen op donderdag nog deel uitmaken van verdere discussie. “Wij wensen dit te behouden”, besloot hij

CD&V en Groen/Vooruit gingen net als de Open VLD wel akkoord.

Update: De gratis kilo's zouden behouden blijven (Info Frederic Van den Berghe via Ivan Lybaert)

Scroll naar boven