Reynaert bezorgt de 60ste Tuindagen een erg zomerse start

Gisteren ging de herfsteditie van de Tuindagen van start. “Reynaert de vos” is het centrale thema. Maar er is zelfs een tweede vossenverhaal. Er werden 5.300 bezoekers geteld op de openingsdag.

5.300 bezoekers op openingsdag

Gisteren ging de 60ste editie van de Tuindagen van Beervelde van start. Een herfsteditie maar een “Indian Summer” maakt er bijna een zomereditie van.
De terrasjes zaten vol, overal zag je mensen picknicken of zelfs languit wegzakken in de strandstoelen en genieten van het zonnetje. 5.300 bezoekers zorgden voor een gezellige drukte.

Het thema “Reynaert”

“Reynaert” mag dan eigenlijk een erg dankbaar thema zijn, de meeste standhouders hadden best wat creatiever uit de hoek mogen komen. We zagen heel wat opgezette vossen, boekjes met het epos “van de vos Reynaerde” of vossenmaskertjes. Toch ook heel wat exposanten, die zich door een erg mooie decoratie of een goed idee wisten te onderscheiden. Een deel van hen werd beloond met een gouden oorkonde van de damesjury.

Traditiegetrouw brengen we u na de eerste dag een bijdrage met een aantal tips en zaken die je niet mag missen tijdens je bezoek. Hier dus alvast een aantal “must sees” van deze 60ste Tuindagen.

Het huis van Reynaert

Lochristi was het afgelopen jaar voorzitter van het intergemeentelijk project “Land van Reynaert”.
Deze Tuindagen zijn ook de slotmanifestatie van het “Loots Reynaertjaar”. Voor het huis van Reynaert – de tent voor de villa – staan de reuzen Reinaert en Hermeline.

Binnen is er de fototentoonstelling “Rossekoppen”.Op dezelfde plaats kan je ook proeven van de wijnen van wijndomein Nobel uit Lochristi, van het Reinaertbier gebrouwen in Hyfte en het Chrysantenbier Mumm. De lokale afdeling van Innerwheel (de vrouwelijke tegenhanger van de Rotaryclub) verkoopt er luxueuze kaarsen en schenkt de opbrengst aan Luein. Een erg mooie stand die ook prachtig ingericht werd. Uiteraard goud!

Verhaal van Reynaert in 9 stappen

Het verhaal van de vos Reynaert is werd opgedeeld in 9 stappen. Die terug te vinden zijn in het park van Beervelde. Bij elk van deze stappen een bord met de nodige uitleg.
“Dichtbij Malpertuis woonde Lamfroyt de timmerman. Daar lag een half gespleten boom waarin bijen hun nest hadden gemaakt. Bruin de beer laat zich door de slinkse Reynaert overhalen om de honing uit de boom te halen. Bruin raakt vastgeklemd en wordt afgerost door de dorpleingen. Hij slaagt erin zich los te rukken, maar verliest wel een oor.”

Het is maar een van stappen die terug te vinden zijn in het park van Beervelde.
Vandaag en morgen zal het verhaal van de vos Reynaert op geregelde tijdstippen tot leven gebracht worden aan de hand van een verhaalverteller en middeleeuwse personages. Een en ander is te beleven op de grasvlakte voor de villa.

Verbauwhede en Malpertuis

De voorbije jaren behoorde Verbauwhede – een familiebedrijf dat werktuigen zoals graafmachines, kranen, hoogtewerkers enz. verhuurt en verkoopt – steevast tot de uitblinkers.
Deze editie vieren ze hun 30-jarig bestaan. Daarom op hun stand een grote feesttent waar de trouwe klanten ontvangen worden.

Toch wilden ze ook origineel uit de hoek komen m.b.t. het centrale thema.
Een container ingericht en aangekleed als Malpertuis, de burcht van Reinaert. In deze container een grote geheimzinnige kist. Wie is zo nieuwsgierig om deze kist te openen en wat ziet hij?

VELT

Ook Velt behoort steevast tot de exposanten, die een gouden oorkonde in ontvangst mogen nemen. Hun hele stand werd ingericht in het teken van de vos. Alle figuren uit het epos werden getekend en ingekaderd, de hele tent hangt vol met weetjes over vossen.

