Stemmen voor de cultuurlaureaat? LUDIO voorgesteld

Vanaf 2020 zullen er in onze gemeente jaarlijks 3 cultuurprijzen uitgereikt worden. De “echte” cultuurlaureaat, een carrièreprijs en de publieksprijs. En voor die prijs kan iedere inwoner van Lochristi stemmen op één van de genomineerden. Lochristinaar stelt ze u allemaal voor, vandaag Toneelgroep LUDIO.

LUDIO ontstond in 1993 door het samengaan van de toneelgezelschappen van wijkcomité Lobos en van het Davidsfonds. Beide verenigingen hadden op dat moment spelers met ettelijke jaren ervaring op de planken. Een nieuwe groep vroeg ook om een nieuwe naam en dat werd “LUDIO”, het Latijnse woord voor (toneel)speler.

Geen lidkaarten bij deze toneelvereniging. Het bestuur, eigenlijk de vaste organiserende kern, bestaat uit 9 personen. Daarnaast is er een groep diehard fans. Toneelliefhebbers die al jarenlang meedraaien en zich inzetten voor het welslagen van de producties. Zij helpen bij het opbouwen van het decor, als vrijwilliger achter de toog of aan de kassa of bij het afbreken en opkuisen na de voorstellingen. En dan is er nog een almaar groter wordende schare sympathisanten, o.m. door de nieuwe acteurs die aangetrokken worden. Denk maar aan de (groot-)ouders, broers en zusters van de jeugdspelers. Want Ludio geeft sinds enkele jaren ook de jongeren van Lochristi de kans om op de planken te staan.
Van de jeugdproductie “P Loves J” moesten in maart van dit jaar de laatste 2 voorstellingen afgelast worden n.a.v. de corona-crisis. Het was toen al de 46ste productie van Ludio. Terecht genomineerd als cultuurlaureaat en dus legden we het bestuur enkele vraagjes voor.

Wat maakt toneelgroep Ludio zo uniek?

“We brengen theater dicht bij de mensen en we kiezen voor een persoonlijke aanpak. Vaak zit het publiek op enkele centimeters van de scène waardoor het contact heel reëel aanvoelt. Zo proberen we de mensen mee te nemen in het verhaal en hen niet enkel van op afstand te laten volgen. We zijn vandaag ook de enige vereniging in Lochristi met als enige kernactiviteit “toneel brengen”. Andere activiteiten voor groot publiek doen we niet” aldus het bestuur van Ludio.

“Afwisseling is sinds 1993 een beetje een rode draad doorheen ons programma. Wij proberen om onze toneelstukken zo breed en gevarieerd mogelijk te kiezen. Soms met een bekende regisseur aan het roer (bv. acteurs met heel wat tv-ervaring), maar ook onze eigen mensen hebben al een aantal stukken in goede banen geleid. Dit alles zorgt ook voor een variatie in ons publiek. Maar het concept blijft steeds hetzelfde: toneel, van dichtbij gebracht, uitdagend voor acteur en toeschouwer. De uitdrukking “met een lach en een traan” is ook bij ons van toepassing”


 

Op welke realisatie zijn jullie trots?

“Op alles!” antwoordt het bestuur al lachend. “Elke productie realiseren we met beperkte middelen. Steeds moeten we zoeken naar creatieve oplossingen omdat de infrastructuur vaak erg bepalend is. Soms hebben we grootse ideeën maar dan laat de locatie de realisatie ervan niet toe. En dan zijn we trots als we er toch weer in slagen om de juiste sfeer te creëren. Niet enkel voor de toeschouwers, maar ook voor de acteurs die zich goed moeten voelen op de scène. De binnenkant van Orphanimo omtoveren in een stoer skatepark met skateramp en basketring voor een moderne Romeo en Julia: DAT doen wij. De huiskamersfeer van een marginaal achtergesteld gezin creëren met een krijsende papegaai en slordig verzamelde verhuisdozen: DAT doen wij ook. Kapsalons nabouwen in een zaal in Zeveneken: ook DAT doen wij. En dat maakt ons trots.”

Welke plannen hebben jullie voor de nabije toekomst?

“Lokaal verankeren en een groot, breed publiek aanspreken, dat is ons plan! En dat is ook onze focus voor de komende jaren.
In 2019 speelden we in het voorjaar “De Vriendinnen” en in november “De Broers Geboers” van Arne Sierens. Dit voorjaar was er ons jeugdtoneel “P. Loves J.” waarbij 15 jongeren van 9 tot 17 jaar op een stoere, coole manier op de scène hun talent konden tonen. Je had het moeten zien, het was geweldig! Dit najaar voorzien we veiligheidshalve geen nieuwe productie. Maar we kunnen nu al verklappen dat we in maart 2021 verrassend uit de hoek zullen komen. Wat het wordt? Dat vertellen we nog niet, maar we doen het eens anders. We hebben al een agenda tot eind 2023 maar moeten nog de nodige regisseurs strikken, de acteurs samenbrengen enz. “

We volgen het zeker op de website van de toneelvereniging www.Ludio.be  

Jullie wens als LUDIO verkozen wordt als cultuurlaureaat?   

“Wijlen Gerda Lachaert, medeoprichtster van LUDIO, was in 2002 de Cultuurlaureaat. Als vereniging hebben we nog geen prijzen in de wacht gesleept.
Maar een vaste toneelzaal waarin we – samen met alle verenigingen van Lochristi die graag eens toneel spelen (scholen, oudercomités, wijkverenigingen etc.…) – onderdak vinden en waarbij we ons het technische en praktische gedeelte niet moeten aantrekken. Dat zou mooi zijn. Hierdoor zouden we ons dan extra kunnen focussen op het creatieve. In de nieuwe toekomstige zaal in Uyttenhove is spijtig genoeg de komende jaren geen plaats meer voor ons. We blijven dus dromen van een vast plekje!”

Stemmen voor LUDIO, of voor een andere kandidaat kan u nog tot 6 november via deze link (https://www.lochristi.be/eloketdetail/112/kies-hier-wie-publiekslaureaat-2020-wordt). De cultuurlaureaten zullen bekendgemaakt worden in het weekend van 21/22 november. 

Scroll naar boven