Tuindagen Park van Beervelde: Canada

De herfsteditie nadert en bij vallende blaren is Canada het thema van deze editie. Het esdoornblad, de ahornsiroop, de poppies en een show garden zijn er zeker. Lees en Win gratis duokaarten!

Eén van de bekendste Canadezen is wellicht John McCrae, luitenant-kolonel in WOI en schrijver van ‘In Flanders Fields’. Hij was chirurg en zag dagdagelijks de verschrikkingen van deze zinloze oorlog. Hij stierf op 28 januari 1918, nog voor het einde van de Grote Oorlog en werd begraven in Wimereux. Hij werd 46. Zijn paard ‘Bonfire’ leidde de begrafenisstoet met de laarzen van John Mc Crae omgekeerd in de stijgbeugels.

Veel aandacht wordt besteed aan de situatie van de Passchendaele show garden in Beervelde en aan zijn omgeving. Zoals de loopgraven, waaruit de Canadese soldaten eind oktober 1917 moesten vertrekken, zal de show garden onder een heuvelkam staan. In de verte, zoals in de realiteit, zal Ieper (ook zoals in de realiteit tot een hoop bakstenen gereduceerd) gezien kunnen worden. Kapot geschoten bomen, een granaattrechter gevuld met water en een observatiepost verscholen in een holle boom zullen het tafereel vervolledigen.

Tuindagen Park van Beervelde: Canada

Frontlinie Ieper

In 1914 werd de Duitse invasie enkele kilometers voor Ieper gestopt.
Gedurende drie jaar bewoog de frontlijn amper. In de zomer van 1917 veranderde dit toen de Engelsen, geholpen door troepen van de Commonwealth waaronder Canada, in de hoop Zeebrugge te bereiken, besloten de Duitse lijnen te breken.
Drie maanden en 245.000 gesneuvelden later, moesten ze zich tevreden stellen met het veroveren van het dorp Passchendaele, gelegen op de heuvelkam op 8 km van hun initiële positie.

De eerste weken van deze aanval werd door Britse en Ierse soldaten bevochten, nadien door Australische en Nieuw-Zeelandse troepen. Ze werden afgelost door de Canadezen die eindelijk het dorp Passchendaele bereikten.
Nog zes maanden later bleek deze uitsprong in de frontlijn moeilijk te verdedigen en trokken de Engelsen zich terug tot hun initiële positie.

Wat heeft dat met de Tuindagen van Beervelde te maken?

Op gebied van Flower shows bestaat er quasi niets beter dan wat de Engelsen realiseren. Het meest typische op deze shows zijn de show gardens. Het zijn ‘mise en scènes’ rond een thema die heel divers kunnen zijn. Deze thema’s kunnen de meest diverse zijn.

Als inleiding op 100 jaar Passchendaele zal het Memorial Museum Passchendaele 1917, met een Britse realisatie als inspiratiebron, een show garden op de Tuindagen van Beervelde voorstellen.

Ze zullen aantonen dat trendy begrippen als ‘de vierkante meter moestuin’ of ‘de buitenkeuken’ helemaal geen nieuwe begrippen zijn. Honderd jaar geleden in de loopgraven rond Ieper werden groenten al op terrassen gekweekt en in ‘soyer cookers’, een uitvinding van de Franse Alexis Soyer, klaargemaakt. Deze realisatie zal mogelijk gemaakt worden dankzij de medewerking van het Proefcentrum voor de Sierteelt (PCS) die voor de groenten zal zorgen en van ‘The Salient Remembrance Detachmentdie een authentieke soldatensoep klaarmaakt.

En Velt?

Ze halen meestal goud en wie weet is dit ook dit najaar het geval?

Velt plaatst een minder bekende groente, die vanuit Canada naar Europa migreerde, in de kijker. De aardpeer of topinamboer (Helianthus tuberosus) hielp eeuwenlang de Canadese Indianen om de strenge winters door te komen.

De Franse ontdekkingsreiziger Samuel De Champlain – stichter van Quebec – bracht hem mee naar Europa in het begin van de 17e eeuw. 

Is het een schadelijke invasieve plant of is het een gezonde, lekkere en onderschatte groente die in geen enkele tuin mag ontbreken?

De aardpeer is een nichtje (of neefje) van de zonnebloem en absoluut geen familie van de aardappel. In tijden van schaarste, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog, hielp hij de honger overwinnen. Daarna werd hij liefst zo snel mogelijk vergeten. Velt probeert hem een beetje in ere te herstellen met verduidelijkingen over oorsprong, teelt en gebruik van deze plant.

Ook dit jaar komen heel veel standhouders naar Beervelde met hun invalshoek op dit Feest van de Tuin en we zijn er met Lochristinaar graag bij.

Tuindagen Park van Beervelde: Canada

Wedstrijdvraag

Wie vond de ‘soyer cooker’ uit? U vindt het antwoord in dit artikel.

Mail uw naam-adres naar info@lochristinaar.com en misschien wint u wel 2 vrijkaarten voor deze herfsteditie 2016. De wedstrijd wordt afgesloten op 20 september2016. Uw gegeven en mailadres worden doorgegeven aan de organisator die u verder op de hoogte houdt en u de kaarten ook digitaal bezorgt.

Meer informatie? www.parkvanbeervelde.be – Kostprijs VVK 10 euro – ADK 12 (Parking  inbegrepen)

Scroll naar boven