Tuindagen Beervelde: 13 tips voor “Flower Power”

Gisteren gingen de Tuindagen van Beervelde erg regenachtig van start. Geen lange rijen aan de ingang. Maar net voor het middaguur klaarde het op en uiteindelijk daagden er 4.560 bezoekers op om te genieten van het aanbod van bijna 250 standhouders. Lochristinaar geeft maar liefst 13 tips voor wie vandaag of morgen gaat. 

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 2

Thema “Flower Power”

Het centrale thema is deze keer “Flower Power”. De Flower Power beweging ontstond midden de jaren ’60. Er ontstond een “Love and peace generatie” die zich verbonden voelde met de natuur en zich afzette tegen de consumptiemaatschappij en de bekrompen burgerlijke normen en waarden.

Met hun lang haar en wijde kleren wilden de hippies een statement maken. Zo verdween het onderscheid tussen mannen en vrouwen en was er gelijkheid. Maar het was ook een “vredesbeweging” waarbij bloemen gebruikt werden als protest tegen het gebruik van wapens. Dat gebruik van bloemen als protest zie je ook bij het Oekraïens verzet tegen de Russische invasie. Een boodschap die graaf Renaud – die zelf al 2 maal naar Oekraïne ging – nauw aan het hart ligt.

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 3

De traditionele opening

De voorbije edities werden telkens geopend door gravin Valerie en Brecht Martens (The XXL) op stelten. Zij zorgden ’s morgens telkens voor een “openingstoneeltje” om de wachtende bezoekers al in de sfeer van het centrale thema te brengen. Deze editie probeert een Russische soldaat om de opening en de namiddag-animatie te verhinderen. Een aantal Oekraïense dames overspoelen hem met zonnebloempitten en brengen hem zo tot inzicht.

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 4

Die opening verliep gisteren niet helemaal zoals gepland omdat de Oekraïense dames niet tijdig in Beervelde waren. Maar dat werd ’s namiddags ingehaald, tijdens het optreden van Dirk Devriendt. Vanaf vandaag verloopt de opening zoals gepland maar de dames gingen graag op de foto met graaf Renaud.

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 5

De muzikale animatie

Flower Power, dat is ook heel veel muziek. Steltenloper Brecht Martens verschijnt na de opening in zijn hippie-plunje. Daarna trekt hij, samen met de XXL Band, door het Park. Op de verschillende pleintjes, en ter hoogte van de drankstandjes, houden ze halt om de vele bezoekers muzikaal te vermaken. Gisteren nog “Have you ever seen the rain”. Maar vanaf vandaag met aangenaam, droog weer.

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 6

De ingang van de villa

Steeds weer een streling voor het oog! En het is deze keer niet anders. Rita De Smet toverde de ingang van de villa om tot een “Flower Power” paradijs, uiteraard met een groot vredesteken in bloemen.

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 7

Optredens op het podium

Op de grasvlakte achter de villa bevindt zich ook het podium waar de liveoptredens plaatsvinden. Gisteren waren er al optredens van 2 Gentse grootheden: Dirk Devriendt en Kurt Burgelman. Vandaag kan u er luisteren naar Dirk De Vriendt (12 uur) en naar het lokale duo Semper Pie (15.00 uur). Morgen, zondag, is het terug de beurt aan Kurt Burgelman (11.30 uur) die daarna de fakkel doorgeeft aan Triodelo. Zij beklimmen om 15.00 uur het podium.

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 9

Nieuwe standhouders

Deze keer 26 standhouders die er voor het eerst, of na lange tijd opnieuw, bij zijn. De Tuindagen dat is ook blijven vernieuwen! Een van die nieuwe exposanten is Rita Craeynest. Je vindt haar, samen met een hele resem van haar prachtige beelden, op het grasplein voor de villa.

