Spanjeveerbrug krijgt opvolger

Jean Marie
0 reactie(s)
Spanjeveerbrug - vernieuwing - © Bennie Vanderpiete

Tekst JMDB © Foto's Bennie Vanderpiete

Het is een ‘oude’ bekende voor wie via Zaffelare en Mendonk richting Sint-Kruis-Winkel rijdt. Beurtelings er over met tonnagebeperking. Soms even wachten op tegenliggers of fietsers laten voor gaan. Na afbraak komt er in principe in 2022 een nieuwe betonnen brug.

Spanjeveerbrug - vernieuwing - © Bennie Vanderpiete

Deze voorlopige baileybrug met een lengte van bijna 70 meter werd in het voorjaar van 1977 gebouwd door genietroepen uit Burcht. Ze werd voor het verkeer geopend op 1 april 1977 met een tonnagebeperking van 2,5 ton. Voordien was er een veerpont. Veerman De Vilder voer de laatste keer over op 31 maart. Dergelijke overspanningen werden ontworpen door de Brit Donald Bailey, die als burger werkzaam was voor het Britse ministerie van Defensie.

Aan beide zijden van de brug hangt een balk boven de weg op een hoogte van 2.30 meter. Daardoor kunnen enkel auto's, fietsers en voetgangers de brug gebruiken.

Spanjeveerbrug - vernieuwing - © Bennie Vanderpiete

In 2021 voorziet Vlaanderen 2 miljoen euro voor de herbouw van de Spanjeveerbrug. Ze zal dan bijna 45 jaar dienst hebben gedaan. Stijn De Roo, Vlaams volksvertegenwoordiger en fractievoorzitter van CD&V in de Gentse gemeenteraad informeerde bij Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) naar de stand van zaken van dit project.

Spanjeveerbrug - vernieuwing - © Bennie Vanderpiete

“De ontwerpstudie is in uitvoering en het aanvraagdossier voor de omgevingsvergunning wordt samengesteld. Met de stad Gent wordt regelmatig overleg gepleegd rond het ontwerp. In 2021 wordt de vergunning aangevraagd en zal de aanbesteding van de werken doorgaan. De werken voorzien in 2022 worden voorbereid door De Vlaamse Waterweg nv en omvatten het afbreken van de bestaande baileybrug en het bouwen van een betonnen brug op dezelfde locatie. De aanloophellingen worden tot aan de oevers verlengd. De nieuwe brug wordt voorzien van één rijstrook en gescheiden fietspaden. Het verkeer op de brug zal met verkeerslichten worden gestuurd. Op beide oevers stroomopwaarts wordt wegenis voorzien, zonder doorgang onder de nieuwe brug. Dit maakt het verbreden van de groene zone op de rechteroever stroomafwaarts tot de Moervaart mogelijk.”

Spanjeveerbrug - vernieuwing - © Bennie Vanderpiete