Wapenstilstand digitaal herdacht

Naar jaarlijkse gewoonte herdenken we op Wapenstilstand de oud-strijders en slachtoffers van beide wereldoorlogen. In Lochristi gebeurt dit normaliter met o.m. een eredienst en publieke plechtigheden aan de verschillende monumenten. T.g.v. de coronacrisis werd dit jaar de voorkeur gegeven aan een intieme, digitale, herdenking.

Deze keer dus niet de traditionele eredienst, geen stoet naar het heldenmonument, geen bloemenhulde, geen publieke plechtigheden aan de monumenten in de deelgemeenten.
De lokale afdelingen van de Nationale Strijdersbond van België (NSB) organiseerden vandaag aan de monumenten een beperkt programma voor een selecte groep. Deze voormiddag werd een bloemenhulde gehouden aan de oorlogsmonumenten in Beervelde, Lochristi, Zaffelare en Zeveneken.


Telkens waren er (slechts) een 3-tal leden van het NSB en 1 afgevaardigde van het schepencollege aanwezig.Seppe Vermeulen, de klaroenblazer, liet het “Te Velde” en “The Last Post” weergalmen. Bloemen konden uiteraard wel aan het monument gelegd worden.

Burgemeester Yves Deswaene nam zijn toespraak op voorhand op zodat deze vandaag via de sociale media kan verspreid worden. In zijn rede bedankte de burgemeester de laatste nog levende oud-strijders voor de opofferingen die zij zich destijds hebben getroost en die ervoor gezorgd hebben dat wij als vrije burger in een democratisch land kunnen leven met alle rechten en vrijheden.

Verder vernoemde hij een aantal medestanders die ons het voorbije jaar ontvielen, o.m. André De Wilde, patriot in hart en nieren en de man die decennialang instond voor de geluidsinstallatie tijdens de plechtigheden. Maar de hoofdbrok van de speech was uiteraard gewijd aan de coronacrisis. Yves Deswaene citeerde Mark Reynebeau die het – in een artikel in De Standaard – had over de gelijkenissen tussen de Spaanse griep (1917) en de huidige coronacrisis. En uiteraard was er een woord van dank voor alle mensen in de zorg, die in deze crisis elke dag opnieuw paraat staan.  U vindt het filmpje met de volledige toespraak ook onderaan ons artikel.

Ook het Feest van de Dynastie, zondag 15 november, wordt dit jaar gevierd zonder plechtige eredienst en receptie.

 

Scroll naar boven