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 8

De tuinpersoonlijkheid

Geen plechtig moment met uitreiking van oorkonden aan de standhouders meer. De damesjury bezocht gisteren de standen en beloonde de exposanten die creatief met het thema aan de slag gingen of een erg fraaie stand hebben. Toch is er vandaag om 11.30 uur een “officieel gedeelte” want de tuinpersoonlijkheid 2023 wordt bekendgemaakt. Die krijgt – zoals steeds – een koperen gieter uit de handen van graaf Renaud. 

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 10

De Beloftevolle Hovenier

“De Beloftevolle Hovenier” is een competitie tussen verschillende scholen die een opleiding voor tuinaannemer aanbieden. De finale vindt elk jaar plaats in Beervelde, tijdens de lente-editie van de Tuindagen. Drie ploegen van 3 studenten die, onder begeleiding van een coach en onder de ogen van een vakjury en van het publiek, 2 dagen tijd krijgen om een opgelegde tuin aan te leggen. Eerder dit jaar was er een voorronde. Daaruit werden 3 finalisten gekozen. De scholen van Heist op den Berg, Kortrijk en Anderlecht strijden dit jaar om de overwinning. Deze competitie is een initiatief van de Belgische Federatie van de Groenvoorzieners en kan u beleven op de grasvlakte voor de villa. Vandaag kan u de 3 teams nog aan het werk zien, morgen wordt de winnaar bekendgemaakt.

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 1

Workshops bij “De Groene verbeelding”

Op het centrale plein achter de villa, de open tent van “De Groene Verbeelding”. Hier geeft Gudrun Cottenier het hele weekend workshops bloemschikken. Deze keer maken deelnemers een basis in natuurlijk materiaal. Die wordt gevuld met een combinatie van verse en gedroogde bloemen. Leuk om te maken en mooi meegenomen dat je de basis in elk seizoen opnieuw kan vullen. Deelnemen kan nog steeds, het volstaat om even tot bij de stand te gaan.

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 12

Fazantenhof – Montmartre

Naast de stand van Gudrun Cottenier, het groepje van Marie Paul Mullie dat teken- en schilderles volgt in het Fazantenhof. Creatievelingen die zelf nog de Flower Power beleefd hebben en tijdens deze Tuindagen mooi uitgedost artistiek bezig zijn. Zeker een bezoekje waard.

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 13

De stand van tuinbouwschool Melle

Naast de villa vindt u de stand van de tuibouwschool Melle. Het is ongetwijfeld de meest gefotografeerde stand. Moesten we een primus aanduiden, er zou geen twijfel zijn. Honderden flesjes die opgehangen werden, doen dienst als vaasjes. Woensdag begonnen de leerlingen al met de opbouw van deze stand.

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 14

Sponstuinen

Flower Power dat is ook de kracht van bloemen. GROEN GROEIEN, de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers, legde een professionele tuin aan waarin alle aspecten van een sponstuin & klimaatvriendelijke tuin naar voor komt. Planten en tuinen kunnen bestand zijn tegen de klimaatopwarming, tegen extreme droogte en te veel regen! Elke dag omstreeks 15u00 is er een infomoment waarbij uitleg gegeven wordt over de gebruikte planten en de voordelen van een sponstuin. Daarbij wordt ook het kwaliteitslabel voor tuinaannemers Groengek(l)eurd toegelicht. Zo kunnen particulieren zeker zijn dat ze in zee gaan met een professionele en vakbekwame tuinaannemer.

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 15

Kinderkankerfonds

Tussen de villa en het koetshuis een tentje van Koester Lochristi. Deze lieve dames zetten zich al 15 jaar in ten voordele van het Kinderkankerfonds Koester en verkopen plantjes op de Tuindagen. Een uitstekend moment om een goede daad te stellen en zo de kankerpatiëntjes te helpen.

Maandag krijgt u van ons een uitgebreid relaas van deze Tuindagen met – vooral – heel veel mooie foto’s.

Tuindagen Flower Power Tips - © Bennievdp - Foto 4b
 

Scroll naar boven