Tuindagen van Beervelde kondigen zich aan

Sinds deze week zie je ze weer verschijnen: de affiches die de 52ste editie van de tuindagen van Beervelde aankondigen. Voor deze herfsteditie geen bloemen, planten of bomen die het straatbeeld sieren, maar een klein elfje dat je toelacht met een speels-ondeugende blik.

“Het begon met een vriend die me zei dat hij in het Park iets gezien had, wat hem aan de Amerikaanse rage voor fairygardens deed denken”, liet graaf Renaud de Kerchove ons weten.

Bleek dat die fairygardens eigenlijk hele kleine tuintjes zijn – gemaakt in een schaal of een kuip – voor kleine mensachtige wezentjes. En bij fairies dacht ik onmiddellijk aan de flowerfairies van Cicely Mary Barker. “

Deze Engelse illustratrice (1895-1973) leed aan epilepsie en kon daardoor niet naar school gaan. Daarom werd ze thuis opgeleid, met de nodige aandacht voor haar creatieve vaardigheden als tekenen en schrijven. Met succes, want op 15-jarige leeftijd werden haar eerste werkjes gekocht en gepubliceerd. Drie jaar later werden postkaarten uitgegeven met haar illustraties van feeën en elfjes.

In 1923, Cicely was toen 28, besloot men om haar bloemensprookjes, verzen en illustraties te bundelen en te publiceren. Dat waren de”FlowerFairies of the Spring”, het eerste werk van wat later een hele serie FlowerFairies zou worden. De sprookjesfiguren van Cicely Mary Baker waren erg in trek en ook zeer geliefd door Queen Mary. Zij verstuurde regelmatig de postkaarten met elfjes en feeën naar vrienden.
Elke flowerfairy is verbonden aan een plant en telkens hoort er een vers of een sprookje bij.
Voor de affiche van deze tuindagen werd gekozen voor de “meidoorn fairy”. Het hoedje dat het elfje draagt, is de vrucht van de meidoorn.

Dit sprookjesachtige thema leunt ook helemaal aan bij de moderne evolutie. Bouwpercelen worden steeds kleiner, de appartementsgebouwen rijzen als paddenstoelen uit de grond en steeds meer mensen wonen in de steden. Er dienen dus creatieve oplossingen gevonden opdat ook zij een eigen stukje natuur zouden hebben. Deze trend kwam ook al aan bod op de vorige editie van de tuindagen met de voorstelling van het boek “Groen in de hoogte” van TV-tuinman en groenauteur Jean Vanhoof.

“Wel ik ga nog een stapje verder”, aldus de graaf, “geen mini-tuinen maar micro-tuinen”.

Hij bestelde ondertussen een 200-tal flowerfairies. Die zullen gebruikt worden in het mini-elfjesland dat de graaf zelf aanlegt op basis van varens. Ze zullen ook uitzwermen naar de microtuinen van de exposanten.

En net als met de tekeningen van Cicely Mary Barker zijn er ook postkaarten gedrukt met de afbeelding van de affiche van deze editie. Deze postkaarten zijn te verkrijgen op het secretariaat van het kasteel van Beervelde in het koetshuis.

Lezers van Lochristinaar die deze keer niet in de mogelijkheid zijn om naar de tuindagen te komen, en toch graag dergelijke postkaart zouden hebben, mogen steeds mailen naar Lochristinaar (info@lochristnaar.com ). We kijken dan of we kunnen helpen.

De tuindagen vinden dit jaar plaats op 10, 11 en 12 oktober. Toegang telkens van 10hr00 tot 17hr00. Kinderen tot 14 jaar gratis enhonden zijn toegelaten.
Meer informatie vindt u ook op de website www.parkvanbeervelde.be

Gewoontegetrouw mag Lochristinaar weer een aantal duo-vrijkaarten weggeven. Maar daarover binnenkort meer. Dagelijks kijken is de boodschap!

Tot slot, willen we u nog het prachtige versje van de meidoorn meegeven.
(Uit het boekje “Bloemen en kinderen van de herfst” van Cicely Mary Barker  – Vertaling Nannie Kuiper)

Mijn bloemblaadjes vielen
als sneeuw naar beneden, 
toen waren mijn doornige
takken zo leeg.
Maar dat is alweer
een paar maanden geleden
want weet je wat ik
in die tussentijd kreeg?
Ja, vuurrode vruchten
die vogels graag eten,
vooral als de dagen
zo nat zijn en koud.
Heb jij al weleens
in zo'n vruchtje gebeten?
Ik denk niet dat jij er
zo erg veel van houdt!

Scroll naar boven