“Vive La Vie” in Lochristi - techniek speelt Reinaert parten

Bennie
0 reactie(s)
Vive La Vie Lochristi 2020

© Bennie Vanderpiete en Annick Gentier

“Vive La Vie” streek gisteren neer in Lochristi. Centrale gasten waren Jeroom en Elodie. Zij verkenden ’s namiddags Lochristi al lopend en hielden halt bij een drietal Reinaertlocaties. Door technische problemen werden de opnames daarvan niet uitgezonden. Al is er toch een beetje goed nieuws?

Lochristinaar had het - enige tijd terug - in primeur aangekondigd. “Vive la vie”, het nieuwe programma waarmee Karl Vannieuwkerke Vlaanderen doorkruist, kwam naar onze gemeente. En dat was dus gisteren het geval. De centrale gasten waren deze keer Olympisch kampioene Elodie Ouédraogo en haar echtgenoot - cartoonist en creatief directeur bij The Foodmaker - Jeroom.

Jeroom en Elodie op het pad van Reinaert de vos

’s Namiddags doorkruisten Elodie en Jeroom - al lopend - onze gemeente. Al dient “al lopend” met een korreltje zout genomen, want geregeld werd er in het volgbusje gestapt om tijd te winnen. Onze BV’s vertrokken in het Park van Beervelde en liepen via de Kasteeldreef naar 3 Reinaertlocaties: het monument aan de kerk van Lochristi, de Calvarieberg in Hyfte en de Proefbrouwerij (met het Reinaertbier, gelegen naast het Reinaertveld).

Bij elk monument stond een bekende inwoner - zeg maar “Lootse Reus” - om een stukje uit het Reinaertverhaal toe te lichten. En die stukjes werden gefilmd en zouden een van de hoogtepunten van het programma zijn. Maar ’s avonds gooide een technisch probleem roet in het eten en konden de gemonteerde beelden niet uitgezonden worden. U kan hier alvast lezen wat aan Jeroom en Elodie verteld werd.
(Update: het filmpje werd door de cultuurdienst online geplaatst. U kan het bekijken via deze link https://www.lochristinaar.com/nieuws/vive-la-vie-reinaertfilmpje )

Bert Vervaet aan de kerk van Lochristi

Bert Vervaet had voor de gelegenheid een oud Reinaertboek mee en mocht als eerste de sportieve BV’s verwelkomen.

“’t Was op ne sinksen dag en Nobel, de konink, liet alleman samenroepen. En ’t was al present, just Reynaert niet, dat duvelsjong. Zou hij mets met een ei in zijn broek zitten? En Bruin, den beer, stond aan de vos zijn voordeur: dat hij moest meekomen! “’t Spijt mij, ‘t zal nie lukken”, zei de vos “’‘k heb iets verkeerds gegeten: heunink, wat ne bucht!” En den beer wou wel ne keer weten waar dat dienen bucht te krijgen was. Bij Lamfroot, de temmerman, daar stond nen boom, gereed voor ’t splijten, den heunink zeekt eruit. En Reynaert gaf mij daar nen dzoef op die spie, Bruun zat geklemd en als ze afkwamen met rieken en bijlen heeft hij zijn twee kaken moeten achterlaten en de klauwen van al zijn poten.”

Maar Bert vertelde nog veel meer en wijdde uit over het belang van het beeld aan de kerk. Het Reinaertverhaal is oorspronkelijk een Franstalig epos. Het is pas bij de vertaling naar het Nederlands dat een aantal locaties, zoals Hyfte, aan het boek toegevoegd werden. Toen VTB in 1965 voorstelde om een beeld van Reinaert in Destelbergen te plaatsen, veegde de plaatselijke burgemeester Willame het plan van tafel. Hij vond het allemaal te flamingant. En dus werd het kunstwerk van Firmin De Vos in Lochristi geplaatst. En dat had een grote impact op onze gemeente. Plots was er aandacht voor het verhaal en het feit dat Hyfte vermeld werd. Ondertussen zijn er al meer dan 100 plaatsen, verenigingen of zaken waarvan de naam verwijst naar het Reinaertverhaal. Denk maar aan de Reinaertbibliotheek of de gelijknamige taverne of apotheek. Het beeld zorgde ook voor het ontstaan van de Reinaertreuzen, die tot de mooiste in België mogen gerekend worden.

Evy Erauw in Hyfte

Evy Erauw - wiens pareltjes van teksten u nu ook geregeld kan lezen op Lochristinaar - wachtte het lopende echtpaar op aan de Calvarieberg in Hyfte.