Anne Huttener en Koester

Ook dit jaar verbaast “Ons Ateljee” weer met hun prachtige creaties in bloemsierkunst. Deze keer centraal in hun stand een reusachtige vos. Uiteraard werd ook deze stand – net als VELT – met goud beloond. De opbrengst van de bloemstukken die zij dit weekend verkopen, wordt aan het kinderkankerfonds geschonken.

En hier willen we dan ook de lieve dames van Koester vermelden die azalea’s verkopen ten voordele van het Kinderkankerfonds. U vindt hen bij de stand van Anne Huttener en Ons Ateljee. De Tuindagen, een uitstekend moment om een goede daad te stellen.

Suzy Suy

Kunstenares Suzy Suy neemt nog maar enkel jaren deel aan de Tuindagen, maar toch viel ze al op met haar mooie schilderijen.
Voor deze editie maakte een prachtig doek van een vos. Dit kunstwerk wordt nu per opbod verkocht voor het goede doel.

Anderen gaan lopen of sporten voor het goede doel. Maar ik schilder graag. En zo kan ik ook eens iets doen ten voordele van het kinderkankerfonds” aldus Suzy. Wie een bod wil doen, kan terecht bij Suzy in het tentje naast de ingang van de Villa. Maar je kan ook online bieden op haar Facebook-pagina.

VLACO

Vlaco viert dit jaar 20 jaar thuiskringloop. Op hun stand kan je proeven van een aantal bereidingen uit hun “Restjes kookboek” dat er ook te verkrijgen is.
3 Imposante insectenhotels zullen vandaag en morgen gevuld worden door de bezoekers onder leiding van de kringloopkrachten.

Roofvogelshow

Ook valkenier Marc Goossens is deze herfsteditie weer van de partij met zijn educatieve roofvogeldemonstraties. De man heeft niet alleen een indrukwekkende collectie roofvogels (arenden, valken, uilen enz), hij weet bovendien als geen ander zijn toehoorders te boeien. De nodige toelichtingen over zijn dieren worden op humoristische wijze gebracht, een geboren verteller en een echte publiekstrekker.

Gudrun Cottenier en De Groene verbeelding

Op het grote grasplein achter de villa, ook heel wat mooie standen. Helemaal in het midden, naast het podium met muziekoptredens, de open tent van “De Groene Verbeelding”. Hier geeft Gudrun Cottenier het hele weekend workshops bloemschikken. Maar ook wie zelf niet actief aan de slag wil gaan, moet hier zeker eens voorbijwandelen. De reuzenkrans met dahlia’s, de gedekte tafel en de vele bloemstukken zijn echte eyecatchers.

Muziekoptredens en L’autre côté

Op hetzelfde middenplein staat ook de tent waar vandaag en morgen nog een aantal muziekoptredens plaatsvinden. Om 11.30 uur kan u er telkens Dirk De Vriendt aan het werk horen. De harmonie “Willen is Kunnen uit Lochristi” speelt er vandaag om 15 uur en morgen om 16 uur.
Nergens aangenamer zitten dan aan een van de vele tafeltjes rond deze tent, een muziekje op de achtergrond en nippend van een Brugse Zot of een ander drankje van de “L’autre côté”-mobiel.

De inkom van de villa

Las but not least is er de inkom van de villa. “Op deze Reynaert-editie krijgt u 2 vossenverhalen voor de prijs van één” aldus graaf Renaud.
De Engelse schrijfster Beatrix Potter bracht in 1908 het verhaal “The Tale of Jemima Puddle-Duck an Mr Todd” uit.

De gans Jemima leeft op een boerderij. Omdat de boerin Jemima een slechte broedster vindt, neemt ze regelmatig de eieren weg bij de gans en legt ze bij de kippen. Jemima wil bewijzen dat ze wel een goede broedster is en zoekt een veilige plek voor haar eieren. Ze trekt naar het bos waar ze de charmante Mr Todd – de vos – ontmoet. Hij nodigt haar uit om bij hem thuis te broeden. Jemima is zich uiteraard niet bewust van de snode plannen van Mr Todd die wel zin heeft in een geroosterde ganzenbout.
De graaf kreeg deze zomer n.a.v. zijn 70ste verjaardag een beeld van Mr Todd. Daar kwam ondertussen ook een beeld van Jemima bij. In de hall van de villa een mooie evocatie met beide beelden.

De Tuindagen kan u vandaag en morgen nog bezoeken van 10 tot 17 uur.
Maandag krijgt u dan ons slotartikel met honderden foto’s. Tot dan!

Scroll naar boven