Stemmen voor de cultuurlaureaat? Charlotte De Bruyne voorgesteld

Vanaf 2020 zullen er in onze gemeente jaarlijks 3 cultuurprijzen uitgereikt worden. De “echte” cultuurlaureaat, een carrièreprijs en de publieksprijs. En voor die prijs kan iedere inwoner van Lochristi stemmen op één van de genomineerden. Lochristinaar stelt ze u allemaal voor, vandaag Charlotte De Bruyne.

Charlotte De Bruyne is niet enkel de 15de en laatste genomineerde die we voorstellen. Ze is vermoedelijk ook de kandidaat die – buiten de gemeentegrenzen – de grootste bekendheid geniet.
Eind 2019 schitterde ze als Holly, de voorzitster van de volksjury in de “De Twaalf”.
Die dramaserie kluisterde 10 weken lang een miljoen kijkers aan het tv-scherm dankzij o.m. een erg sterke cast en een steengoed scenario.

Charlotte zag het levenslicht in 1990, als oudste dochter van Luc De Bruyne en Annick De Wilde. Samen met haar zus Pauline groeide ze op in de Hoekskensstraat, en heeft haar roots in Zaffelare en Lochristi. Ze liep school aan het Sint-Lodewijkscollege te Lokeren.

Toen Charlotte met haar moeder naar een theatervoorstelling in de Kopergietery in Gent mocht, was ze zo jaloers op de acteurs dat haar moeder haar aanspoorde om aan te sluiten bij het gezelschap. Hoewel Charlotte toen pas 12 jaar oud was, zou die stap erg bepalend blijken. Ze bloeide er open, werd een steengoede actrice en leerde er haar man kennen.

“Als kind stond ik op mijn kamer moederziel alleen gedichtjes voor te dragen, terwijl ik veel liever had gehad dat er mensen naar mij luisterden. In de Kopergietery begon dan alles voor mij.  Daar stond ik voor het eerst op een podium. Daar heb ik gezien dat theater vrij is, dat de mogelijkheden eindeloos zijn. De Kopergietery heeft me ook doorheen mijn heftigste puberjaren geloodst en geleerd dat kunst een uitlaatklep is voor emoties. Op een dag kwam Alexander Devriendt van Ontroerend goed naar de Kopergietery om het stuk “Pubers Bestaan niet” te maken. Toen vond ik echt wat ik zocht” aldus Charlotte.

“Pubers Bestaan Niet” sloeg zo hard aan dat het er een uitnodiging kwam van het theaterfestival in het Schotse Edinburgh. Het jaar erna speelde het gezelschap in Los Angeles, Nieuw-Zeeland, Montreal… 

Charlotte stopte haar opleiding “drama” aan het KASK – waar ze schoolliep met o.m. Wietse Tanghe en Anemone Valcke – en ging werken voor “Ontroerend goed”. Alexander Devriendt werd niet alleen haar leermeester, maar ook haar lief en later haar echtgenoot.

In 2011 maakte Charlotte haar eerste eigen voorstelling “XXXO”, samen met collega Nathalie Verbeke. Ze won hiermee in 2012 de Total Theatre Award voor “Beste jong werk” op het internationaal theaterfestival in Edinburgh.

En de eerste filmaanbiedingen volgden. In 2012 speelde ze een van de hoofdrollen in “Little Black Spiders” van Patrick Toye. Het leverde de actrice op het Filmfestival van Oostende een Ensor op. In 2013 vertolkte ze een gastrol in de televisiereeks “De Ridder” en het jaar nadien castte Dominique Deruddere haar voor zijn film “Flying home”, met o.m. Josse De Pauw en Jan Decleir.

“Jan Decleir, kun je je dat voorstellen? Toen ik zes was, was hij nog de verpersoonlijking van de Sint voor mij. En nu sta ik samen met hem op de set.” zei Charlotte toen in een interview.

De weg was geëffend voor “het grote werk”. In 2015 stond ze als Evelien op de set van de film Achter de wolken, de film met Jo De Meyere en Chris Lomme. In 2018 speelde ze Nathalie, (de vriendin van David Van de Steen) in “Niet schieten”, over de bende van Nijvel. En in 2019 volgde dan haar glansrol in “De Twaalf”.

Charlotte, je woont nu met je man en jullie dochtertje in Gent. Maar je bent Lochristi niet vergeten?

Ik woon wel niet meer in Lochristi maar voel me er nog heel sterk mee verbonden. Mijn volledige familie woont er en ik ga er nog bijna wekelijks naartoe.”

Is er – naast acteren – nog plaats voor cultuur?

“Muziek is de belangrijkste vorm van cultuur voor mij en een constante doorheen mijn dagen. Beeldende kunst kan een enorme inspiratiebron zijn. Sommige beeldende kunst draag ik voor het leven met me mee. Tv-series helpen me nadenken over hoe ik mijn eigen werk kan schrijven, ze tonen me wat de verschillende opties zijn.

En boeken, tot slot, zijn onmisbaar in mijn leven. Ze zijn de enige dramatische vorm waar je in stilte in iemands hoofd kan kijken. Boeken zorgen ervoor dat ik kan slapen. Ik kan niet slapen zonder te lezen.”

Wat mogen we in de nabije toekomst van je verwachten?

“Ik schrijf momenteel aan mijn eigen serie “29”, een verhaal over de vriendschap tussen twee actrices. De serie is op dit moment volop in ontwikkeling. Verder heb ik een rol in “Every Word Was Once An Animal”, de nieuwste productie van de Kopergietery. De première was begin april voorzien, maar corona strooide roet in het eten. De trailer van het stuk werd wel al online geplaatst.”
(Nvdr.: het filmpje vindt u onderaanhet artikel).  

Moest je kunnen, wat zou je op cultureel vlak veranderen in Lochristi? 

“Dan zou ik inzetten op een jeugdtheaterwerking. Wetende dat dit mij zoveel heeft gegeven zou ik dit ook willen geven aan de jongeren van Lochristi. Theater met jongeren draait niet rond een goeie acteur worden, het draait rond jezelf leren uitdrukken, je eigen taal vinden.”

Stemmen voor Charlotte, of voor een andere kandidaat, kan u nog t/m morgen 6 november via deze link (https://www.lochristi.be/eloketdetail/112/kies-hier-wie-publiekslaureaat-2020-wordt). De cultuurlaureaten zullen bekendgemaakt worden in het weekend van 21/22 november
 

 

Scroll naar boven