“Tons was ’t aan Tibeert, de kater, om Reinaert uit zijn kot te lokken. “Bruun de beer is een stom kalf, maar mij gaat ge niet liggen hebben!” “Dat geloof ik zeker”, zei Reinaert, “maar ’t is bekan donker en ge moet nog eten. Dat zou ook wel den eerste keer zijn da ‘k ik een katte een dikke vette muis hore refuseren.” “Vertelt op” zei Tibeert. “In de muur van de schuur van de pastorij daar zat een gat en achter dat gat zat een strekke”. Dat wist Reinaert, maar Tibeert niet en den dwazen kloot zat zo vast of iet. En de paster kwam bloot in zijn hemde en met heel de familie naar buiten gestormd en de kater was zo in paniek dat de paster zijn klokkenspel het heeft moeten ontgelden.”

Luc Van Autreve in De Proefbrouwerij

Luc Van Autreve verwelkomde Elodie en Jeroom dan weer in in de Proefbrouwerij, waar het Reinaertbier gebrouwen wordt. Daar vertelde hij in de schitterende barriquezaal vurig zijn deel van het verhaal.

’t Was finaal Grimbert de das die Reinaart, zijne kozijn, naar het hof van de keunink kreeg. ’t Verdict was rap geklonken, d’er was al nen hogen boom gezocht en de koorde hing gereed. “’t Is wel spijtig”, zei Reynaert. “Van wa da?”, vroeg de konink. “Van dienen schat, sire. Mijn vader wist ervan, en Bruin en Tibeert en Isegrim de wolf en Grimbeert. ’t Was hiér, in IJfte, op dat stuk woestenij, dat ze planden van u te vermoorden. Maar zij gaan ‘t u niet verklappen. En ik ook nie, ’t is moeilijk praten met zo’n koorde rond mijne nek. De schat van Ermerike!”

“Vertel, Vos”’ “Ik wil hem tonen, maar ja, die koorde en die mannen, ze zijn niet te vertrouwen.” “Bind ze vaste,” riep de leeuw, “en Reynaert, ‘k wil zo rap of tellen dienen schat!” ‘”‘k Ben al weg, sire… en daarachter ga ik naar Rome, om al mijn zonden op te biechten!”  Maar nen vos verleert zijn streken niet. Als de Koning eindelijk Reynaerts mooie maar valse woorden door heeft, is de vos allang gaan lopen...

Waarna het tijd was om eens te proeven van het schitterende Reinaertbier. En toen Bert aan Jeroom vroeg wat hij nu van Lochristi vond antwoordde die “Ja, veel serres hé”.

“Vive la vie” in het Koetshuis

’s Avonds was er dan de uitzending van “Vive la vie” vanuit het Park van Beervelde. Niet helemaal live, want de opname gebeurt zo’n kwartiertje voor de uitzending. Zo kan men nog ultiem ingrijpen als er toch iets erg mis gaat. Om de uitzending in goede banen te leiden was er een crew van enkele tientallen mensen. En ook logistiek was dit een hele operatie met verschillende grote vrachtwagens vol techniek, belichting en opname-apparatuur. Zelfs de villa werd belicht met reusachtige schijnwerpers.

Uiteraard had Karl Vannieuwkerke het met Jeroom over zijn cartoons met Elodie over haar olympische titel. Erg aangename en vriendelijke praatgasten trouwens, zo bleek ook al ’s namiddags aan de Reinaertmonumenten. Astrid Stockman zat aan haar vleugelpiano naast de vijver en verraste bij “Crazy frog “ - de muzikale wens van Jeroom - met haar kikkerimitatie. En de mannen dronken uiteraard Reinaertbier.

Maar in tegenstelling tot “Vive le vélo” - waar gasten komen praten over de koers en er een “toeristische rubriek” is - draait het bij “Vive la vie” meer om de gasten. En de regio waar waar de tafel staat, komt daarbij minder aan bod. 

De binnentuin van het Koetshuis werd schitterend in beeld gebracht. En Lochristi zou in beeld komen via de filmpjes met Elodie en Jeroom. Maar die konden dus niet vertoond worden. Hopelijk binnenkort op de website?
(Update : Filmpjes zijn te bekijken via deze link https://www.lochristinaar.com/nieuws/vive-la-vie-reinaertfilmpje )

Lochristinaar nam ’s middags foto’s op de 3 Reinaertlocaties en was ’s avonds - exclusief - aanwezig bij de opnames. Geniet van onze fotoreeks.
(© Annick Gentier en Bennie Vanderpiete)

Fotoreeks "Vive la vie" in Lochristi (klikken op onderstaande foto om de reeks te openen).