Stemmen voor de cultuurlaureaat? Cultuur Zaffelare voorgesteld

Vanaf 2020 zullen er in onze gemeente jaarlijks 3 cultuurprijzen uitgereikt worden. De “echte” cultuurlaureaat, een carrièreprijs en de publieksprijs. En voor die prijs kan iedere inwoner van Lochristi stemmen op één van de genomineerden. Lochristinaar stelt ze u allemaal voor, vandaag Cultuur Zaffelare.
 

Nadat we u al 5 individuele genomineerden voorstelden, is het vandaag de beurt aan Cultuur Zaffelare. Zij zijn één van 2 verenigingen op het lijstje met de 15 kandidaten voor de titel van cultuurlaureaat.
Cultuur Zaffelare ontstond uit een lokaal initiatief, zo’n 23 jaar geleden. Men besloot toen om, met zowat alle verenigingen van Zaffelare, een jaarlijks optreden te organiseren om te helpen met de afbetaling van de (gerenoveerde) zaal Sint-Hubertus. Cultuur Zaffelare werd een feitelijke vereniging.

Zaffelaars uur

In 2010 schakelde men een versnelling hoger. Men begon met het “Het Zaffelaars uur”. De eerste editie was toen met 5 concerten in een tijdspanne van 12 uur, op verschillende locaties.

We willen met het Zaffelaars uur aan artiesten, muzikanten en kunstenaars een podium, een bühne of een ruimte aanbieden waar ze zich ten volle kunnen geven. We maken er een punt van om hen goed te ontvangen en hen ook aangepast te vergoeden. Meerdere keren maakten we mee dat de artiesten vreemd opkeken toen we vroegen hoeveel gage ze wilden. Dat waren velen niet gewoon” aldus voorzitter Paul Hollevoet.
We nodigen ook regelmatig debutanten uit en geven hun zo de mogelijkheid om een eerste keer op te treden voor publiek. Als je ze dan nadien verder aan de weg ziet timmeren, ze ziet groeien en openbloeien geeft dit extra energie om als organisator verder te doen.”

Vorig jaar was er de tiende editie van het Zaffelaars uur met een 5-tal activiteiten. Daarbij ook een voorstelling van “De Moerassen” waarin Luc Van Autreve en Evarist Ganzelever in de huid kropen van De Potter en Broeckaert en vertelden over de geschiedenis van de moerasbewoners tussen Moervaart en Zuidlede. 

Eigen producties

Cultuur Zaffelare onderscheidde zich de voorbije jaren ook met een aantal eigen producties. In 2013 bracht men met “De verloren generatie” een evocatie rond WO I. Machteld Moijson, Evarist Ganzelever en Luc Van Autreve waren toen de vertellers van dienst. 5 jaar later herdacht men de 100ste verjaardag van het einde van “De Groote Oorlog” met 2 voorstellingen van “De terugkeer ’14- ‘18”.

Eigen producties kosten wel bloed, zweet en tranen. Er moet her en der bijgestuurd worden tijdens voorbereiding en tijdens de repetities. Maar als het resultaat uiteindelijk goed is, is de voldoening erg groot en wordt het zweten vlug vergeten” voegt Paul toe.

In de voorbije 23 jaar organiseerde Cultuur Zaffelare liefst 32 evenementen. Dikwijls met lokaal talent, maar er passeerden ook al een resem “grote namen” in Zaffelare. Zeker in de beginjaren. Op het lijstje met optredens pronken onder meer Norbert Detaye (1996 en 2006), Willem Vermandere (1997), Miel Cools (2002) en Dirk Denoyelle (1998). Maar steeds koos men voor artistieke kwaliteit en dikwijls ook voor originele locaties. Een 4-tal keren werd er samengewerkt met het kunstenfestival “Kunst omdat het moet”. Zo ook in 2018 met o.m. tekendemonstraties van de Noorse kunstenares Runi Langum met muziekbegeleiding, Noorse kunst van Hans Martin Øien en Runi Langum, werken van Kris Reynebeau en een optreden UltaVioolet.

Cultuur Zaffelare nu

Vandaag zijn Rosette Schelfhout, Martine Stevens, Luc De Geest, Kurt Serraes, Christien Arteel, Arnold van Imschoot en Paul Hollevoet de bezielers van Cultuur Zaffelare. Paul Hollevoet, die ook voorzitter is van de huidige bestuursploeg, is de enige die er 23 jaar geleden al bij was. Arnold Van Imschoot – die u zeker kent van het Speurdonkhof – vervoegde een 2-tal jaren terug het team.

Radio Koers en 800 jaar Zaffelare

Als corona geen roet in het eten gooit, volgt dit najaar in zaal Sint Hubertus de volgende activiteit. Op 14 of 21 november volgt dan een voorstelling van “Radio Koers”. VRT-wielerverslaggever Christophe Vandegoor sleurt tijdens de voorstelling vol wielerverhalen en muziek, het publiek mee in een massasprint. Hij zorgt, met zijn basgitaar, voor een uniek beeld achter de schermen van de koers. De definitieve datum dient nog bevestigd door Christophe Vandegoor.

En volgend jaar bestaat Zaffelare 800 jaar en dat zal gevierd worden. Daardoor zal “Het Zaffelaars uur” iets vroeger dan andere jaren op de agenda staan. De 11de editie zal namelijk plaatsvinden op 13 en 14 februari 2021.  Met “De Maalderij” in Nerenhoek is men al zeker van een schitterende locatie, maar het programma moet nog een verrassing blijven.

De wens

Mocht Cultuur Zaffelare de titel van cultuurlaureaat binnenrijven verschilt hun wens weinig van heel wat andere genomineerden.

We zijn zeer tevreden over de ondersteuning vanwege de cultuurdienst, zowel op logistiek, organisatorisch als financieel vlak. Maar het is verschrikkelijk spijtig dat een site als de voormalige kleuterschool niet kon behouden blijven. Je zag het cultureel leven hier openbloeien met het Lentecongrescentrum. Een eigen locatie voor het cultureel leven in onze deelgemeente zou bovendien de Zaffelaarse eigenheid versterken. We hopen vooral dat we nog veel activiteiten mogen en kunnen organiseren.”

Stemmen voor Cultuur Zaffelare, of voor een andere kandidaat kan u via deze link (https://www.lochristi.be/eloketdetail/112/kies-hier-wie-publiekslaureaat-2020-wordt). De cultuurlaureaten zullen bekendgemaakt worden bij de opening van het nieuwe complex Uyttenhove.

Scroll naar boven