Vicky hangt mooi te zijn in het gemeentehuis

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Kunst aan de Gang - Vicky Roels - 1

Tekst Evarist Ganzelever © Foto's Bennie Vanderpiete

Het is niet de schoonste wand, wanneer je de doorsteek maakt in het gemeentehuis van Lochristi, waren er niet de kunstenaars die deze muur herscheppen in een wall of art.

Zeker is dat een initiatief zoals “Kunst aan de Gang” de passanten hier eventjes doet stilstaan, maar wij staan er alvast wat langer bij stil. Omdat hetgeen hier hangt uniek is. De komende drie maanden stelt Vicky Roels (45) er haar met Victoria gesigneerd werk tentoon. Ondanks Vicky al heel haar leven barst van het talent – zowel zakelijk als muzikaal – is haar schilderkunst en ermee naar buiten komen nog maar heel recentelijk. We konden haar werk en drive al eerder spotten bij twee edities van “Kunst achter Glas” en in de tentoonstelling “Cultuur verbindt mensen” in het jeugdhuis Lodejo. Lochristinaar.com klampte Vicky even aan.

Kunst aan de Gang - Vicky Roels - 2

Dit is je eerste solotentoonstelling, hoe voelt dat?

“Ik heb er een beetje een dubbel gevoel bij. Enerzijds trots, maar anderzijds ook wat angst, want ik geef me dan ook bloot. Weerwerk heb je niet wanneer je je werk  op een locatie als deze achterlaat. Op mijn website kan je dan wel proeven van mijn kunst, fysiek tentoonstellen is een heel andere ervaring voor mij. Maar ik ga de uitdaging aan. Het is een prachtig initiatief van de gemeente om kunstenaars een platform te geven.”

Kunst aan de Gang - Vicky Roels - 3

Wat krijgen we te zien?

Veertien pastels gemaakt in de periode 2021-22. Het zijn ingelijste momentopnames die niet alleen mijn zoektocht naar een eigen stijl tonen, maar evenzeer expressie weerspiegelen van hoe ik mezelf voelde. Bloemen en landschappen breng ik met een unieke kleurencombinatie waar ik - en naar ik hoop ook anderen - alleen maar vrolijk kunnen van worden. Ook mijn eigen artistiek parcours duikt op in mijn pastelwerk. Zo is er een trompet te zien waarmee ik de bladzijde als muzikant omsla. Dat ik mijn werk signeer met Victoria staat eveneens symbool voor een nieuwe uitdaging.”

Kunst aan de Gang - Vicky Roels - 4

Vanwaar de passie voor pastels?

“Pastel is mijn eerste liefde .Veertien was ik, toen ik er al mee experimenteerde. Ik krijg het gevoel het spel van kleuren en hun gelaagdheid letterlijk in de hand te hebben. Wanneer ik bijvoorbeeld penseel en verf gebruik, heb ik het gevoel minder te communiceren met hetgeen ik creëer. Of zoals iemand het ooit uitdrukte: met passie werken in de siertuin doe je toch ook niet met handschoenen aan! Weet je trouwens dat ik aan mijn hartslag kan voelen wanneer een werk af is? Dichterbij authenticiteit kan ik niet komen.”

Kunst aan de Gang - Vicky Roels - 5
Wat verwacht je van deze tentoonstelling?

“Opgemerkt worden als kunstenares en vooral hopen dat mensen blij worden van mijn werk. Dat bezoekers zien wat een schoonheid en mogelijkheden er kunnen neergezet worden met pastels. Belangrijk voor mij is ook de feedback die ik via het aanwezige gastenboek krijg. Positief of kritisch, liefst zoveel mogelijk, want blanco bladzijden zouden een beetje aanvoelen als genegeerd worden. Ik kan er kunstig alleen maar beter van worden.”

Kunst aan de Gang - Vicky Roels - 6

Meer weten over Vicky?
Eerder verscheen: www.lochristinaar.com/nieuws/kunstenaars-achter-glas-vicky-roels
Website:  https://www.victoriapastels.com/

Kunst aan de Gang
Tot 30 juni vrijblijvend te verwonderen en bewonderen tijdens de openingsuren gemeentehuis.
Dorp-West 52
9080 Lochristi

Kunst aan de Gang - Vicky Roels - 7