Tentoonstelling Taart in de brievenbus

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Tentoonstelling Taart in de brievenbus

Tekst Machteld Moijson - Foto Chris Van Hecke

In Mariakerke, bij Gent, kan je tot 30 september de derde editie van ‘Taart in de brievenbus’ bezoeken. Het kunstenaarscollectief met die naam brengt artistieke interventies binnen in de huiselijke context. Het opzet is dat over een periode van een maand een bewoond huis tegelijkertijd functioneert als tentoonstellingsruimte, privé- en publieke ruimte.

Dit is al de derde ‘Taart in de brievenbus’, eerder al vond het collectief een onderkomen in Sint-Maria-Horebeke, dat was in januari 2018. Daarna verkasten ze naar Antwerpen. In Deinze werd het collectief gevraagd om mee te werken aan een groter initiatief met de benaming ‘Platvvorm’.

Eén van de spilfiguren van het collectief is initiatiefneemster van de eerste editie Hanna Ravnsborg Hollevoet, afkomstig uit Zaffelare. Het is in de woning en tuin die ze deelt met Matthias Nuytten en in die van buren-kunstenaars, Sofie Dierickx en Klaas Op De Beeck, op de Brugsesteenweg 440 en 442 dat je elke zaterdag, zondag en maandag op bezoek kan voor kunst en meer.

Deze keer nemen meer dan zestig kunstenaars deel, wat de taak om te cureren en te plaatsen niet gemakkelijk maakte voor de vier organisatoren: Hanna, Matthias, Sofie en Inca Garnica. De verscheidenheid aan disciplines is overweldigend: schilderijen, tekeningen, foto’s, geluidsopnamen, films, video’s, animatiefilms, land art, beelden, keramiek, performances en installaties. Elke zaterdag wordt de klemtoon gelegd op een andere kunstvorm. Op zaterdag 14 september worden screenings naar voren geschoven en zaterdag 21 september zijn er weer performances. Op zondagen kan je ook gaan brunchen, telkens volgens een ander concept, aan tafels gemaakt door Klaas Op De Beeck en Jana Van Ongevalle. Je moet in elk geval de tijd nemen om alles te kunnen bekijken en beluisteren. Bovendien kan je gezellig praten met deelnemers terwijl je aan de bar een drankje bestelt of je kan je laten rondleiden.

Al van bij het binnenkomen struikel je bijna letterlijk over kunst. Zelfs in het kleinste kamertje kan je er niet onderuit. Je wordt bevraagd over je visie op kunst als weergave van schoonheid of kunst als weergave van de realiteit. Het vertrekpunt lijkt eenvoudig, maar de werken dwingen je tot reflectie. Elien Ronse blikt terug op haar verzameling brieven aan het koningshuis, hoe ze als kind zo blij was met een foto ingesloten bij het antwoord en overschouwt nu hoe ze als volwassene daar tegenover staat. Celine Aernoudt stelt vast dat we, ook al leven we in een wereld waarin we overspoeld worden met beeldmateriaal over allerlei toestanden, we niet gemakkelijk de confrontatie aangaan met moeilijke situaties in ons privéleven: we zien dagelijks lijden en lijken in nieuwsuitzendingen, films en series, het fysieke lijden in onze onmiddellijke omgeving wordt vermeden.

Een Chileense immigrant-kunstenaar, Pablo Cepeda, maakte een installatie met ‘Unfortune Cookies’, in het koekje zit  deze keer geen toekomstvoorspelling of wijsheid in Chinese stijl verstopt, maar een fragment uit de eindeloze formulieren met regels en wetten die een asielzoeker moet doornemen om te zorgen dat hij eraan beantwoordt.

Het concept ‘De Gastenkamer’ van Hanna Ravnsborg Hollevoet en Sofie Marijnissen kan je huren voor een nacht van zaterdag op zondag of van zondag op maandag. Het dubbele bed ‘heeft alles wat je nodig hebt’. De vraag is of de kunstenaars jouw nood juist hebben ingeschat. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van wat er te ontdekken is.

Hoe vriendelijk en uitnodigend de locatie en de kunstenaars ook zijn, hun kunst heeft een weerbarstigheid geworteld in onze scheefgegroeide samenleving. Ze vraagt om je volle aandacht.

Praktische gegevens

taartindebrievenbus@gmail.com

Zaterdag, zondag, maandag tot 30 september van 10 tot 22 uur - Brugsesteenweg 440 en 442 Mariakerke – Gent

Bus?  Vanuit Lochristi bus 76, 77, 78 tot Dampoort, dan bus 3 halte Spellewerkstraat Mariakerke

Brunch? Reserveren en inschrijven via info@taartindebrievenbus.be - betaling via overschrijving BE55 7340 4713 5844

De inschrijving is voltooid als je een bevestigingsmail hebt ontvangen én het geld is overgeschreven

Start 11 uur in Brugsesteenweg 442 – Prijs? 10 euro per persoon (maximum 18 personen)

Elke zondag een nieuw concept met andere brunchmakers: 15 september @remigios -             22 september @annabeldebaenst & Falk Schrauwen en 29 september @liezernys & Anne Huygh