Vlaanderen telt vanaf nu 15 regio’s

Jean Marie
0 reactie(s)
Vlaanderen telt vanaf nu 15 regio’s lochristi

Tekst JMDB - kaart binnenlands bestuur

Lochristi werkt op verschillende fronten samen met andere gemeenten. Zal dat in de toekomst zo blijven?

Uit een rapport van 2012 blijkt dat er gemiddeld 68 verschillende vormen van samenwerking bestaan tussen de gemeenten. Dat is natuurlijk ingewikkeld en ook vrij duur. Efficiëntie, kostenvermindering en mee dienstverlening staan centraal, volgens de Vlaamse Overheid.

Wat betekent dit nu voor Lochristi?

Oost-Vlaanderen wordt verdeeld in regio Gent, Waasland, Dender en de Vlaamse Ardennen.

ophaalwagens IDM Lokeren

IDM

Dat betekent voor IDM dat er slechts 2 gemeenten in hun regio overblijven, nl. Lokeren en Moerbeke. Lochristi en Wachtebeke situeren zich in de regio Gent en Zele in de regio Dender.

Bestaande structuren mogen nog doorgaan tot 31 december 2030 maar voor intercommunales werd de einddatum op 31 december 2036 gezet. IDM werkt nu al samen met Ivago voor de verbranding van restafval.

politie zone Puyenbroeck

Politie

De politiezone Puyenbroeck bedient nu 4 gemeenten (Lochristi – Moerbeke – Wachtebeke en Zelzate) maar Moerbeke situeert zich in het Waasland en fusioneert in principe met Lokeren. Wordt de zone dan te klein en dringt samenwerking met een andere zone uit de regio Gent zich dan op?

Op veel andere vlaken zijn er nog samenwerkingsverbanden, die in de toekomst moeten herbekeken worden. Boeiende tijden die schaalvergroting en fusies?