TC Zaffelare klinkt op nieuw seizoen en inhuldiging tennishal

Bennie
1 reactie(s)
TC Zaffelare klinkt op nieuw seizoen en inhuldiging tennishal

© Bennie Vanderpiete

TC Zaffelare viert in 2018 zijn 40-jarig bestaan. Gisteren was er de openingsreceptie van het nieuwe seizoen, met de officiële inhuldiging van de nieuwe tennishal. Lochristinaar ging langs en sprak met voorzitter Gilbert Van Hoorebeke.

De beginjaren

Eind van de jaren ’70 verloor tennis zijn status als “elitesport” en werd steeds populairder bij het brede publiek. Het was het moment waarop wijlen François de Langhe, een sportieve bloemist uit Zaffelare, vier tennisterreinen aanlegde op de hoek van de Kapiteinsstraat en de Rechtstraat.
De oprichting van Tennisclub de Vierweegse in 1978 was een logisch gevolg.
Exact 20 jaar later namen Gilbert Van Hoorebeke en zijn partner Suzy Depoorter de club over.
Dit jaar viert TC Zaffelare – zo heet de club ondertussen – dus zijn 40-jarig bestaan.
Een 6-tal van de 140 leden zijn er al bij van bij het ontstaan. Toch is TC Zaffelare een erg “jonge” club met heel wat jeugdspelers.

Een familiale en sociale club

“We hebben de voorbije 40 jaar heel wat watertjes doorzwommen en we hadden ook onze strubbelingen. Maar iedereen die lid is geweest van deze club en deel uitmaakte van het bestuur heeft zijn steentje bijgedragen om van TC De Vierweegse en TC Zaffelare een familiale en sociale club te maken. Er was uiteraard Francois de Langhe. Maar ook mensen als Arsène De Pauw en Roland Van Coppenolle, die daarna ook mee aan de wieg stond van de sportraad van de gemeente Lochristi, wil ik hier vermelden. Ook Michael Genbrugge, die zowat 20 jaar voorzitter was, plaats ik mee in dat rijtje. We namen dat familiale en sociale karakter zelfs op als eerste, en belangrijkste, doelstelling van ons sportbeleidsplan. Momenteel telt de club zo’n 140 leden. Daarvan volgen zo’n 70 jeugdspelers en ook een 20-tal volwassenen les tijdens de winter”, aldus Gilbert Van Hoorebeke.

Een overdekt terrein

“Doordat we niet meer in Catalpa terecht kunnen (nvdr: de tennisterreinen werden er opgegeven om het trampolinepark Jumpsky te installeren) en door de geplande afbraak van het complex Uyttenhove was er nood aan een aangepaste infrastructuur voor de leden die ’s winters een balletje willen kloppen. Een overdekt terrein bleek voor TC Zaffelare lange tijd niet haalbaar. Wij moeten dergelijk project financieren met privékapitaal. Maar door te kiezen voor een lichte structuur, en dankzij een mooie financiële inbreng vanwege de gemeente Lochristi, kon deze droom nu toch gerealiseerd worden” vervolgt Gilbert.

 ”Om bouwtechnische redenen kozen we voor de overkapping van terrein 3. De constructie bestaat uit een vaste metaalstructuur met daarop een dikwandig zeildoek. De zijwanden kunnen - bij mooi weer - tot op zekere hoogte geopend worden. Daardoor blijft er visueel contact met terrein 4. Het geheel kreeg een tonvormig dak en werd voorzien van een uitstekende verlichting. De overkapping staat er al sinds vorige herfst en werd de voorbije winter reeds uitgetest. De eerste ervaringen zijn heel positief.
Langs deze weg nogmaals dank aan de gemeente. Niet enkel voor de financiële steun maar we konden ook steeds terecht bij de sportfunctionaris en ook de sportraad stond ons steeds bij met raad en daad.”

Officiële opening

Gisteren, paaszondag was er dan de officiële inhuldiging van het overdekte terrein. In zijn toespraak blikte Gilbert Van Hoorebeke terug op de voorbije 40 jaar. Een speciaal woord van dank had hij in petto voor zijn partner, steun en toeverlaat Suzy de Poorter. Ook een bijzonder woord van dank voor het gemeentebestuur, vertegenwoordigd door burgemeester Yves Deswaene en schepenen Frederic Droesbeke en Janine Stadeus.
Na de speech was er mogelijkheid om de nieuwe tennishal, waar juist jeugdlessen bezig waren, te bezichtigen.

Tijdens de aansluitende receptie werden de winnaars van de clubcompetitie bekend gemaakt. Suzy Depoorter en Ponnet Martine versloegen Francoise Denis en Hilde Vandecasteele in de finale “Dubbel Dames 2”.
Frank Debruyckere en Ann Eschler haalden het van Sylvie Bauwens en Diederinck Hallynck in de competitie “Dubbel gemengd”. In de finale “Dubbel Heren” moesten Paul Bracke en Gerd De Bruyckere het onderspit delven tegen Simon Claeys en Joeri Berloo. De finale “Dubbel dames 1”dient nog gespeeld.

Toekomstplannen

Dergelijke heuglijke gebeurtenis is ook een goede gelegenheid om even naar de toekomst te kijken.
“Ik ben ondertussen 70 jaar oud” verklapt Gilbert ons tot slot. ”Ik zou graag hebben dat de club nog een lang leven beschoren is en de werking kan verdergezet worden, liefst door clubleden.
Eerste gesprekken hierover vonden al plaats. Maar het is nog te vroeg om daarover al te communiceren. Maar ik ben alvast hoopvol voor de toekomst”.

Veel succes TC Zaffelare! Wie het nog eens wil herbeleven, of de nieuwe tennishal wil zien, kan terecht in onze fotoreeks die u ook op de facebookpagina van Lochristinaar vindt.
Meer informatie over de tennisclub aan de Kapiteinsstraat, vindt u op de clubwebsite http://www.tczaffelare.be/