Veel liefde in Uyttenhove met "Poèmes d’amour"

Sofie
0 reactie(s)

Tekst en foto's © Sofie De Coninck

Op zaterdag 10 februari, in aanloop naar Valentijn, organiseerde Rotary Laarne-Lochristi “Poèmes d’amour” in zaal Uytenhove. Dit concept van Veerle Janssens en Triotique waarbij ze hun publiek laten kennismaken met “verrukkelijke versiersels van vrouwelijke componisten” was alvast een regelrecht schot in de roos.

Zaal Uyttenhove liep afgelopen zaterdag aardig vol. Voor deze liefde- en stijlvolle gelegenheid werden er ronde tafels bezaaid met rozenblaadjes en voorzien van heerlijke tapasborden in de zaal geplaatst. Het publiek telde zo’n 160 personen en de inschrijvingen moesten eind januari noodgedwongen reeds afgesloten worden omdat de maximumcapaciteit voor dit bijzondere en gezellige Valentijnsconcept bereikt was.

Over Rotary

Voorzitter Eric Wuyckens verwelkomde het publiek en gaf een korte toelichting over de werking van Rotary Laarne-Lochristi en de diverse goede doelen die zij reeds hielpen realiseren. Zo financierden ze een educatief project in de kleuterklasjes van Lochristi in het kader van “School zonder Pesten” en ondersteunden zij eveneens een project dat zorgt voor drinkbaar water voor kinderen en ouders in Kwalata (Zuid-Afrika).

Vervolgens nam Patrick Pelgrims het woord om Veerle Janssens en Triotique aan te kondigen. Veerle is een ex-journaliste en bracht het boek “Vrouw aan de piano” uit. In dit boek gaat zij op zoek naar verhalen over vrouwelijke componisten. Met een greep uit deze vertelsels en anekdotes rijgt Veerle de muzikale ontdekkingstocht die “Poèmes d’amour” is aan elkaar.

Terug in de tijd

Haar rustige en zachte stem neemt je mee naar de 19de eeuw en vertelt ons over vrouwen zoals Amy Beach, Nadia Boulanger, Fanny Mendelssohn, Melanie Bonis, Clara Shumann. Na elk verhaal volgt een muzikale vertolking van Triotique. Dit trio wordt gevormd door de zussen Elke en Frauke Elsen en door Margot Welleman. Elke, op de dwarsfluit, en Frauke, op de hobo, spelen al van kleins af aan samen en in hun zoektocht naar een unieke vorm van kamermuziek kwamen ze pianiste Margot tegen.

Triotique, een indrukwekkend trio

Ze kaapten in 2013 de “Prix Mathilde Horlait-Dapsens” weg op het conservatorium in Brussel en veroverden reeds verschillende (halve-)finaleplaatsen zoals in 2020 op de wedstrijd Supernova. Ondertussen waren ze reeds te horen in “Boetiek Klassiek” op “Klara” en in “Opium” op “NPO Radio 4”. Deze dames zijn dus niet van de minsten! En dat heeft het publiek geweten. Zo nu en dan werd je tijdens hun muzikale vertolkingen bijna de adem ontnomen. Het was dan ook muisstil in de zaal omdat het publiek helemaal opging in de prachtige piano, de betoverende blaasinstrumenten en de indrukwekkende operastem van Frauke.

We eindigden onze muzikale reis bij de Belgische Annelies Van Parys, geboren in 1975 en de Amerikaanse Alyssa Morris, geboren in 1984. Die laatste componiste haar stuk “Counting, Breathing” was in elk geval een ijzersterke afsluiter van een imposante muzikale reis die nog een tijdje bijblijft en de nieuwsgierigheid heeft gewekt.

Rotary blikt in elk geval tevreden terug op hun evenement en smeedt reeds plannen om van dit geslaagde concept een traditie te maken.

Fotoreeks
Sofie De Coninck vatte zoveel moois ook in een fotoreeks. Veel kijkplezier (klikken op het FB-logo om de reeks te openen).